Hozzávalók
-
0,5 friss Ananász
-
1 csokor Hónapos retekSörretekkel és vajretekkel is készülhet akár vegyesen
-
2 maréknyi Rukkola
-
1 evőkanál Extraszűz olívaolaj
-
Ízlés szerint Himalaya só
-
1 mokkáskanál Ötfűszer keverék
-
Ízlés szerint frissen őrölt Tarkabors
-
Ízlés szerint egy kevés Gránátalma szirup
-
0,5 Citrom leve
Leírás
Ezt a salátát nem kizárólag gasztronómiai megfontolásból alkottam, hanem egy páciensem kérésére, aki elég sok problémával küszködött. (Terhelt hasnyálmirigy, kezdődő csontritkulás, túlsúly, elsavasodás, emésztési problémák, felszívódási zavarok, gyomorrenyheség, epetermelődési zavarok, zsíranyagcsere háztartás zavarai, krónikus fáradtság, vitaminhiány, különböző ételintoleranciák.) Szeretett volna valami olyan ételt, amit nyugodtan ehet akár minden nap, és az összes nyavalyájára jótékony vagy megelőző hatással van. Összeállítottam neki egy kéthetes mintaétrendet, és ez lett a kedvenc salátája.
De nézzük, mit tudnak az összetevői?
Retek
- Említésre méltó A-, B- és C-vitamin, kalcium-, vas- és foszfor található benne.
- Értékes enzimei elősegítik az emésztést.
- A retkek legfontosabb hatóanyagai közé tartoznak továbbá a kéntartalmú illóolajok, amelyek köztudottan gyulladásgátlóak, pozitívan hatnak az epe termelődésére és ürülésére, máj- vagy epehólyag-gyulladás esetén pedig gyorsítják a gyógyulást.
- Mustárolaj-glikozidja a köhögéses megbetegedések egyik leghatékonyabb ellenszere, ugyanis oldja a nyákot, ezáltal csillapítja a köhögést.
- Hatóanyagai közt találunk antibakteriális és gombaölő hatásút, ezért alkalmas a megfázás és cseppfertőzések megelőzésére is.
- Szerepe van a csontozat, a bőr, a fogíny és a fogak egészségében is, valamint erősíti a szervezet ellenálló képességét.
- A retekfélék általában káliumban gazdagok és nátriumban szegények, ezért a keringési betegségekre is jótékonyan hatnak, mert segít helyreállítani a szervezetünkben a kálium és nátrium arányát.
- Egyes népgyógyászati források szerint a retekfélék megelőzhetik az epekő képződését is.
Ananász
- Kiváló fogyókúrát támogató gyümölcs, ugyanis csökkenti az édesség utáni vágyat, kalória tartalma viszont alacsony.
- Emésztést serkentő hatásának köszönhetően nem csak az emésztőenzimeket támogatja, hanem méregtelenít is.
- Csökkenti a vér savtartalmát, így segíti a szervezet savbázis egyensúlyának megőrzését, helyreállítását.
- Diabétesz ellenes, támogatja a hasnyálmirigy munkáját.
- C-vitamint, káliumot, folsavat, cukrot, gyümölcssavat, és sok hasznos prebiotikus rostanyagot tartalmaz.
- Az egyik legjobb folsav forrás! A folsav a vörös- és fehérvérsejtek, illetve a véralvadáshoz szükséges vérlemezkék képződésénél működik közre, és szükséges a gyomornyálkahártya normális működéséhez is.
- Ananász fogyasztása javasolt a bélrendszer zavara, súlyfelesleg, tüdőgyulladás, meghűlés és vérszegénység esetén is.
- Niacin tartalmának köszönhetően serkenti az agy vérellátását.
- A stressz csökkentésében is szerepet játszik, a gyümölcs pantoténsav tartalma ugyanis az idegrendszerünk védelmében játszik szerepet.
Rukkola
- Rendkívül gazdag klorofillban, amely remek ellenszere az aflatoxin nevű rákkeltő anyagoknak, amelyek DNS-elváltozásokat és a máj megbetegedését is okozhatják.
- A rukkolában nagyon sok B-vitamin is található, különösen nagy mennyiségű B-9 vitamint, azaz folsavat tartalmaz, amelyről már az ananásznál írtam.
- Olyan hatóanyagokat tartalmaz, amelyek segítenek csökkenteni a szervezetben belül és kívül kialakult gyulladásokat, főleg a tápcsatorna gyulladásait.
- Segít a vastagbél egészségének megőrzésében, így javulni fog az emésztés is. Az antioxidánsok, rostok segítenek, hogy a méreganyagok megfelelően ürüljenek ki a szervezetből. Tisztít és méregtelenít.
- Glükozinolát nevű sajátos aromaanyaga megakadályozza a daganatos sejtek szaporodását. Elsősorban a tüdő-, a mell-, a prosztata- és hasnyálmirigyrák esetében tapasztalták jótékony hatásait.
- K-vitamin tartalmának köszönhetően csontvédő hisz a K-vitamin megakadályozza a kalciumvesztést a csontokból és a fogakból. Három kisebb edény rukkola fedezi a szervezet napi K-vitamin szükségletét, ugyanakkor 8-szor több kalciumot tartalmaz, mint a jégsaláta.
- Segít a szellemi frissesség megőrzésében
Ötfűszer keverék
- Emésztést serkentő, puffadást gátló, és hasnyálmirigy támogató.
Gránátalma szirup
- Erős antioxidáns és érvédő hatású, rugalmasítja az ereket, és támogatja a szívműködést.
Antal Vali
Lépések
1
Kész
|
Az ananászt keresztben elfelezem, a felét lehéjazom, kiszúrom a kemény közepét, majd a húsát kisebb kockákra vágom. |
2
Kész
|
A retket uborkagyalun legyalulom, egy picit lesózom, majd amikor már "levesedik", összekeverem az ananászkockákkal és a rukkolával. |
3
Kész
|
2 Hozzászólás Hozzászólások Elrejtése
Nagyon finom, pikans salata😋Koszonom
Örülök, hogy ízlett! 🙂