Hozzávalók
-
25 dkg Juhtúró
-
2 gerezd Fokhagyma
-
1 teáskanál Algapor
-
1 mokkáskanál őrölt Köménymag
-
1 evőkanál TökmagolajÉn a stájer sajtolásút szeretem a legjobban
Leírás
A brindza a juhtúró szlovák neve, bár ők egy kissé csípősebbre érlelik, mint mi magyarok. Talán ezért is ízesebb egy kicsit, mint a miénk.
Közismerten a szlovák konyhában használják a leggyakrabban, de a románok is előszeretettel fogyasztják (Ők brinza néven emlegetik).
A juh tejét 30-35 °C-osra melegítik, és tipikusan kisebb faedényekbe adagolják, majd beoltják. Több napig érlelik, miközben rendszeresen megkeverik. Ennek a folyamatnak a végén készül el a sima, könnyen kenhető, kissé csípős és sós, jellegzetes ízű túró, a körözött és a sztrapacska elengedhetetlen alapanyaga.
Mivel a hagyományos körözött receptjét általában mindenki ismeri, ezért most egy különlegességet készítettem belőle, hogy még értékesebb élettani előnyökkel rendelkezzen a végeredmény.
Antal Vali
Hasznos tippek:
- A tetejét megszórhatod apróra vágott snidlinggel.
- Vagy akár tökmaggal.
- Keverhetsz bele friss metélt petrezselymet is.
- Só nem kell bele, mert a brindza önmagában is erőteljesen sós ízű.