Hozzávalók
-
3 alma nagyságú Cékla
-
1 nagyobb Lilaburgonya
-
1 kisebb fej Lilakáposzta
-
2 db savanykás Alma
-
2 szál közepes méretű Sárgarépa
-
2 közepes méretű Lilahagyma
-
5 Babérlevél
-
1 teáskanál szemes Tarkabors
-
3 gerezd Fokhagyma
-
1 evőkanál Paradicsom püré
-
2 evőkanál Balzsamecet
-
2 evőkanál olvasztott VajVegánok kókuszvajat használjanak
-
1 evőkanál Kókuszvirágcukor
-
2 liter ZöldségalapléBio leveskockát vagy vegamixet is használhatsz
-
ízlés szerint Himalaya só
Leírás
Világ életemben imádtam a színeket! A fekete, a szürke és annak minden árnyalata taszít, és rosszkedvűvé tesz. Pár napja érkeztem haza egy szakmai útról, egy executive vakációról, amit Balin töltöttem, és nagy váltás volt az orchideáktól, frangipániktól és egyéb trópusi virágoktól színes, örök mosoly országából hazatérni a szürke és hideg téli valóságba.
Mivel a hosszú repülőút után semmi kedvem nem volt boltba menni, és a hűtőszekrény igencsak üres volt, ezért kénytelen voltam a kamra mélyén és a pincében körülnézni, hátha akad valamilyen ételalapanyag, amit elkészíthetek magamnak. Találtam egy kisebb fej lilakáposztát, ami már nem teljesen volt szalonképes, úgyhogy a külső leveleit megkapták a pipikéim. Aztán egy szép darab lilakrumpli is előkerült 3-4 éltesebb cékla társaságában, és találtam még 2 lilahagymát is. Úgyhogy nem kellett hozzá túl nagy fantázia, hogy lila levest készítsek, amelybe bele kellett komponálnom még két enyhén fonnyadozó almát, és két szál sárgarépát is.
Az eredmény olyannyira lenyűgöző lett, hogy még a szomszéd néni is – aki egyébként kiváló szakács, és mindenkinél mindent (is) jobban tud (és tényleg!) – kíváncsian kérdezte, hogy mi jót főzök, mert isteni illata van, csak nem jön rá, hogy mi az. Mondtam neki, hogy lila leves. Látnod kellett volna azt az arcot, amit vágott! És azt is, amikor megkóstolta! Csak annyit mondott: Ez isteni! Miből van ez?
Nos, ez a lila levesem megszületésének története, és remélem neked is ízleni fog! Érdemes kipróbálni, mert olcsó, tápláló, egészséges, színes, finom, és a színe miatt tele van értékes antociánokkal.
Ha ízlett, kóstold meg ezt is!
Hasznos tippek:
- Vegánok vaj helyett használjanak kókuszvajat, bár nem hozza teljesen ugyanazt az ízt, amit a karamellizált vaj.
- Ha nyáron készíted el, akkor a lila céklaleveleket is bátran főzd bele!
- Tálaláskor ízesítheted tejföllel, vegaföllel, citromlével, mézzel de akár csilipasztával vagy szójaszósszal is.
- Turmixolva babáknak is adható 7 hónapos kortól.
Antal Vali
Antocián összetevőkben gazdag étrendkiegészítők:
LymFlow
Növényi együttes, amely hozzájárul a nyirokkeringés javításához, a nyirokrendszer optimális működésének fenntartásához és gyulladásgátló hatása van. Fenntartja az erek rugalmasságát és feszességét. Megelőzhető vele a visszerek kialakulása. Nyiroktisztító hatású.
Hi-Fiber rostkoktél
Normalizálja a bélrendszer mikroflóráját, beállítja az optimális székletminőséget. Enyhe béltisztító hatású. Segít alacsonyan tartani a koleszterin- és a vércukorszintet, valamint megelőzni az inzulinrezisztenciát. Csökkenti az elhízás veszélyét. Kiváltható vele egy étkezés, hisz nagyon finom. A gyerekek is szeretik.
AquaOx
A leghatékonyabb antioxidánsok egyedülálló növényi keveréke. Megakadályozza a korai öregedést, meghosszabbítja a fiatalkort, véd a szabad gyökök káros hatásai ellen. Erősíti az ereket, javítja a szívműködést. Növeli a teljesítő képességet és a stresszel szembeni ellenállást.
Lépések
1
Kész
|
Hozzávalól előkészítése |
2
Kész
|
A lila leves elkészítése |
3
Kész
|
Ha a hagyma már üveges, és finom illatot áraszt, akkor mehet bele a levétől kicsöpögtetett lilakáposzta és a felkockázott cékla, és kezdd el állandó keverés mellett pirítani. Pár perc pirítás után locsold meg a balzsamecettel (gyönyörű bíborlilára változik a színe a savtól), fedőzd le, és fedő alatt párold egy kicsit. Ereszt egy kis levet, úgyhogy odaégni nem fog, de azért ügyelj rá! |
4
Kész
|
Ezután megy bele a felkockázott sárgarépa, a babérlevél, a bors és a paradicsom püré. Ezt jól forgasd át és keverd össze, majd sózd, és öntsd fel zöldség alaplével. Ha nincs, akkor használhatsz bio/mentes leveskockát vagy vegamix ételízesítőt is (ebben az esetben természetesen tisztított vízzel öntsd fel a levest). 20 percig lassú tűzön főzd fedő alatt! |
5
Kész
|
Amíg főnek a keményebb zöldségek, addig van időd meghámozni és felkockázni a lilaburgonyát, kicsumázni és felkockázni az almákat (hámozni az almát nem kell). Majd ha a többi hozzávaló már majdnem megfőtt, add hozzá a krumplit és az almát is. Innentől már csak pár perc. Ellenőrizd az állagát, mert mindkettő utólag hozzáadott alkatrész képes nagyon hamar megfőni és szétesni (bár úgy is jó, csak akkor sűrűbb lesz a levesed!) |
6
Kész
|