Hozzávalók
-
1 kg teniszlabdányi vagy annál kisebb Cékla
-
2 evőkanálnyi jó minőségű Balzsamecet
-
3-4 evókanál Extraszűz olívaolaj
-
1 teáskanál Köménymag
-
Ízlés szerint Himalaya só
-
Ízlés szerint frissen őrölt Tarkabors
Leírás
Ilyenkor kap el a cékla-zeller evés őrülete. Szinte céklát céklával bírnék enni. Ennek egyik bizonyítéka egy újabb recept, amit rendszeresen szoktam készíteni, mert nincs vele sok macera, és nagyon finom.
Önálló ételként és köretként is fogyasztható. Én például imádom medvehagymás krumplipürével, de roston sült hal mellé is kiváló köretnek.
Antal Vali
Lépések
1
Kész
|
A céklát meghámozom, és egyforma, de nem túl kicsi darabokra vágom. Ha zölddió nagyságú céklát sikerül beszereznem, akkor nem is felezem-negyedelem, hanem egészben hagyom. A hosszú, répa alakú céklát ujjnyi vastag karikákra vágom. |
2
Kész
|
A hámozott cékladarabokat sütőtálba teszem ( Pataki fedeles, Erdélyi töltöttkáposztás cserép, fedeles jénai, vagy akár egy hagyományos tepsi, amit alufóliával lefedhetünk ), megsózom, megszórom köménymaggal, és frissen török rá egy kis tarkaborsot. |
3
Kész
|
Meglocsolom a szűz olívaolajjal, és a balzsamecettel, majd jól összeforgatom, hogy az olaj és balzsamecet jól körülöleljen minden cékladarabot. |
4
Kész
kb. 80 perc
|
Lefedve 200 °C-ra előmelegített sütőbe teszem, és kb. 1 - 1 és negyed óra sütés után leveszem a fedelét és még 10-15 percig sütöm grillfokozaton, vagy felső lángon. |