Hozzávalók
-
1 nagyobb fej Karfiol
-
2 evőkanál dezodorált, szagtalan KókuszolajAki nem vegán, és nem érzékeny rá, az készítheti bio vajjal is, mert szerintem azzal a legfinomabb
-
3 evőkanál Barnarizsliszt
-
3 dl ZabtejRizstejjel is készíthető
-
4 boldog, bio vagy házi Tojás
-
1 evőkanál Rapunzel levespor
-
Ízlés szerint Himalaya só
-
Ízlés szerint frissen őrölt Tarkabors
-
1 mokkáskanál Jókedv fűszerkeverék
Leírás
Ezt a receptet akkor kreáltam, amikor hazatérve az egyik nyári léböjt táborból sorra záporoztak hozzám a kérdések, hogy a visszavezető szakaszban, milyen ételeket lehet enni, amelyek tej- és gluténmentesek, és nem tartalmaznak húst – hisz ezeket a visszavezetés első heteiben még tilos fogyasztani. A léböjtök után egyébként mindig számtalan jobbnál jobb olyan emésztést kímélő recept jut az eszembe amelyek nem csak a léböjt utáni visszavezetésre kiválóak, hanem finomak és táplálóak is, ráadásul idézik a hagyományos ízvilágot, amit gyerekkorunkban megszoktunk.
Ma a karfiolfelfújtamat teszem közkinccsé, természetesen glutén- és tejmentesen. Persze ez nem azt jelenti, hogy aki nincs semmilyen diétán, annak nem lehet sajtot reszelni a tetejére…
Ha a végeredményt pépesítjük, akkor bébiételként is adhatjuk 7 hónapos kortól. Piciknek kevesebb sóval és bors nélkül készítsük!
Zsír-fehérje anyagcsere alkatúak hús mellé ehetik köretnek, egyensúlyi anyagcsere alkatúak dobjanak hozzá egy bögre apróra kockázott sonkát, szénhidrátosok pedig egyék önálló ételként.
Antal Vali
Lépések
1
Kész
|
A karfiolt rózsáira szedjük, és párolóedényben gőz felett félpuhára pároljuk kb. 15-20 perc alatt. |
2
Kész
|
A vajból/kókuszzsírból és a többi hozzávalóból sűrű fehérmártást készítünk a következőképpen: |
3
Kész
|
Egy tűzálló tálat kivajazunk/zsírozunk, és beletesszük a párolt karfiolt, majd nyakon öntjük a fűszeres fehérmártással. |
4
Kész
|
Jól összerázzuk, és lefedve 180°C-os sütőbe tesszük 30-35 percre, majd még öt percre levesszük a fedést róla, és megpirítjuk egy kicsit a tetejét. Ha fogyasztunk tejterméket, akkor reszelt sajtot is szórhatunk rá bőven. |