4 0
Méhszurok szirup

A méhszurok ősidők óta az egyik leghatékonyabb immunerősítő, gyulladásgátló, fertőzésellenes, antibiotikus háziszer, amelyből Te is könnyedén varázsolhatsz gyógyító szirupot meghűlés és influenza esetére.

Oszd meg a közösségi oldalakon:

Vagy csak másold ki és oszd meg ezt a linket

Hozzávalók

Adag Beállítása:
50 g Méhszurok
200 ml Tisztított víz
50g Méz

Hozzáadás a kedvencekhez

Kattints ide a Bejelentkezés-hez vagy Regisztrálj ingyenesen és utána el tudod menteni kedvenceid közé ezt a receptet is! :)

Méhszurok szirup

A légzőszervi betegségek és a bőrgyulladások egyik legjobb ellenszere a propolisz

Mentesség:
  • Citrusféléktől mentes
  • Csokoládé mentes
  • Élesztőmentes
  • Gluténmentes
  • Halmentes
  • Hozzáadott cukormentes
  • Húsmentes
  • Kukoricamentes
  • Mindenmentes
  • Mogyoró- és dióféléktől mentes
  • Szójamentes
  • Tejmentes
  • Tenger gyümölcsetől és kagyló-féléktől mentes
  • Tojásmentes
Étrend/Diéták:
  • 1 Főre
  • Könnyű
  • Olcsó Olcsó

Hozzávalók

Leírás

Megosztás

Ez a nagyszerű természetes gyógyszer ajánlott minden heveny és idült gyulladásos légzőszervi megbetegedésre (hörghurut, gégehurut, görcsös köhögés, hörgőtágulat, asztmás hörghurut, asztma) antibiotikus, hörgőnyugtató és köhögéscsillapító hatása miatt. Sebkezelésre, pattanások ecsetelésére, bőrgyulladások enyhítésére is kiváló. Legyen a Te házipatikád része is!

A  méhszurok – vagy más néven propolisz – zöldes-sárgás-barna, gyantás állagú anyag, amelyet a dolgozó méhek a kaptár szigetelésére, védelmére használnak. A méhek ezzel védik meg a fészeksejteket a fertőzéstől, a betolakodó mikroorganizmusoktól (gombák, baktériumok, vírusok) és a bomláskor keletkező méreganyagoktól. A propolisz a kaptár közösségi immunrendszerének a része.

Ez a kellemes illatú anyag a fák, bokrok, rügyek gyantájából és méhek mirigyeinek váladékából jön létre. Magyarországon leginkább a fekete nyár rügypikkelyein kiválasztódó enyves bevonatot gyűjtögetik, de égerről, tölgyről, napraforgóról, fenyőről is szednek alapanyagot. Egy átlagos méretű kaptár évente nagyjából 100 g propoliszt termel, amelynek csak a felét gyűjtheti be a méhész, hogy ne tegye ki veszélynek a kaptárt.

A propoliszt már az ókori Egyiptomban is ismerték, az orvosok nehezen gyógyuló sebek és gyulladásos állapotok kezelésére használták. A görög orvos, Dioszkuridész duzzanatokra és ideggyulladásra javasolta a használatát. Manapság számos vizsgálat támasztja alá a méhszurok antibakteriális hatását. Ajánlott nem csak légúti panaszok és bőrbetegségek enyhítésére, hanem a korai öregedés tüneteire és az immunrendszer erősítésére is.

A méhszurokban található hatóanyagok:

A propolisznak attól függően változik az összetétele, hogy milyen anyagokat gyűjtenek be a méhek. Általában nagyjából 50%-a gyanta és növényi váladék, 20-30%-a viasz, 15%-a polifenol, ezenfelül tartalmaz még virágport, illóolajokat, poliszacharidokat és egyéb anyagokat, például ásványi összetevőket, vasat, kobaltot, rezet, szilíciumot és cinket.

Adagolás:

Kétévesnél kisebb gyermeknek nem adható, 12 éves korig (kortól függően) naponta 1-6 kiskanál az adag, felnőtteknek pedig 3-6 evőkanál.

Gyógyhatás:

Baktériumölő (pusztítja a mikrobákat), baktériosztatikus (akadályozza a mikrobák szaporodását), enyhén antibiotikus hatású fertőtlenítőszer, köhögéscsillapító, jó hatással van a gége-és hörghurutra.

Javallat:

Minden heveny és idült gyulladásos légzőszervi megbetegedésre (hörghurut, gégehurut, görcsös köhögés, hörgőtágulat, asztmás hörghurut, asztma) ajánlott.

Ellenjavallat:

Két évesnél kisebb gyermeknek nem adható, fertőzéses sárgaságos betegnek, méhszurokra vagy virágporra allergiás személynek és cukorbetegnek ellenjavallt.

Tárolás:

A készítmény minél frissebb, annál hatásosabb. Szobahőmérsékleten 2-3 napig, hűtőszekrényben maximum 2 hétig tartható, üvegben vagy zománcos kerámia edényben, légmentesen elzárva, hideg, sötét, száraz, szennyeződéstől védett helyen.

Eltarthatóság:

A készítmény hűtőszekrényben 2 hét alatt fokozatosan elveszíti hatását, sőt annál lényegesen tovább tárolva még akár mérgezővé is válhat.

Méhszurkot méhészektől tudsz beszerezni.

Antal Vali

(Visited 284 times, 1 visits today)

Lépések

1
Kész

A gondosan megtisztított méhszurkot hibátlan zománcú vasedénybe tesszük és vízben fedő alatt, lassú tűznél addig főzzük, amíg a leve a felére nem csökken.

2
Kész

Még melegen a főzetet gézen átszűrjük, hozzáadjuk a mézet, alaposan elkeverjük és üvegbe töltjük.
Hideg helyen tartjuk, 2 héten belül el kell fogyasztani!

Antal Vali

Antal Vali vagyok, természetgyógyász, fitoterapeuta, táplálkozási tanácsadó és böjtszakértő. Idestova 30 éve foglalkozom természetgyógyászattal és az egészséges életmód propagálásával. 2017-ben Béky László tanár úrral mi lettünk ketten az év természetgyógyász szakemberei. Ezt a honlapot azért hoztam létre, hogy még több embernek tudjak segíteni abban, hogy méreg és mérgelődés mentes, tiszta és egészséges életet éljen, hízás nélkül finomakat egyen, illetve eligazodjon a diéták útvesztőjében.

Recept Értékelések

Még nem érkezett értékelés ehhez a recepthez. Légy Te az első, aki értékeli a lenti formula használatával
előző
Gyümölcshab ínyenceknek
mentas-zoldborso-kremleves-antalvali
következő
Mentás zöldborsókrémleves
előző
Gyümölcshab ínyenceknek
mentas-zoldborso-kremleves-antalvali
következő
Mentás zöldborsókrémleves

Hozzászólás Elküldése

egy × négy =

Fel a lap tetejére