4 0
Bulgurpuding erdei gyümölcsökkel

Felejtsd el a förtelmes pudingporokat, az etilvanillines fehércukrokat, és kezdj el végre valódi finomságokat készíteni valódi alapanyagokból! Itt az alkalom, hogy megismerd a keleti konyha egyik legkedveltebb édességét, a bulgur pudingot.

Oszd meg a közösségi oldalakon:

Vagy csak másold ki és oszd meg ezt a linket

Hozzávalók

Adag Beállítása:
10 dkg Bulgur
3,5 dl Kókusztej
2 késhegynyi Bourbon vanília por Vagy 1 rúd vanília
1 nagy evőkanál Méz Vegánoknak kókuszvirág szirup vagy datolyaszirup.
10 dkg vegyes Erdei gyümölcs feketeszeder, áfonya, erdei szamóca, feketeribizli, stb.
3 evőkanál Kókuszpép Ami a kókusztej készítéséből visszamarad
1/2 bio Citrom héja Reszelve, vagy ha nem bio a citrom, akkor 5 csepp bio citrom illóolaj
2 teáskanál illatos, dezodorálatlan Kókuszolaj
1 teáskanál őrölt Fahéj
1 bio vagy háztáji Tojás
1 marék tört Mandula Lehet csak dió is, vagy akát mindkettő vegyesen

Hozzáadás a kedvencekhez

Kattints ide a Bejelentkezés-hez vagy Regisztrálj ingyenesen és utána el tudod menteni kedvenceid közé ezt a receptet is! :)

Bulgurpuding erdei gyümölcsökkel

Forró édesség szuflé rajongóknak

Mentesség:
  • Csokoládé mentes
  • Élesztőmentes
  • Halmentes
  • Kukoricamentes
  • Szójamentes
  • Tejmentes
  • Tenger gyümölcsetől és kagyló-féléktől mentes
  • 50 perc
  • 3 Főre
  • Közepes
  • Közepes árfekvés Közepes árfekvés

Hozzávalók

Leírás

Megosztás

Kicsit népszerűsíteni szeretném a bulgurt ezzel a recepttel. Sajnos a háziasszonyok nagy része nem ismeri, pedig nem csak köretnek való, hanem csodás csemegék készíthetőek belőle – olcsón.

A bulgur tulajdonképpen tört búza, ezért a régi szakácskönyvekben búzatöretként találkozhatunk vele, de sok helyen említik  törökrizsként is, hisz a magyarországi török éttermekben ez a fő köret, és felületesen szemlélve valóban hasonlít a rizsre, de csak külsőleg. Nem csak a törökök kedvelik, hanem a legtöbb  közel-keleti ország konyhája által kedvelt alapanyag.

A még éretlen vagy a meghántolt érett búzaszemeket párolják, kiszárítják, majd durvára összetörik. Mivel a bulgurt előzetesen párolják, ezért a magyarok által ismert búzadarától eltérően jóformán alig kell főzni, akár elég csak vízzel leforrázni. Sok benne a rost, egy csésze bulgur a napi rostszükséglet 25%-át fedezi.

A bulgur többféle méretben kapható – ma már szinte minden nagyobb élelmiszer boltban megtalálhatod: van nagyobb, rizsszem nagyságú fél-egész búzaszemekből álló, és egészen apróra tört, a búzadarához hasonlító. Készülhet belőle köret, tehetjük salátába, lehet fasírt, vagy egyéb főtt ételek alapanyaga, de desszertnek  is kiváló.

Úgy gondoltam, hogy a bulgur megszerettetését talán kezdjük egy fincsi desszerttel, úgyhogy a mai finomságot erdei gyümölcsökre kreáltam, aminek az apropóját az adta, hogy lassan itt a friss gyümölcsök szezonja, ezért a tavalyi gyűjtésből származó fagyasztottakat el akartam használni, hogy legyen hely a mélyhűtőben az idei eresztésnek.

Természetesen erdei gyümölcsök helyett bármilyen más gyümölccsel is el tudom képzelni, sőt fekete csokival, aszalt gyümölcsökkel, mazsolával, befőttel is nagyon finom lehet, és a bulgur helyett biztos, hogy kuszkusszal, zabpehellyel vagy rizzsel is működik.

Forrón, langyosan és hidegen is nagyon finom! Készülj fel, nagyon laktató!

Antal Vali

Lépések

1
Kész
15 perc

A bulgurt megfőzzük 2 dl kókusztejben a vanília felével (ez kb. 10-12 percet vesz igénybe), és mikor picit kihűl, hozzákeverjük a mézet, és a kókuszpépet.

2
Kész

Amíg a bulgur fő, addig a tojást elkeverjük a másik adag (1,5 dl) kókusztejjel, a vanília másik felével és a többi hozzávalóval.

3
Kész

3 kis szuflé formát, vagy egy nagyobb sütőformát kikenünk illatos kókuszvajjal (vagy bármilyen egészséges zsíradékkal)

4
Kész
35 perc

A bulgur felét szétosztjuk a formákban, és a gyümölcsös masszát rácsorgatjuk a tetejére, majd a maradék bulgurt is a tetejére kanalazzuk. Végül a diót/mandulát szétosztjuk a formák tetején, és 190 °C-on kb. 35 percig sütjük.

Forrón, langyosan és hidegen is nagyon finom!

Antal Vali

Antal Vali vagyok, természetgyógyász, fitoterapeuta, táplálkozási tanácsadó és böjtszakértő. Idestova 30 éve foglalkozom természetgyógyászattal és az egészséges életmód propagálásával. 2017-ben Béky László tanár úrral mi lettünk ketten az év természetgyógyász szakemberei. Ezt a honlapot azért hoztam létre, hogy még több embernek tudjak segíteni abban, hogy méreg és mérgelődés mentes, tiszta és egészséges életet éljen, hízás nélkül finomakat egyen, illetve eligazodjon a diéták útvesztőjében.

Recept Értékelések

Átlagpontszám:
(5)
Összes Értékelés:1

A vartnal is jobb. Biztos fogok meg ilyet sutni. Rip-rop megvan a hozzavalok osszeallitasa is. Batran ajanlom ezt a receptet mindenkinek aki szereti a rizskochot is.

előző
Sültpaprikás humusz
almas-csicsokas ceklasalata-antalvali
következő
Almás-csicsókás céklasaláta
előző
Sültpaprikás humusz
almas-csicsokas ceklasalata-antalvali
következő
Almás-csicsókás céklasaláta

4 Hozzászólás Hozzászólások Elrejtése

Elkeszitettem ma a bulgur pudingot. Meglepoen jo lett :). Nagyon emlekeztet a rizskochra (rizsfelfujtra). Csak sokkal kevesebb a macera ezzel a verzioval :). Az elejen tartottam tole mi lesz azzal a hig tejes-tojasos keverekkel amibe a gyumolcsoket kellett beleforgatni. A bulgur szepen beitta sules kozben. Erdei gyumik helyett csak meggyet hasznaltam, valamint mandula hianyaban, csak dioval szortam a tetejet. Az embernek is izlik. Kerte, hogy gyakran keszitsek majd ilyet :O ;). Koszi a receptert.

Örülök, hogy ízlett. Ugye milyen becsapós? Nem hinné az ember az összejön, de aztán láss csodát, a végére kikerekedik egy isteni finom bulgurkoch. Én is szoktam variálni, és sokszor készítem dióval (van diófám, úgyhogy ez nekem evidens), és egyéb gyümölcsökkel is.

Banánnal és erdei gyümikkel készítettem, gyömbér ment még bele! Oh igen, és mivel vendégváró lesz, ezért 40dkg bulgurból csináltam! Valami szupeeeeer ♡♡ köszönöm!!

Örülök, hogy ízlik! Gondolom a vendégeknél is sikert aratott, és nem csak azért, mert különleges, hanem azért is mert finom!

Hozzászólás Elküldése

egy + 17 =

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here