4 0
Zöldséges hajdinaleves savanyúkáposztával

Ha szereted a savanykás korhelyleveseket, akkor mindenképpen próbáld ki ezt is.

Oszd meg a közösségi oldalakon:

Vagy csak másold ki és oszd meg ezt a linket

Hozzávalók

1/2 csésze Hajdina
1-2 evőkanál Kókuszolaj Mangalicazsírral is szoktam készíteni.
1 fej Vöröshagyma Apróra vágva
2 gerezd Fokhagyma
2-3 szál Sárgarépa
1-2 szál Fehérrépa
1 szál Paszternák
1 kisebb Zellergumó
Pár szál Zellerlevél Díszítésnek
1/2 csésze Zöldborsó
1/2 csésze mirelit Kukorica
1-2 szem Csicsóka
1-2 szem Burgonya
Ízlés szerint Himalaya só
1 mokkáskanál Bazsalikom
1 mokkáskanál Majoránna
1 mokkáskanál Kakukkfű
1 mokkáskanál Lestyán Ha van friss lestyánod, akkor 3-4 levelet tegyél bele,
20-30 dkg Savanyúkáposzta
1.3 liter Tisztított víz

Hozzáadás a kedvencekhez

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Zöldséges hajdinaleves savanyúkáposztával

Ime egy nagyon egyszerű, egészséges és finom zöldséges hajdinás leves receptje. Csak darabolni kell egy keveset..., de egyébként az elkészítése nagyon egyszerű...

Mentesség:
  • Citrusféléktől mentes
  • Csokoládé mentes
  • Élesztőmentes
  • Gluténmentes
  • Halmentes
  • Hozzáadott cukormentes
  • Mindenmentes
  • Mogyoró- és dióféléktől mentes
  • Szójamentes
  • Tejmentes
  • Tenger gyümölcsetől és kagyló-féléktől mentes
  • Tojásmentes
  • 50 perc
  • Könnyű
  • Olcsó Olcsó

Hozzávalók

Leírás

Megosztás

Mindenkinek szeretettel ajánlom Nyers Csaba natúrkonyha-mesterszakács “Bevezetés a gabonakonyhába” című könyvét, amit lehet, hogy nem is lehet boltban kapni. De akinek ez a recept megtetszik, és többet szeretne tudni a gabonák és a zöldségek élettani hatásairól, annak érdemes kutatnia utána antikváriumokban.
Én különféle szabadtéri rendezvényeken szoktam találkozni Nyers Csabával, és ott kóstoltam meg először ezt az ételt is. Legutóbb Kisrozvágyon találkoztunk, de akkor kivételesen én főztem…

Ezzel a recepttel szeretném egy kicsit népszerűbbé tenni a hajdinát, úgyhogy kiválasztottam egy olyan elkészítési módot, ami nem csak egyszerű, nem csak olcsó, hanem az íze hajaz egy kicsit a mindenki által oly kedvelt korhelylevesekre.

(Visited 1 093 times, 1 visits today)

Lépések

1
Kész

A leveszöldségeket apró kockákra aprítjuk.

2
Kész

Fél csésze hajdinát megmosunk és szárazon a lábasban néha megkeverve megpirítjuk (ha már illatos, akkor jó).

3
Kész

Ezután 1-2 evőkanál olajat (olivaolaj, kókuszolaj) vagy mangalicazsírt adunk hozzá. Majd az összes tisztított, feldarabolt (csíkokra vágva is jó) zöldséget hozzáadjuk, és tovább pirítjuk egy kis ideig.

4
Kész
25 perc

Majd felöntjük tisztított vízzel (1,3 liter), sózzuk, bazsalikomot, majorannát, lestyánt és kakukkfüvet teszünk bele, és a hajdina puhulásáig lassú tüzön főzzük kb. 25 percig.

5
Kész

Mivel a hajdina jól meg tudja magát szívni vízzel, elég nagy adag és sűrű levest kaphatunk.
Tálaláskor friss petrezselyemmel, zellerzölddel vagy metélőhagymával hintjük, és a tetejére savanyú káposztát szórunk, ami istenien megbolondítja.

Antal Vali

Antal Vali vagyok, természetgyógyász, fitoterapeuta, táplálkozási tanácsadó és böjtszakértő. Idestova 30 éve foglalkozom természetgyógyászattal és az egészséges életmód propagálásával. 2017-ben Béky László tanár úrral mi lettünk ketten az év természetgyógyász szakemberei. Ezt a honlapot azért hoztam létre, hogy még több embernek tudjak segíteni abban, hogy méreg és mérgelődés mentes, tiszta és egészséges életet éljen, hízás nélkül finomakat egyen, illetve eligazodjon a diéták útvesztőjében.

Recept Értékelések

Átlagpontszám:
(5)
Összes Értékelés:1
organicgirl67

Nagyon finom!

előző
Hagyományos hagymatea köhögésre és megfázásra
következő
Svéd gombasaláta, ahogy AntalVali szereti
előző
Hagyományos hagymatea köhögésre és megfázásra
következő
Svéd gombasaláta, ahogy AntalVali szereti

2 Hozzászólás Hozzászólások Elrejtése

A csicsóka csak azokat puffasztja, akik rostszegényen táplálkoznak, ugyanis a csicsókában található egy inulin nevű oldhatatlan rost, aminek erőteljes béltisztító és prebiotikus hatását köszönheti. Aki nincs hozzászokva a rostokhoz, azt eleinte puffasztani fogja nem csak a csicsóka, hanem minden olyan étel, amelynek magas az oldhatatlan rosttartalma. Ezért érdemes ezeket az ételeket olyan fűszerekkel ízesíteni, amelyeknek felfúvódás gátló és szélhajtó hatása van. Ilyenek a köményfélék (fűszerkömény, római kömény, édeskömény, ánizs, kapormag), bazsalikom, lestyán, majoránna, koriander, gyömbér, petrezselyem, fokhagyma. Ezekből a fűszerekből minden olyan ételhez tehetsz, amelytől puffadsz.
Egyébként véleményem szerint a puffadás egyik legnagyobb ellenszere, ha csinálsz egy átfogó vastagbél tisztítást, majd regenerálod a mikrobiomodat prebiotikus, probiotikus és szimbiotikus szerekkel és táplálékokkal.

Hozzászólás Elküldése