Hozzávalók
-
3 evőkanál Extraszűz olívaolaj
-
1 nagyobb VöröshagymaSzeld jó apróra! Aprítógépbe is teheted.
-
2 szál SzárzellerKarikázd fel!
-
1 szál SárgarépaHosszában negyedeld el, majd szeleteld fel apró kockákra!
-
4 gerezd Fokhagyma
-
1 teáskanál őrölt Koriandermag
-
1 teáskanál őrölt Római köménymag
-
1 mokkáskanál egész Római köménymag
-
1 mokkáskanál egész Köménymag
-
1 teáskanál Kurkuma por
-
1 teáskanál csemege Őrölt pirospaprika
-
2 friss CsiliApróra karikázva, vagy ha nincs, akkor 1 teáskanál csilipehely. (Elhagyható, ha nem szereted a túl csípős ételeket)
-
1 evőkanál frissen reszelt GyömbérVagy 1 teáskanál gyömbérpor
-
1/2 teáskanál őrölt Fahéj
-
1/2 teáskanál frissen őrölt Tarkabors
-
1.5 l ZöldségalapléHa nincs, akkor tisztított víz + 1 púpozottevőkanál Rapunzel levespor
-
3 dl saját levében eltett aprított ParadicsomVagy 2 dl házi paradicsomlé + 1 csésze apróra vágott paradicsom
-
25 dkg VöröslencseNem szükséges beáztatni, mert pillanatok alatt megpuhul.
-
1 Citrom leve
-
2 evőkanál frissen vágott Petrezselyem
-
2 evőkanál frissen vágott Koriander levél
-
A végén egy nagyon pici Himalaya sóElhagyható, mert só nélkül is finom!
Leírás
Van egy távoli unokatestvérem, aki hasonlóan étkezik, mint én – pedig nem tőlem tanulta. Ő hívta fel a figyelmem erre a különleges ízvilágú lencselevesre, bár egy eléggé „magyarosított” recept linkjét adta meg. Amikor elkészítettem, isteni lett, de nekem hiányzott belőle az a tipikus afroarabos marokkói íz. Nem nyugodtam, míg fel nem kutattam az összes autentikusnak tűnő receptet, amelyek alapján aztán megalkottam a saját verziómat – természetesen kihagyva belőle minden amerikás és európás hozzávalót, mint konzerv levesalap, dobozos paradicsom és társai. A végeredmény fenomenális lett! Általában nálunk Újév napján ez van terítéken.
Antal Vali
Lépések
1
Kész
|
Az olívaolajat felmelegítjük, és beleszórjuk az egész köményt és az egész római köményt, valamint az őrölt fűszerek és a gyömbér felét. |
2
Kész
|
Hozzáadjuk a felkockázott sárgarépát és a zellerszárat is. Kevergetve tovább pirítjuk egy-két percig. |
3
Kész
|
Majd lehúzzuk a tűzről, és elkeverjük benne a paprikát, belenyomjuk fokhagymapréssel a fokhagymák felét, és belekeverjük a többször átöblített vöröslencsét. |
4
Kész
|
Hozzáadjuk a többi fűszert, az aprított paradicsomot, a paradicsomszószt és a fokhagymák másik felét is. |
5
Kész
|
Ha nem fő elég sűrűre, akkor egy merőkanállal vegyünk ki belőle, amit elturmixolunk, és visszasűrítjük vele. |
4 Hozzászólás Hozzászólások Elrejtése
Köszönöm
Életem legfinomabb lencséje! Köszönöm Vali!
Amióta Vali felrakta ezt a receptet, azóta miden évben ez készül úév napjára, annyira megszerette a család.
Életem legfinomabb lencselevese. Hálás köszönet a receptért.