Hozzávalók
-
2 nagyobb Cékla
-
3 szál Sárgarépa
-
2 evőkanál Balzsamecet
-
1 evőkanál Extraszűz olívaolaj
-
1 evőkanál Szezámolaj
-
1 evőkanál DatolyaszirupJuharsziruppal, kókuszvirág sziruppal vagy mézzel helyettesíthető
-
1 teáskanál Mézes mustárFelnőtteknek dijoni magosmustár
-
Ízlés szerint Tarkabors
-
Ízlés szerint Római köménymag
-
Ízlés szerint Himalaya só
-
1/2 Narancs leve
Leírás
Télen nagyon szeretem a sütőben sült zöldségeket – pláne a gyökérzöldségeket – nem csak azért, mert finomak, hanem azért is, mert a sütő jól bemelegíti a konyhát, és isteni sült illat lesz a lakásban. Nem utolsó sorban pedig kevesebb vejük a macera, mert nem kell ott állni az étel fölött.
A híres és méltán népszerű köményes sült céklám és sült zöldségeim után most egy karamellizált cékla-répa verziót hoztam, amit a gyerekek azért szoktak szeretni, mert édes, a felnőttek pedig azért, mert isteni jó sok csilivel fűszerezve.
Olyan különlegesen finom, hogy akár a karácsonyi menüben is ott lehet a helye.
Antal Vali
Lépések
1
Kész
10 perc
|
A sütőt előmelegítjük 250°C-ra. |
2
Kész
5 perc
|
Fedeles tepsibe, fedeles jénaiba vagy mázas cseréptálba tesszük a zöldségeket, és meglocsoljuk, megszórjuk a többi hozzávalóval. Én egy kis shakerben jól össze szoktam rázni, és úgy öntöm rá a felkarikázott zöldségekre, majd jól átforgatom az egészet, hogy a szósz egyenletesen eloszoljon rajta. |
3
Kész
30+15-20 perc
|
Először lefedve sütjük, majd amikor már roppanósan puhára készült (tehát nem főtt szét teljesen puhára - ez kb. fél óra), levesszük a fedőt és hagyjuk, hogy a ráöntött lé karamellizálódjon, besűrűsödjön. Érdemes alkalmanként megforgatni, hogy mindenhol kicsit oda tudjon kapni, mert akkor lesz az igazi! |