Hozzávalók
-
1 kg Spenót
-
0,5 kg Burgonya
-
1 CsilipaprikaElhagyható, ha nem szereted az erőset
-
A sütéshez GhíTisztított vaj, kókuszzsírral helyettesíthető
-
2 mokkáskanál GörögszénamagLepkeszegmagnak hívják más néven
-
1 mokkáskanál Ánizsmag
-
1 mokkáskanál Római köménymag
-
3 mokkáskanál Koriandermag
-
Ízlés szerint Himalaya só
Leírás
Mint már azt sokszor írtam, a spenót az egyik kedvenc táplálék alapanyagom. Szépen nő a kertemben, és már számtalan finomságot készítettem belőle, úgyhogy ma lesz az utolsó szüret. Úgy döntöttem, ma egy kicsit máshogy készítem el, mint ahogyan szoktam. Kicsit izgalmasabb ízvilágot varázsolok neki néhány különleges fűszerrel, mint például a lepkeszegmag, amit előszeretettel használ az indiai konyha.
A spenót indiai neve shak (ejtsd: sák). Az indiai spenót receptek egészen másként kezelik a spenótot, mint a magyar konyha. Sokkal bátrabban fűszereznek, és kevésbé főzik agyon a leveleket. A shak elkészítése egyszerű, mennyeien finom, és szinte gyógyszernek számít. Aki szereti az egzotikus ízeket, mindenképpen érdemes kipróbálnia ezt az autentikus indiai spenót receptet. Szerintem még azoknak is ízleni fog, akik egyébként nem rajonganak a spenótért.
Antal Vali
Lépések
1
Kész
|
A spenótot megmosom és leszárazom, a burgonyát meghámozom és kockákra vágom. |
2
Kész
|
A lepkeszegmagot és a koriandert megőrlöm (én kávédarálóban szoktam, de mozsárban is lehet, csak az egy kicsit "munkásabb") |
3
Kész
|
Egy edénybe ghít (helyette lehet vajat/kókuszzsírt) olvasztok, és megpirítom benne az előzőleg mozsárban jól elnagyolva "éppenhogycsak" megtört római köményt és az ánizst. Majd rögtön bele is teszem a spenótot, megszórom a lepkeszegmag-koriander őrlemény felével, enyhén sózom, és lefedőzöm. |
4
Kész
|
Többször megkeverve kb. 10-15 percig kell főzni. Szükség esetén (főleg ha nem ghível készítjük) leheletnyi tisztított vizet tehetünk alá, hogy le ne kapjon. |
5
Kész
|
Eközben a burgonyát átpirítom szintén ghíben (vagy vajban/kókuszzsírban), majd hozzáadom a spenóthoz. Ekkor kerül bele a csilipaprika is (mivel én nem nagyon kedvelem a csípős ízt, van úgy, hogy kihagyom, vagy nem csípős zöldpaprikával pótolom), valamint a lepkeszegmag-koriander keverék második fele. |
6
Kész
|
Fedő alatt még öt percig főzzük, hogy összeérjenek az ízek. |