Hozzávalók
-
10 dkg Bulgur
-
3,5 dl Kókusztej
-
2 késhegynyi Bourbon vanília porVagy 1 rúd vanília
-
1 nagy evőkanál MézVegánoknak kókuszvirág szirup vagy datolyaszirup.
-
10 dkg vegyes Erdei gyümölcsfeketeszeder, áfonya, erdei szamóca, feketeribizli, stb.
-
3 evőkanál KókuszpépAmi a kókusztej készítéséből visszamarad
-
1/2 bio Citrom héjaReszelve, vagy ha nem bio a citrom, akkor 5 csepp bio citrom illóolaj
-
2 teáskanál illatos, dezodorálatlan Kókuszolaj
-
1 teáskanál őrölt Fahéj
-
1 bio vagy háztáji Tojás
-
1 marék tört MandulaLehet csak dió is, vagy akát mindkettő vegyesen
Leírás
Kicsit népszerűsíteni szeretném a bulgurt ezzel a recepttel. Sajnos a háziasszonyok nagy része nem ismeri, pedig nem csak köretnek való, hanem csodás csemegék készíthetőek belőle – olcsón.
A bulgur tulajdonképpen tört búza, ezért a régi szakácskönyvekben búzatöretként találkozhatunk vele, de sok helyen említik törökrizsként is, hisz a magyarországi török éttermekben ez a fő köret, és felületesen szemlélve valóban hasonlít a rizsre, de csak külsőleg. Nem csak a törökök kedvelik, hanem a legtöbb közel-keleti ország konyhája által kedvelt alapanyag.
A még éretlen vagy a meghántolt érett búzaszemeket párolják, kiszárítják, majd durvára összetörik. Mivel a bulgurt előzetesen párolják, ezért a magyarok által ismert búzadarától eltérően jóformán alig kell főzni, akár elég csak vízzel leforrázni. Sok benne a rost, egy csésze bulgur a napi rostszükséglet 25%-át fedezi.
A bulgur többféle méretben kapható – ma már szinte minden nagyobb élelmiszer boltban megtalálhatod: van nagyobb, rizsszem nagyságú fél-egész búzaszemekből álló, és egészen apróra tört, a búzadarához hasonlító. Készülhet belőle köret, tehetjük salátába, lehet fasírt, vagy egyéb főtt ételek alapanyaga, de desszertnek is kiváló.
Úgy gondoltam, hogy a bulgur megszerettetését talán kezdjük egy fincsi desszerttel, úgyhogy a mai finomságot erdei gyümölcsökre kreáltam, aminek az apropóját az adta, hogy lassan itt a friss gyümölcsök szezonja, ezért a tavalyi gyűjtésből származó fagyasztottakat el akartam használni, hogy legyen hely a mélyhűtőben az idei eresztésnek.
Természetesen erdei gyümölcsök helyett bármilyen más gyümölccsel is el tudom képzelni, sőt fekete csokival, aszalt gyümölcsökkel, mazsolával, befőttel is nagyon finom lehet, és a bulgur helyett biztos, hogy kuszkusszal, zabpehellyel vagy rizzsel is működik.
Forrón, langyosan és hidegen is nagyon finom! Készülj fel, nagyon laktató!
Antal Vali
Lépések
1
Kész
15 perc
|
A bulgurt megfőzzük 2 dl kókusztejben a vanília felével (ez kb. 10-12 percet vesz igénybe), és mikor picit kihűl, hozzákeverjük a mézet, és a kókuszpépet. |
2
Kész
|
Amíg a bulgur fő, addig a tojást elkeverjük a másik adag (1,5 dl) kókusztejjel, a vanília másik felével és a többi hozzávalóval. |
3
Kész
|
3 kis szuflé formát, vagy egy nagyobb sütőformát kikenünk illatos kókuszvajjal (vagy bármilyen egészséges zsíradékkal) |
4
Kész
35 perc
|
A bulgur felét szétosztjuk a formákban, és a gyümölcsös masszát rácsorgatjuk a tetejére, majd a maradék bulgurt is a tetejére kanalazzuk. Végül a diót/mandulát szétosztjuk a formák tetején, és 190 °C-on kb. 35 percig sütjük. Forrón, langyosan és hidegen is nagyon finom! |
4 Hozzászólás Hozzászólások Elrejtése
Elkeszitettem ma a bulgur pudingot. Meglepoen jo lett :). Nagyon emlekeztet a rizskochra (rizsfelfujtra). Csak sokkal kevesebb a macera ezzel a verzioval :). Az elejen tartottam tole mi lesz azzal a hig tejes-tojasos keverekkel amibe a gyumolcsoket kellett beleforgatni. A bulgur szepen beitta sules kozben. Erdei gyumik helyett csak meggyet hasznaltam, valamint mandula hianyaban, csak dioval szortam a tetejet. Az embernek is izlik. Kerte, hogy gyakran keszitsek majd ilyet :O ;). Koszi a receptert.
Örülök, hogy ízlett. Ugye milyen becsapós? Nem hinné az ember az összejön, de aztán láss csodát, a végére kikerekedik egy isteni finom bulgurkoch. Én is szoktam variálni, és sokszor készítem dióval (van diófám, úgyhogy ez nekem evidens), és egyéb gyümölcsökkel is.
Banánnal és erdei gyümikkel készítettem, gyömbér ment még bele! Oh igen, és mivel vendégváró lesz, ezért 40dkg bulgurból csináltam! Valami szupeeeeer ♡♡ köszönöm!!
Örülök, hogy ízlik! Gondolom a vendégeknél is sikert aratott, és nem csak azért, mert különleges, hanem azért is mert finom!