Hozzávalók
-
1 házi vagy bio Tojásfehérje
-
1 evőkanál Kókuszvirágcukorvagy bármilyen alternatív édesítőszer. Én nem szoktam édesíteni semmivel.
-
4 púpozott evőkanál összetört IdénygyümölcsökEper, málna, ribizli, szeder, faeper, gránátalma, meggy, sárgabarack, othello szőlő, kiwi, áfonya, csipkebogyó, földicseresznye és természetesen az ezekből készült lekvárok, dzsemek és befőttek.
Leírás
Nemrég megkérdezte egy kedves olvasóm, hogy vajon mit érdemes készíteni a sütéskor megmaradt tojásfehérjéből. Azonnal beugrott a kedvenc nyers édességem – a gyümölcshab. Már egészen kisgyerekként is magam készítettem, hisz nem kell hozzá semmilyen főzőtudomány, csak egy erős csukló és egy jó habverő. A végeredmény pedig mennyei!
Természetesen géppel is felverheted, ha nincs szorgos gyerekkéz, amit le kell kötnöd némi feladattal… Géppel még hamarabb elkészül, de az a tapasztalatom, hogy a gyerekek imádnak szorgoskodni vele. Sőt, néha a férj is 🙂
Nyáron friss gyümölcsből, télen pedig fagyasztottból, illetve maradék lekvárból és befőttből is készíthetjük. Hamar el kell fogyasztani, mert a hab egy idő után összeesik. Bár nem hiszem, hogy bárhol is lesz ideje összeesni. Lényegesen előbb el fog fogyni, minthogy megpunnyadjon.
Amit használhatsz hozzá:
Eper, málna, ribizli, szeder, faeper, gránátalma, meggy, sárgabarack, othello szőlő, kiwi, áfonya, csipkebogyó, földicseresznye és természetesen az ezekből készült lekvárok, dzsemek és befőttek.
Én nem szoktam édesíteni, mert ha jó érett gyümölcsöt használsz hozzá, akkor hozzáadott édesítő nélkül is kellően édes íze lesz. Ha mégis édesebbre szeretnéd, akkor javaslom, hogy ne folyékony édesítőt (agaveszirup, kókuszvirágszirup, juharszirup, méz) kerüljön bele, mert nem biztos, hogy összeáll habbá. Inkább alkalmazz kókuszvirágcukrot, stevia őrleményt, vagy valódi nyírfacukrot – ezeket is minél jobban elporítva.
Lépések
1
Kész
|
A kókuszcukrot porrá őrlöm, mert úgy könnyebb vele dolgozni. A gyümölcsöt megtöröm, ha nem elég puha. |
2
Kész
|
Elkezdem felverni a fehérjét, és ha már kezd hab állagú lenni, akkor apránként hozzáadagolom a kókuszcukrot. |
3
Kész
|
Ha már keményedik a hab, akkor szintén apránként (kanalanként) beleteszem az összetört gyümölcsöt is. (A puhákat nem pépesítem, mert azt a habverő is megteszi, csak a keményebbeket.) |
4
Kész
|
Egy Hozzászólás Hozzászólások Elrejtése
Gyerekkorom nyarai jutnak eszembe, számtalanszor ettünk ilyen gyümölcshabot – általában málnahabot – a 10 perccel előtte leszedett friss málnából. A fűben ülve a kertben vertük fel fürdőruhában, egymásnak körbe adogatva a tálat, amikor már nagyon elfáradtunk. Csodás élmény, köszi, hogy eszembe juttattad! 🙂