Hozzávalók
-
Leveshez:
-
60 dkg Cékla
-
5 gerezd hámozatlan FokhagymaFontos, hogy hámozatlanul hagyd a héjában!
-
1 bio Narancs leve
-
1 bio Narancs héja
-
3-4 ágacska friss Kakukkfű
-
1-2 levél friss Zsálya
-
6 dl ZöldségalapléRapunzel levesporból is készítheted, mert az adalékmentes és bio.
-
Egy kevés Extraszűz olívaolaj
-
2 teáskanál Méz
-
2 evőkanál Vörösborecet
-
Ízlés szerint Tarkabors
-
Ízlés szerint Himalaya só
-
Tormahabhoz
-
1 evőkanál frissen reszelt Torma gyökér
-
1 dl házi vagy bio TejszínHa tejérzékeny vagy, akkor természetesen helyettesítheted a tejszínt növényi tejszínnel, mint pl. kókusz- vagy rizstejszín. Ezekkkel nem éred el azt a tipikus tejszínre jellemző habhatást, de az ízélmény garantáltan nem marad el.
Leírás
A cékla és a torma külön-külön is izgalmas ételalapanyag, hát még együtt! Sokan nem is tudják, hogy a szokásos ecetes-tormás céklasalátán kívül mennyi finomság készíthető még belőlük. Ezt a krémlevest nagyon egyszerű elkészíteni, ráadásul hidegen és melegen is isteni finom. Húsok mellé szószként is tálalhatjuk.
Az időhiányban szenvedő háziasszonyok álma ez a krémleves, mert nem kíván hosszas jelenlétet. Gyakorlatilag a munka oroszlán részét elvégzi a sütő, utána pedig a turmixolás már csak pár percet vesz igénybe.
Nálunk ez a leves rendszeres vendég az ünnepi asztalon.
Antal Vali
Lépések
1
Kész
|
Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra. |
2
Kész
|
A céklákat alaposan sikáljuk meg kefével, majd kenjük meg a héjukat olívaolajjal. |
3
Kész
|
Tegyük be a céklákat a hámozatlan fokhagymákkal, az olajba mártott kakukkfűvel, az olajba mártott zsályával és a narancshéjjal egy sütőzacskóba, amit zárjunk le jó szorosan, és tegyük a sütőbe kb. 1 órára, amíg a cékla meg nem puhul teljesen. |
4
Kész
|
Ha kész, hagyjuk a zacskóban hűlni 15-20 percet, majd a narancshéjat és a fűszereket dobjuk ki, a céklát és a fokhagymákat hámozzuk meg. |
5
Kész
|
A céklát vágjuk fel kisebb darabokra, és a fokhagymával, narancslével, mézzel, sóval, borssal, vörösborecettel, az esetlegesen a sütőzacskó aljában maradt lével és zöldség alaplével turmixoljuk össze krémesre. |
6
Kész
|
Tormahab elkészítéseA reszelt tormát adjuk a tejszínhez, és verjük fel minél keményebbre. Ezt tegyük tálaláskor a céklakrémleves tetejére, amit még kaporral is díszíthetünk. |
3 Hozzászólás Hozzászólások Elrejtése
Elkészítettem és Isteni finom!!! Köszönet a receptért! 😊
Örülök, hogy ízlett! Nálunk is nagy kedvenc! Pont tavaly szilveszterkor arattam vele nagy sikert baráti társaságban.
Ha legközelebb elkészíted valamelyik receptemet és ízlett, nincs kedved készíteni róla képet és beküldeni? Nagyon örülnék neki!