4 0
Ájult imám padlizsánja

Ha szereted a padlizsánt, akkor okvetlenül kóstold meg ezt a finomságot, aminek ízgazdagsága elfeledteti a húsevő családtagokkal is a hús hiányát!

Oszd meg a közösségi oldalakon:

Vagy csak másold ki és oszd meg ezt a linket

Hozzávalók

Adag Beállítása:
4 nem túl nagy Padlizsán
1 nagy Vöröshagyma
6 nagyobb San Marzano paradicsom Egyéb paradicsom-félékkel is finom, csak ne léparadicsom legyen
3gerezd Fokhagyma
1 nagy csokor friss Petrezselyem
1 teáskanál Méz Elhagyható, én sem mindig teszek bele, hisz a mazsolától és a datolyától elég édes lesz!
6 magozott datolya Datolya
1 marék Mazsola
1 teáskanál Majoránna
1 teáskanál Fahéj
2 evőkanál Kapribogyó Elhagyható
3 evőkanál Extraszűz olívaolaj
1 marék friss Bazsalikom
1 marék aprított vagy szeletetelt Mandula Dióval is kipróbálhatod, isteni!
Ízlés szerint Himalaya só
Ízlés szerint Bors

Hozzáadás a kedvencekhez

Kattints ide a Bejelentkezés-hez vagy Regisztrálj ingyenesen és utána el tudod menteni kedvenceid közé ezt a receptet is! :)

Ájult imám padlizsánja

Mindenmentes, illatos egytálétel padlizsán rajongóknak

Mentesség:
  • Citrusféléktől mentes
  • Csokoládé mentes
  • Élesztőmentes
  • Gluténmentes
  • Halmentes
  • Hozzáadott cukormentes
  • Kukoricamentes
  • Szójamentes
  • Tejmentes
  • Tenger gyümölcsetől és kagyló-féléktől mentes
  • Tojásmentes
  • 80 perc
  • 4 Főre
  • Közepes
  • Olcsó Olcsó

Hozzávalók

Leírás

Megosztás

Miért is ájult imám padlizsánja? Hogy jön ide egy eszmélet-vesztett vallási vezető? A legenda szerint az éhes imámot hazatérvén olyan illatok fogadták, hogy menten beájult a gyönyörűségtől. Hogy ez igaz, vagy csak legenda, nem tudom, de az illat,  ami az étel sütése közben a konyhában lengedez valóban nem mindennapi. Sőt, az íze sem okoz csalódást, hisz semmiben nem marad el a mennyi illattól.

A receptre egy barátnőm hívta fel a figyelmemet, majd a neten kutatva többféle variációját fedeztem fel. Apró változtatások után – az egyikből kivettem valamit (konzerv paradicsomot és cukrot!), a másikhoz hozzátettem egy apróságot (mandulaforgácsot) -, elkészült ez az egészséges finomság, ami 100 százalékos tetszést aratott az egész családom és a baráti társaságom körében is.

Köretnek Vali tabbouleh salátáját szolgáltuk fel mellé, hisz mindketten szénhidrát-anyagcseréjűek vagyunk, tehát kell a gabona!

Tippek:

  1. Zsíranyagcseréjűek bátran locsolják még meg egy kis szűz olívaolajjal, vagy fogyasszanak hozzá olajbogyót, de a raguba keverhetnek egy kis darált pulykahúst is.
  2. Gluténintoleranciások köretként barnarizst vagy kölest adhatnak e kiváló, illatos fogás mellé.
  3. Aki ehet tejterméket, az meglocsolhatja egy kis fokhagymás kefirrel a padlizsánok tetejét. Sőt, ha marad másnapra, fokhagymás-fahéjas kefirrel vagy joghurttal leöntve kiváló hideg előételt varázsolhatunk belőle.
  4. A hideg maradékot össze is turmixolhatjuk pástétomnak vagy kenőkének, ami kiváló alternatívája lehet a megszokott szendvicskrémeknek.

Jó étvágyat!

Pálma

 

(Visited 765 times, 1 visits today)

Lépések

1
Kész

A padlizsánokat félbevágjuk, óvatosan felkockázzuk a húsát úgy, hogy a héja ne sérüljön. Ha teheted, fa, üveg, kerámia vagy műanyag kést használj, mert a padlizsán a fém késsel reakcióba lép, és elszíneződik, illetve más íze lesz. Lesózzuk a vágott felét, majd félretesszük 20 percet pihenni. A sózásra azért van szükség, mert ezzel vesszük el a padlizsán esetleges keserűségét.

2
Kész

Amíg a padlizsán áll a sóban, addig előkészítjük a ragut: felkockázzuk a paradicsomot, apróra vágjuk a vöröshagymát, megpucoljuk a fokhagymát. Kimagozzuk a datolyát, és azt is felkockázzuk. Apróra vágjuk a petrezselymet és feltépkedjük a friss bazsalikom leveleket. Kéz alá készítjük a többi a hozzávalót. Előmelegítjük a sütőt 200 °C-ra.

3
Kész

A padlizsánokat húsukkal lefelé sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, és 20 percig sütjük.

4
Kész

Amíg sül a padlizsán, addig elkészítjük a ragut:
1. Olívaolajon megdinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk a paradicsomot.
2. Ezután kerülnek bele a fűszerek, a fokhagyma nyomón átpréselt fokhagyma, majd a datolya, a mazsola és a kapribogyó
3. Összeforraljuk, majd 6-8 percig rotyogtatjuk. Ha nem lenne a paradicsomnak elég leve, akkor adhatunk hozzá egy kevés tisztított vizet.

5
Kész

A megsült padlizsánok húsát vigyázva kikanalazzuk, hogy a héj - mint egy hajócska - egyben maradjon. A húst a raguhoz adjuk, és 3 percig összerottyantjuk a paradicsomos raguval.

6
Kész

A padlizsánhéjakat visszatesszük a tepsibe, és belekanalazzuk a ragut. A tetejét megszórjuk mandulaforgáccsal, vagy tört dióval. Még 15-20 percig sütjük.
Bulgurral, kuszkusszal vagy tabbouleh-val tálaljuk.

7
Kész

Recept Értékelések

Átlagpontszám:
(5)
Összes Értékelés:1
Antal Vali

Gratulálok Pálma, megint kitettél magadért, isteni finom lett ez a recepted is!

előző
Nyers cukkini spagetti bolognai szósszal
következő
Olaszos padlizsánkrém
előző
Nyers cukkini spagetti bolognai szósszal
következő
Olaszos padlizsánkrém

2 Hozzászólás Hozzászólások Elrejtése

Ezt én is kiprobálom! Csak egyet nem értek: az 1. lépésben „felkockázzuk a padlizsánt“… a képeken semmi ilyet nem látok! Esetleg bevagdossuk és a bevagdosott husát benne hagyjuk? Vagy hogy kell ezt érteni?
Köszönöm!

Héján belül kell bevagdosni vigyázva, hogy a héja ne sérüljön. Állítólag így könnyebben sül, és könnyebb kiszedni a héjából. De ha nem vagdosod be, hanem csak egyszerűen vágási felülettel lefelé megsütöd, akkor sincs semmi baj, mert ha jól átsül, szépen ki lehet kaparni bevagdosás nélkül is a padlizsán húsát. Egyébként Pálma sem vagdosta be, azért nem látod a képeken. 🙂

Hozzászólás Elküldése

tizennégy + 1 =

Fel a lap tetejére