Hozzávalók
-
1 nagyobb gumó Céklaelő kell sütni legalább 40 percet
-
2 öklömnyi Csicsókavagy ennek megfelelően több kisebb
-
2 szál Sárgarépa
-
1 nagyobb Kápia paprika
-
3 szál Szárzeller
-
1 öklömnyi Vajretek
-
Egy kevés rózsáira szedett Brokkoli
-
3 kisebb Burgonya
-
1 nagyobb Édesburgonya
-
2 kisebb Vöröshagyma
-
3 gerezd Fokhagyma
-
1 ágacska friss Rozmaring
-
3-4 evőkanál Szójaszósz
-
Ízlés szerint HalszószElhagyható, ha vegán vagy, vagy nem szereted!
-
1 teáskanál Köménymag
-
Ízlés szerint Tarkabors
-
Egy löttyintés fehér Balzsamecet
-
1-2 evőkanál Extraszűz olívaolajElhagyható
Leírás
Ez a legfinomabb maradékmentős receptem. Igazából nincs pontos kőbe vésett receptje a fűszerezésen kívül. Az, hogy milyen zöldség, és milyen arányba kerül bele, annak nincs jelentősége. Bármilyen maradék zöldséget fel lehet használni, amiből már nem jön ki egy fogásnyi étel.
Én főleg gyökérzöldségeket (édesburgonya, burgonya, csicsóka, sárgarépa, fehérrépa, paszternák, vajretek, cékla, zeller), és némi egyebet (paprika, paradicsom, szárzeller, cukkini, tök, patisszon, gomba, káposzta-félék, édeskömény gumó, brokkoli, karfiol) használok – mikor mi van otthon maradék.
Ami viszont kötelező elem: a vöröshagyma, fokhagyma, a szójaszósz vagy tamari szósz, egy pici savat adó dolog (bor, balzsamecet vagy citromlé), só, bors és a rozmaring. Sokszor szórom meg a kedvenc fűszerkeverékemmel is.
Tudom, hogy nem vegán fűszer, de én nagyon szeretem a thai erjesztett halkivonatot (ami egyébként nem halízű), és erre a tepsis mindentbelére általában teszek belőle, viszont akkor sót nem használok, mert ez nagyon sós.
Olívaolaj, mogyoróolaj, kókuszolaj opcionálisan adható hozzá, de nem feltétel, és nem kötelező, úgyhogy a zsírmentes diétába is belefér.
Úgyhogy elő a fantáziát és a maradékokat! Sütésre fel!
Antal Vali
Lépések
1
Kész
30-40 perc
|
ElőkészítésA céklát héjában elősütöm 200°C-os sütőben. Erre azért van szükség, mert a cékla sokkal később sül meg, mint a többi gyökérzöldség. |
2
Kész
|
Az elősütött céklát is meghámozom és felkockázom. Vigyázz, meg ne égesd a kezed! :) |
3
Kész
30-40 perc
|
SütésMindent beleszórok egy olyan sütőedénybe, aminek van fedele (ha nincs ilyened, tepsibe is rakhatod, amit majd lefedsz alufóliával). |
4
Kész
30-40 perc
|
|
5
Kész
|