4 0
Ájult imám padlizsánja

Ha szereted a padlizsánt, akkor okvetlenül kóstold meg ezt a finomságot, aminek ízgazdagsága elfeledteti a húsevő családtagokkal is a hús hiányát!

Oszd meg a közösségi oldalakon:

Vagy csak másold ki és oszd meg ezt a linket

Hozzávalók

Adag Beállítása:
4 nem túl nagy Padlizsán
1 nagy Vöröshagyma
6 nagyobb San Marzano paradicsom Egyéb paradicsom-félékkel is finom, csak ne léparadicsom legyen
3gerezd Fokhagyma
1 nagy csokor friss Petrezselyem
1 teáskanál Méz Elhagyható, én sem mindig teszek bele, hisz a mazsolától és a datolyától elég édes lesz!
6 magozott datolya Datolya
1 marék Mazsola
1 teáskanál Majoránna
1 teáskanál Fahéj
2 evőkanál Kapribogyó Elhagyható
3 evőkanál Extraszűz olívaolaj
1 marék friss Bazsalikom
1 marék aprított vagy szeletetelt Mandula Dióval is kipróbálhatod, isteni!
Ízlés szerint Himalaya só
Ízlés szerint Bors

Hozzáadás a kedvencekhez

Kattints ide a Bejelentkezés-hez vagy Regisztrálj ingyenesen és utána el tudod menteni kedvenceid közé ezt a receptet is! :)

Ájult imám padlizsánja

Mindenmentes, illatos egytálétel padlizsán rajongóknak

Mentesség:
  • Citrusféléktől mentes
  • Csokoládé mentes
  • Élesztőmentes
  • Gluténmentes
  • Halmentes
  • Hozzáadott cukormentes
  • Húsmentes
  • Kukoricamentes
  • Szójamentes
  • Tejmentes
  • Tenger gyümölcsetől és kagyló-féléktől mentes
  • Tojásmentes
  • 80 perc
  • 4 Főre
  • Közepes
  • Olcsó Olcsó

Hozzávalók

Leírás

Megosztás

Miért is ájult imám padlizsánja? Hogy jön ide egy eszmélet-vesztett vallási vezető? A legenda szerint az éhes imámot hazatérvén olyan illatok fogadták, hogy menten beájult a gyönyörűségtől. Hogy ez igaz, vagy csak legenda, nem tudom, de az illat,  ami az étel sütése közben a konyhában lengedez valóban nem mindennapi. Sőt, az íze sem okoz csalódást, hisz semmiben nem marad el a mennyi illattól.

A receptre egy barátnőm hívta fel a figyelmemet, majd a neten kutatva többféle variációját fedeztem fel. Apró változtatások után – az egyikből kivettem valamit (konzerv paradicsomot és cukrot!), a másikhoz hozzátettem egy apróságot (mandulaforgácsot) -, elkészült ez az egészséges finomság, ami 100 százalékos tetszést aratott az egész családom és a baráti társaságom körében is.

Köretnek Vali tabbouleh salátáját szolgáltuk fel mellé, hisz mindketten szénhidrát-anyagcseréjűek vagyunk, tehát kell a gabona!

Tippek:

  1. Zsíranyagcseréjűek bátran locsolják még meg egy kis szűz olívaolajjal, vagy fogyasszanak hozzá olajbogyót, de a raguba keverhetnek egy kis darált pulykahúst is.
  2. Gluténintoleranciások köretként barnarizst vagy kölest adhatnak e kiváló, illatos fogás mellé.
  3. Aki ehet tejterméket, az meglocsolhatja egy kis fokhagymás kefirrel a padlizsánok tetejét. Sőt, ha marad másnapra, fokhagymás-fahéjas kefirrel vagy joghurttal leöntve kiváló hideg előételt varázsolhatunk belőle.
  4. A hideg maradékot össze is turmixolhatjuk pástétomnak vagy kenőkének, ami kiváló alternatívája lehet a megszokott szendvicskrémeknek.

Jó étvágyat!

Pálma

 

(Visited 695 times, 1 visits today)

Lépések

1
Kész

A padlizsánokat félbevágjuk, óvatosan felkockázzuk a húsát úgy, hogy a héja ne sérüljön. Ha teheted, fa, üveg, kerámia vagy műanyag kést használj, mert a padlizsán a fém késsel reakcióba lép, és elszíneződik, illetve más íze lesz. Lesózzuk a vágott felét, majd félretesszük 20 percet pihenni. A sózásra azért van szükség, mert ezzel vesszük el a padlizsán esetleges keserűségét.

2
Kész

Amíg a padlizsán áll a sóban, addig előkészítjük a ragut: felkockázzuk a paradicsomot, apróra vágjuk a vöröshagymát, megpucoljuk a fokhagymát. Kimagozzuk a datolyát, és azt is felkockázzuk. Apróra vágjuk a petrezselymet és feltépkedjük a friss bazsalikom leveleket. Kéz alá készítjük a többi a hozzávalót. Előmelegítjük a sütőt 200 °C-ra.

3
Kész

A padlizsánokat húsukkal lefelé sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, és 20 percig sütjük.

4
Kész

Amíg sül a padlizsán, addig elkészítjük a ragut:
1. Olívaolajon megdinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk a paradicsomot.
2. Ezután kerülnek bele a fűszerek, a fokhagyma nyomón átpréselt fokhagyma, majd a datolya, a mazsola és a kapribogyó
3. Összeforraljuk, majd 6-8 percig rotyogtatjuk. Ha nem lenne a paradicsomnak elég leve, akkor adhatunk hozzá egy kevés tisztított vizet.

5
Kész

A megsült padlizsánok húsát vigyázva kikanalazzuk, hogy a héj - mint egy hajócska - egyben maradjon. A húst a raguhoz adjuk, és 3 percig összerottyantjuk a paradicsomos raguval.

6
Kész

A padlizsánhéjakat visszatesszük a tepsibe, és belekanalazzuk a ragut. A tetejét megszórjuk mandulaforgáccsal, vagy tört dióval. Még 15-20 percig sütjük.
Bulgurral, kuszkusszal vagy tabbouleh-val tálaljuk.

7
Kész

Pálma

Papp Pálma vagyok, Antal Vali barátnője. Kereskedelmi végzettségem mellett elvégeztem a természetgyógyász és az egészségügyi modult. Hamarosan meglesz a szakvizsgám reflexológiából is. Szeretek főzni, mert imádom az intenzív ízeket, színeket, illatokat. Vali mellett belerázódtam az egészséges gasztronómia rejtelmeibe, és már egy évtizede saját stílust képviselek reformételek világában. Receptjeimmel és tanácsaimmal mindenkinek szeretnék segíteni, aki még kezdő az egészséges főzés és étkezés terén.

Recept Értékelések

Átlagpontszám:
(5)
Összes Értékelés:1
Antal Vali

Gratulálok Pálma, megint kitettél magadért, isteni finom lett ez a recepted is!

előző
Nyers cukkini spagetti bolognai szósszal
következő
Olaszos padlizsánkrém
előző
Nyers cukkini spagetti bolognai szósszal
következő
Olaszos padlizsánkrém

2 Hozzászólás Hozzászólások Elrejtése

Ezt én is kiprobálom! Csak egyet nem értek: az 1. lépésben „felkockázzuk a padlizsánt“… a képeken semmi ilyet nem látok! Esetleg bevagdossuk és a bevagdosott husát benne hagyjuk? Vagy hogy kell ezt érteni?
Köszönöm!

Héján belül kell bevagdosni vigyázva, hogy a héja ne sérüljön. Állítólag így könnyebben sül, és könnyebb kiszedni a héjából. De ha nem vagdosod be, hanem csak egyszerűen vágási felülettel lefelé megsütöd, akkor sincs semmi baj, mert ha jól átsül, szépen ki lehet kaparni bevagdosás nélkül is a padlizsán húsát. Egyébként Pálma sem vagdosta be, azért nem látod a képeken. 🙂

Hozzászólás Elküldése