0 0
Tepsis „mindentbele” – mindenmentesen

Télen számomra megunhatatlanok a tepsis zöldségek. Számtalan módon és ízben vagyok képes elkészíteni őket. Isteni illatuk ilyenkor belengi az egész konyhát. Ez egy szójaszószos verzió lesz.

Oszd meg a közösségi oldalakon:

Vagy csak másold ki és oszd meg ezt a linket

Hozzávalók

Adag Beállítása:
1 nagyobb gumó Cékla elő kell sütni legalább 40 percet
2 öklömnyi Csicsóka vagy ennek megfelelően több kisebb
2 szál Sárgarépa
1 nagyobb Kápia paprika
3 szál Szárzeller
1 öklömnyi Vajretek
Egy kevés rózsáira szedett Brokkoli
3 kisebb Burgonya
1 nagyobb Édesburgonya
2 kisebb Vöröshagyma
3 gerezd Fokhagyma
1 ágacska friss Rozmaring
3-4 evőkanál Szójaszósz
Ízlés szerint Halszósz Elhagyható, ha vegán vagy, vagy nem szereted!
1 teáskanál Köménymag
Ízlés szerint Tarkabors
Egy löttyintés fehér Balzsamecet
1-2 evőkanál Extraszűz olívaolaj Elhagyható

Hozzáadás a kedvencekhez

Kattints ide a Bejelentkezés-hez vagy Regisztrálj ingyenesen és utána el tudod menteni kedvenceid közé ezt a receptet is! :)

Tepsis „mindentbele” – mindenmentesen

Nagyon finom maradékmentő fogás, ami zsiradék nélkül is elkészíthető

Mentesség:
  • Citrusféléktől mentes
  • Csokoládé mentes
  • Élesztőmentes
  • Gluténmentes
  • Hozzáadott cukormentes
  • Húsmentes
  • Kukoricamentes
  • Mindenmentes
  • Tejmentes
  • Tenger gyümölcsetől és kagyló-féléktől mentes
  • Tojásmentes
  • 2 óra
  • 4 Főre
  • Könnyű
  • Olcsó Olcsó

Hozzávalók

Leírás

Megosztás

Ez a legfinomabb maradékmentős receptem. Igazából nincs pontos kőbe vésett receptje a fűszerezésen kívül. Az, hogy milyen zöldség, és milyen arányba kerül bele, annak nincs jelentősége. Bármilyen maradék zöldséget fel lehet használni, amiből már nem jön ki egy fogásnyi étel.

Én főleg gyökérzöldségeket (édesburgonya, burgonya, csicsóka, sárgarépa, fehérrépa, paszternák, vajretek, cékla, zeller), és némi egyebet (paprika, paradicsom, szárzeller, cukkini, tök, patisszon, gomba, káposzta-félék, édeskömény gumó, brokkoli, karfiol) használok – mikor mi van otthon maradék.

Ami viszont kötelező elem: a vöröshagyma, fokhagyma, a szójaszósz vagy tamari szósz, egy pici savat adó dolog (bor, balzsamecet vagy citromlé), só, bors és a rozmaring. Sokszor szórom meg a kedvenc fűszerkeverékemmel is.

Tudom, hogy nem vegán fűszer, de én nagyon szeretem a thai erjesztett halkivonatot (ami egyébként nem halízű), és erre a tepsis mindentbelére általában teszek belőle, viszont akkor sót nem használok, mert ez nagyon sós.

Olívaolaj, mogyoróolaj, kókuszolaj opcionálisan adható hozzá, de nem feltétel, és nem kötelező, úgyhogy a zsírmentes diétába is belefér.

Úgyhogy elő a fantáziát és a maradékokat! Sütésre fel!

Antal Vali

 

Lépések

1
Kész
30-40 perc

Előkészítés

A céklát héjában elősütöm 200°C-os sütőben. Erre azért van szükség, mert a cékla sokkal később sül meg, mint a többi gyökérzöldség.
Ez alatt a többi zöldséget megpucolom, és nagyjából egyforma kockákra vágom. (2x2 cm).

2
Kész

Az elősütött céklát is meghámozom és felkockázom. Vigyázz, meg ne égesd a kezed! :)

3
Kész
30-40 perc

Sütés

Mindent beleszórok egy olyan sütőedénybe, aminek van fedele (ha nincs ilyened, tepsibe is rakhatod, amit majd lefedsz alufóliával).
Jól meglocsolom szójaszósszal, halszósszal, olívaolajjal és balzsamecettel, sózom (én csak akkor szoktam sózni, ha nem elég sós a szójaszósz), fűszerezem, majd alaposan összekeverem, hogy minden kockányi zöldség meghemperegjen a pácban. A végén rádobom a rozmaring ágacskát,
lefedem, és berakom a 180 °C-ra előmelegített sütőbe.

4
Kész
30-40 perc

30-40 perc múlva leveszem a tetejét, átkeverem, megkóstolom, hogy elég ízes-e, majd visszadugom újabb 30-40 percre, de már fedő nélkül. Készre sütjük - ki mennyire szereti roppanósra vagy jól átsütve, odapirítva.

5
Kész

Antal Vali

Antal Vali vagyok, természetgyógyász, fitoterapeuta, táplálkozási tanácsadó és böjtszakértő. Idestova 40 éve foglalkozom természetgyógyászattal és az egészséges életmód propagálásával. 2017-ben Béky László tanár úrral mi lettünk ketten az év természetgyógyász szakemberei. 2024-ben pedig elnyertem a Szakmai Elit Női Kiválósága díjat. Ezt a honlapot azért hoztam létre, hogy még több embernek tudjak segíteni abban, hogy méreg és mérgelődés mentes, tiszta és egészséges életet éljen, hízás nélkül finomakat egyen, illetve eligazodjon a diéták útvesztőjében.

Recept Értékelések

Még nem érkezett értékelés ehhez a recepthez. Légy Te az első, aki értékeli a lenti formula használatával
előző
Póréhagyma krémleves – mindenmentesen
következő
Gyógyító vöröslencse-céklaleves
előző
Póréhagyma krémleves – mindenmentesen
következő
Gyógyító vöröslencse-céklaleves

Hozzászólás Elküldése

négy × 4 =

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here