4 0
Indiai spenót (Shak)

Ha már unod a megszokott fokhagymás spenótot, próbáld ki ezt a különleges indiai receptet. Főleg, ha kedveled a fűszeres, csípős ízeket! Jó kísérletezést!

Oszd meg a közösségi oldalakon:

Vagy csak másold ki és oszd meg ezt a linket

Hozzávalók

Adag Beállítása:
1 kg Spenót
0,5 kg Burgonya
1 Csilipaprika Elhagyható, ha nem szereted az erőset
A sütéshez Ghí Tisztított vaj, kókuszzsírral helyettesíthető
2 mokkáskanál Görögszénamag Lepkeszegmagnak hívják más néven
1 mokkáskanál Ánizsmag
1 mokkáskanál Római köménymag
3 mokkáskanál Koriandermag
Ízlés szerint Himalaya só

Hozzáadás a kedvencekhez

Kattints ide a Bejelentkezés-hez vagy Regisztrálj ingyenesen és utána el tudod menteni kedvenceid közé ezt a receptet is! :)

Indiai spenót (Shak)

Mentesség:
  • Citrusféléktől mentes
  • Csokoládé mentes
  • Élesztőmentes
  • Gluténmentes
  • Halmentes
  • Hozzáadott cukormentes
  • Húsmentes
  • Kukoricamentes
  • Mogyoró- és dióféléktől mentes
  • Szójamentes
  • Tenger gyümölcsetől és kagyló-féléktől mentes
  • Tojásmentes
  • 30 perc
  • 4 Főre
  • Könnyű
  • Olcsó Olcsó

Hozzávalók

Leírás

Megosztás

Mint már azt sokszor írtam, a spenót az egyik kedvenc táplálék alapanyagom. Szépen nő a kertemben, és már számtalan finomságot készítettem belőle, úgyhogy ma lesz az utolsó szüret. Úgy döntöttem, ma egy kicsit máshogy készítem el, mint ahogyan szoktam. Kicsit izgalmasabb ízvilágot varázsolok neki néhány különleges fűszerrel, mint például a lepkeszegmag, amit előszeretettel használ az indiai konyha.

A spenót indiai neve shak (ejtsd: sák). Az indiai spenót receptek egészen másként kezelik a spenótot, mint a magyar konyha. Sokkal bátrabban fűszereznek, és kevésbé főzik agyon a leveleket. A shak elkészítése egyszerű, mennyeien finom, és szinte gyógyszernek számít. Aki szereti az egzotikus ízeket, mindenképpen érdemes kipróbálnia ezt az autentikus indiai spenót receptet. Szerintem még azoknak is ízleni fog, akik egyébként nem rajonganak a spenótért.

Antal Vali

(Visited 420 times, 1 visits today)

Lépések

1
Kész

A spenótot megmosom és leszárazom, a burgonyát meghámozom és kockákra vágom.

2
Kész

A lepkeszegmagot és a koriandert megőrlöm (én kávédarálóban szoktam, de mozsárban is lehet, csak az egy kicsit "munkásabb")

3
Kész

Egy edénybe ghít (helyette lehet vajat/kókuszzsírt) olvasztok, és megpirítom benne az előzőleg mozsárban jól elnagyolva "éppenhogycsak" megtört római köményt és az ánizst. Majd rögtön bele is teszem a spenótot, megszórom a lepkeszegmag-koriander őrlemény felével, enyhén sózom, és lefedőzöm.

4
Kész

Többször megkeverve kb. 10-15 percig kell főzni. Szükség esetén (főleg ha nem ghível készítjük) leheletnyi tisztított vizet tehetünk alá, hogy le ne kapjon.

5
Kész

Eközben a burgonyát átpirítom szintén ghíben (vagy vajban/kókuszzsírban), majd hozzáadom a spenóthoz. Ekkor kerül bele a csilipaprika is (mivel én nem nagyon kedvelem a csípős ízt, van úgy, hogy kihagyom, vagy nem csípős zöldpaprikával pótolom), valamint a lepkeszegmag-koriander keverék második fele.

6
Kész

Fedő alatt még öt percig főzzük, hogy összeérjenek az ízek.
Önmagában az igazi, de köretként is tálalhatjuk.

Antal Vali

Antal Vali vagyok, természetgyógyász, fitoterapeuta, táplálkozási tanácsadó és böjtszakértő. Idestova 30 éve foglalkozom természetgyógyászattal és az egészséges életmód propagálásával. 2017-ben Béky László tanár úrral mi lettünk ketten az év természetgyógyász szakemberei. Ezt a honlapot azért hoztam létre, hogy még több embernek tudjak segíteni abban, hogy méreg és mérgelődés mentes, tiszta és egészséges életet éljen, hízás nélkül finomakat egyen, illetve eligazodjon a diéták útvesztőjében.

Recept Értékelések

Még nem érkezett értékelés ehhez a recepthez. Légy Te az első, aki értékeli a lenti formula használatával
előző
Mézédes zöldturmix – ami piros
következő
Tárkonyos zöldbableves – mindenmentesen
előző
Mézédes zöldturmix – ami piros
következő
Tárkonyos zöldbableves – mindenmentesen

Hozzászólás Elküldése