Hozzávalók
-
50 dkg GombaVegyes erdei gombából a legfinomabb, de készítettem már shitake gombából is. Ha nincs más, egyszerű zsákos csiperkével is finom.
-
1.5 dl házi ParadicsomszószÉn a saját eltevésű fűszeres paradicsomszószomst szoktam használni.
-
3 közepes nagyságú ParadicsomA házi befőző léparadicsommal a legfinomabb. Ha nincs szabadföldi paradicsomod, akkor inkább fél decivel több paradicsomszószt használj. Ne rontsd el a gomba ízét üvegházi paradicsommal.
-
1 nagyobb fej Vöröshagyma
-
3 gerezd Fokhagyma
-
1/2 bio Citrom héjaHa nem bio a citromunk, akkor 1-2 csepp bio citromolajjal helyettesíthető.
-
1/2 bio Citrom leve
-
3-4 evőkanál Extraszűz olívaolaj
-
Ízlés szerint Tarkabors
-
1 mokkáskanál Majoránna
-
2 közepes nagyságú Babérlevél
-
2 ágacska friss KakukkfűHa nincs, akkor 1/2 mokkáskanál szárított kakukkfüvet használj.
-
3 szál friss OreganoVagy 1 mokkaskánál szárított.
-
4-5 levél friss BazsalikomVagy 1 mokkáskanál szárított.
-
1 csipet frissen reszelt Szerecsendió
-
1 csipet Borsikafű
-
1-2 evőkanál fűszeres FehérborPl.: cserszegi, irsai, szürkebarát, juhfark - ízlés szerint
-
Egy kevés MézElhagyható, de ha valaki édesebben szereti, tehet bele - természetesen kiváltható agavesziruppal, juharsziruppal, datolyasziruppal
Leírás
Már gyerekkoromban nagy kedvencem volt a svéd gombasaláta. A hetvenes évek vendégségeiből és házibulijaiból ki nem maradhatott. Ahol tálaltak franciasalátát és kaszinótojást, ott biztos, hogy svédgomba is volt. Emlékszem, az Úttörő áruház büféjében lehetett kapni, és amikor fogszabályzóra mentünk anyuval Budapestre, mindig betértünk egy adagra.
Sajnos a különböző gasztroblogokban fellelhető svéd gombasaláták receptjei nem igazán felelnek meg a bionom elvárásoknak, hisz a svédgomba tipikus fűszereit nem is tartalmazzák, viszont annál több nemkívánatos alkotó van bennük, mint például bolti kecsap, kristálycukor, ecet, stb. Ezért gondoltam, hogy megosztom veletek azt, ahogy én készítem, hátha van itt köztetek egy legalább akkora rajongó, mint én.
Antal Vali
Lépések
1
Kész
|
A gombát megtisztítjuk és felszeleteljük. |
2
Kész
5 perc
|
A felaprított hagymát megdinszteljük egy kis borral és citromlével olívaolajon, amelyben előzőleg megfuttattuk (enyhén megsercentettük) a fűszerek felét. |
3
Kész
|
Majd hozzáadjuk az apróra kockázott paradicsomot és a gombát is. |
4
Kész
10 perc
|
Sózzuk, borsozzuk, belenyomjuk a fokhagymát, majd ha már összeesik a gomba, és saját levet ereszt, hozzáadjuk a paradicsomszószt, a maradék bort, citromlevet, reszelt citromhéjat és a többi fűszert. Ha kell, édesítsük! (Én nem szoktam!) |
5
Kész
15 perc
|
Pont annyira főzzük meg, hogy a gomba még roppanós maradjon! |
6
Kész
|