Hozzávalók
-
2 kg Szárnyas csont és nyesedékláb, nyak, szárnyvég, farhát, bőrke, fej, taréj, mellcsont vegyesen
-
4-szeres mennyiségű Tisztított vízmint amennyi ellepi a nyesedéket
-
2 szál Sárgarépa
-
2 szál Fehérrépa
-
1 szál Paszternák
-
1 kisebb fej Karalábé
-
1 bébi vagy egy öklömnyi darab Zellergumó
-
1 szál Zellerlevél
-
1 bagyobb VöröshagymaHéjasról kell használni
-
1 fej Fokhagyma
-
2 Babérlevél
-
1 teáskanál Bors
-
1 mokkáskanál Köménymag
-
5 Szegfűbors
-
1 csipet Szerecsendió virág
-
1 kisujjnyi friss Kurkumavagy 1 mokkáskanál por
-
1 zölddiónyi Gyömbér
-
Ízlés szerint. Himalaya só
Leírás
Eddig ezt a receptet is csak csak klienseimmel osztottam meg, ha kollagénkúrára volt szükségük – mint a vietnámi változatot. De épp itt az ideje, hogy közkinccsé tegyem ezt is, ugyanis a VALOR Program keretein belül végzett anyagcsere analízis eredményei szerint 10 kliensből 8 kritikus kollagénhiányban szenved. Márpedig minden szövetünk és szervünk rugalmasságáért a kollagén a felelős.
Valójában maga az emberi test sokkal több kollagént tartalmaz, mint bármilyen egyéb fehérjét. A kollagén lebomlása, vagy hiánya a csontritkulás első számú kiváltó oka. Ha lecsökken a kollagénszint a szervezetünkben, akkor elkezdenek fájni az ízületeink, ráncossá válik a bőrünk, törékeny lesz és elvékonyodik a hajunk, rugalmatlanná válnak az ereink, ezáltal nőhet a vérnyomás, felszívódási zavarok jelentkezhetnek, amely kedvez az ételallergiák kialakulásának, sérülhetnek a bélfal és a bélbolyhok funkciói, sérülhet a bélflóra összetétele, időnap előtt elkezd fáradni és öregedni a szervezet, csökkenhetnek az agyi funkciók.
Számtalan betegség megelőzhető lenne, ha rendszeresen fogyasztanánk kollagénlevest, vagy évente legalább egy 30 napos intenzív kúrát végeznénk. Egyes kutatások szerint az autizmussal élők állapota lényegesen javul egy intenzív kollagénleves-kúra után.
A magyaros fűszerezésű kollagénlevest azoknak ajánlom, akik idegenkednek a vietnámi fűszerezéstől, bár az a tapasztalatok szerint lényegesen hatékonyabb, mert a felhasznált távol-keleti fűszerek támogatják a hasnyálmirigy munkáját (ami szintén katasztrofális állapotban van a magyaroknál), emésztést és felszívódást segítő, és immunműködést támogató hatásuk van. A magyaros fűszerezésű viszont a leveszöldségek miatt gazdagabb ásványi anyagokban és káliumban.
Megelőzésként minden reggel éhgyomorra igyunk meg 2-3 dl-t egy üveggel legalább 30 napig. Ha már van problémád, akkor a VALOR Program keretein belül fel tudjuk mérni hol van a szervezetedben kollagén hiány, és be tudjuk állítani az adagodat és a kúra hosszát.
A terápiás receptúrán ne változtass, ne adj hozzá, és ne vegyél el belőle, tartsd be az elkészítési szabályokat. Én délután szoktam feltenni, és egész éjjel főzöm, majd másnap bezöldségezem és fűszerezem. Este lefekvés előtt ilyenkor meg szoktam inni egy adagot, hogy leellenőrizzem az ízét! 🙂
Antal Vali
Lépések
1
Kész
|
A szárnyas alkatrészeket (láb, nyak, szárnyvég, farhát, bőrke, fej, taréj, mellcsont vegyesen) átöblítjük, majd egy nagy leveses fazékba tesszük, és felöntjük 4-szer annyi hideg tisztított vízzel, mint amennyi ellepi. |
2
Kész
|
Feltesszük a tűzre, sózzuk ízlés szerint, és közepes lángon felforraljuk habzásig. Leszedjük róla a habot, majd nagyon lassú tűzön gyöngyözve főzzük lefedve minimum 12 órát, de inkább 24-et! |
3
Kész
|
Az utolsó 2 órában rakjuk bele a többi hozzávalót és a fűszereket. A zöldségeket egészben, a vöröshagymát héjastól, a fokhagymákat egészben, de késlappal megroppantva, a gyömbért és a kurkumát szeletekre vágva. |
4
Kész
|
Sózzuk, és még két órát gyöngyöztetjük, majd sűrű vásznon át leszűrjük - ezáltal zsírtalanítjuk is - és 2-3 dl-es üvegekbe töltjük, és lefagyasztjuk. |
5
Kész
|
9 Hozzászólás Hozzászólások Elrejtése
Kedves Vali! Magas húgysavszinttel is fogyasztható ez a készítmény?
Kedves Erika!
A kérdésedre nem lehet igennel vagy nemmel válaszolni. Sok kliens fordul hozzám azzal a panasszal, hogy a vérükben a húgysavszint emelkedett. De ezt nem minden esetben a magas fehérjebevitel okozza. Az ideális húgysavszint a vénás vérben mérve férfiaknál 220-420 umol/l, a nőknél 140-340 umol/l. Ha ennél magasabb a húgysavszint, az már valóban ártalmas lehet a szervezetre nézve. Köszvényt, érelmeszesedést, ízületi problémákat, veseelégtelenséget, érrendszeri és keringési rendellenességet, kellemetlen bőrtüneteket tud okozni és az áteresztőbél-szindróma egyik oka is.
A húgysav egy végtermék. A nukleinsavakat felépítő purin vegyületek lebontása során jön létre. A biokémiában a nukleinsav molekulák felelősek a sejten belüli genetikai információ hordozásáért. A leggyakoribb nukleinsavak a dezoxiribonukleinsav (DNS) és a ribonukleinsav (RNS). Valójában mondhatjuk, hogy a purin az összetett fehérjék egyik építőanyaga. A purin előfordul a marha, a sertés, a baromfi, a hal és a tengeri állatok húsában. A csontjában kevésbé. A zöldségek közül a spárga, a karfiol, a spenót, a gomba, a zöldborsó, a lencse, a szárított borsó, a bab, a zabpehely, a búzakorpa, a búzacsíra és a galagonya is tartalmazza. De magas a purin tartalma az élesztőnek, a belsőségeknek – főleg a májnak, a napraforgómagnak és még a mazsolának is.
Az orvosok és a dietetikusok ilyenkor purinszegény diétát javasolnak. Ennek a diétának a hatására viszont általában alig történik valami változás. Vajon miért? Mert nem elsősorban a purinban gazdag élelmiszerek fogyasztása okozza a fő problémát! Bár van összefüggés, de abban sem vagyunk egyformák, hogyan reagál ezekre az élelmiszerekre a szervezet. Hiszen különböző anyagcsere feldolgozási alkatba tartozunk, így itt sem lehet sablonokat alkalmazni. 3 nagy anyagcsere alkatot különböztetünk meg: zsír-fehérje, szénhidrát és egyensúlyi.
A zsír-fehérje anyagcsere alkatú embereknek kifejezetten javasolt pl. a purinban gazdag vörös húsok, vadhúsok fogyasztása. Számunkra mind a vegetatív idegrendszeri egyensúly helyreállítása, mind a sejtanyagcsere optimalizálása szempontjából előnyös ezeknek az ételeknek a fogyasztása. No, de mi van akkor, ha egy zsír-fehérje típusnak mégis magas a húgysav szintje? Tiltsam el a húsokról, amikor pont azok javasoltak neki?
Nem ez a megoldás, mert náluk nem a purin okozza a húgysavszint emelkedését, hanem a túlzott finomított szénhidrát és gyümölcscukor bevitel okozza! Ugyanis az ő szervezetükben sejt szinten a mitokondriumokban (sejtek „kazánháza”, ahol a lebontott tápanyagok energiává történő átalakítása, „elégetése” folyik) a tápanyagok lebontása gyorsabban történik. Ennek következtében, ha több szénhidrátot fogyasztanak, akkor ezt a folyamatot még jobban begyorsítják.
Mivel a szénhidrátok a lebontás során szőlőcukor formában keringenek vérben, ahhoz hogy ezek bejussanak a szervezetbe inzulinra van szükség. Az inzulin hormont a hasnyálmirigy állítja elő. Ha az eleve gyorsan zajló energianyerő folyamatot plusz szénhidrát bevitellel tovább gyorsítja egy fehérje típus, akkor a hasnyálmirigy még több ingert kap, hogy még több inzulint termeljen. Ilyenkor rengeteg inzulin szabadul fel, ami szintén káros a szervezetre nézve. A test védekezni kezd és a vörösvérsejtekben lévő hemoglobin molekulák (amelyek az a feladatuk, hogy a sejtekhez szállítsák az oxigént, a tápanyagokat, valamint elszállítsák a lebomlott termékeket) magukhoz veszik a vérben átmenetileg keringő cukrokat, hogy ezzel csökkentsék az inzulin hormon agresszív hatását. Ennek hatására viszont ragadóssá válnak és így összetapadnak. Továbbá ezekbe az összetapadt, cukor miatt ragadós hemoglobin molekulákba beleragadnak fehérjék is, mint pl hormonok, fehérvérsejtek, neurotranszmitterek (ingerület átvivők). Ez hívjuk „előrehaladott glikációs végterméknek” (AGE), amely rontja a normális fehérjefunkciókat.
Az AGE-k összekapcsolódnak a kollagénnel. Kollagén fehérje található az emberi kötőszövetekben és az izomszövetekben is. A kollagén purin vázas fehérje vegyület. Mivel Az AGE kivonja a kollagént a szervezetből, ezért az lebontódik és húgysav keletkezik végtermékként. Tehát elsősorban ezért emelkedik meg a húgysav szint a vérben a zsír-fehérje típusoknál, míg a szénhidrát típusoknál, akiknél a sejtszintű anyagcsere folyamatok mások, tényleg a több purinban gazdag fehérje bevitel okozza a problémát.
Ebből következik, hogy ha magas a húgysavad, és te zsír-fehérje anyagcsere alkat vagy, akkor eheted a kollagénlevest, ha szénhidrát alkat vagy, akkor nem ajánlott.
A VALOR Program keretein belül tudod megméretni, hogy Te milyen anyagcsere alkat vagy.
Kedves Vali,
Azt szeretném megkérdezni, hogy milyen tűzhelyen, vagy edényben főzi egész éjszaka a levest? Van esetleg valamilyen speciális edénye?
Nekem egy hagyományos zománcos húsleves főző fazekam van. Ebben soha nem főzök semmi mást,csak zöldség alaplét, csontlét, kollagénlevest. Én általában gázon főzöm ezt a leves, mert annak szépen tudom szabályozni a lángját. Nem vagyok híve az elektromos és az indukciós tűzhelyeknek, mert hiányzik belőlük a tűz energiája.
Kedves Vali! Nagyon köszönöm a gyors és részletes válaszodat! Évekkel ezelőtt derült ki, hogy magas a húgysavszintem, bizony 400 fölé is emelkedett már, de nem fájnak az ízületeim, viszont a felírt Milurit nevű gyógyszert nem szívesen szedem. Iszom szeder és málna teát, szedek almaecet kapszulát, ezekkel kordában tudtam tartani, de nemrégiben elkezdtem szedni egy halkollagén port, ami 18 aminosavat is tartalmaz és a legutóbbi laboreredményem elég ijesztőre sikerült. Ezután kezdtem gondolkozni, hogy vajon nem a kollagén a ludas? Zárójelben írom, hogy bioboltom van, sok mindent olvasok, előadásokra járok, próbálok embereknek segíteni, de úgy érzem, hogy a „cipésznek nincs cipője” szindróma engem is utolér…
Hol tudok utánanézni ennek a VALOR programnak?
Nagyon köszönöm a segítséged!
További szép estét kívánok!
Kedves Vali,
A kollagén leves főzésekor elpárolgó víz mennyiséget éjjel, hogyan tudja pótolni?
Ha 2 kg nyesedékhúshoz hozzáadok az elején kb 8 liter vizet, akkor úgy tapasztaltam, hogy 3-4 óránként utána kell önteni. Egy ilyen főzés alkalmával a végén hány liter leszűrt kollagén levesnek kell maradnia, és ezt mennyi hozzáadott vízzel lehet elérni?
Előre is köszönöm a segítségét.
Szép napot kívánok!
Ennyire lassú főzésnél nagyon kevés víz párolog el a lefedőzött levesről. Van úgy, hogy én nem is pótolom. Mindenesetre, ha pótolni szeretnéd, akkor csak nagyon apránként, és semmi esetre se több vízzel, mint amennyi elpárolgott, mert akkor hígul nem csak a leves, hanem a terápiás hatás is.
Kedves Vali! Feltételezem, hogy colitises betegnek nem ajánlott a kollagén leves az amúgy is fokozott bélmozgás miatt. Mi lenne a megoldás a kollagén szint növelésére ez esetben?
Ha egy colitisesnek jó a fehérje emésztése, akkor a kollagénleves kimondottan jótékony hatású is lehet, hisz a kollagén támogatja az egészséges bélnyálkahártya kialakukását, és fekély ellenes. De sajnos az a tapasztalatom, hogy a colitis ulcerosa kialakulásában nagyban hozzájárul az elégtelen állati fehérje emésztés miatt létrejött sok-sok emésztési toxin, amely gyulladásokat, fekélyeket és toxikus lerakódásokat okozhat. Ebben az esetben először egy kíméletes béltisztítás és bélregenerálás javasolt egy speciálisan gyenge emésztőrendszerrel rendelkező embereknek összeállított One Stack HG (Egészséges bélrendszer) kúrával, majd utána jöhet egy Promarine Collagen Peptides kúra, amelynek 1 adagja 10 000 mg speciálisan előemésztett tengeri kollagént tartalmaz peptidekre lebontott formában, ami azt jelenti, hogy a rossz fehérje emésztéssel rendelkező emberek esetében is tud hasznosulni. (Ha a két kúra nevére kattintasz, akkor elolvashatod a részletes leírást!)