1 0
Lila leves a szürke hétköznapokra

Na, ez az a leves, ami kétszer fogja kiverni a biztosítékot. Egyszer, amikor meglátod, egyszer pedig amikor megkóstolod. Nagyon furán néz ki, de isteni finom! Ha nem vigyázol, akkor a család kedvence lesz!

Oszd meg a közösségi oldalakon:

Vagy csak másold ki és oszd meg ezt a linket

Hozzávalók

Adag Beállítása:
3 alma nagyságú Cékla
1 nagyobb Lilaburgonya
1 kisebb fej Lilakáposzta
2 db savanykás Alma
2 szál közepes méretű Sárgarépa
2 közepes méretű Lilahagyma
5 Babérlevél
1 teáskanál szemes Tarkabors
3 gerezd Fokhagyma
1 evőkanál Paradicsom püré
2 evőkanál Balzsamecet
2 evőkanál olvasztott Vaj Vegánok kókuszvajat használjanak
1 evőkanál Kókuszvirágcukor
2 liter Zöldségalaplé Bio leveskockát vagy vegamixet is használhatsz
ízlés szerint Himalaya só

Hozzáadás a kedvencekhez

Kattints ide a Bejelentkezés-hez vagy Regisztrálj ingyenesen és utána el tudod menteni kedvenceid közé ezt a receptet is! :)

Lila leves a szürke hétköznapokra

Gyökfogó antociánokban gazdag, mindenmentes téli tápanyag bomba lila hozzávalókkal

Mentesség:
  • Citrusféléktől mentes
  • Csokoládé mentes
  • Élesztőmentes
  • Gluténmentes
  • Halmentes
  • Húsmentes
  • Kukoricamentes
  • Mogyoró- és dióféléktől mentes
  • Szójamentes
  • Tejmentes
  • Tenger gyümölcsetől és kagyló-féléktől mentes
  • Tojásmentes
  • 60 perc
  • 6 Főre
  • Közepes
  • Olcsó Olcsó

Hozzávalók

Leírás

Megosztás

Világ életemben imádtam a színeket! A fekete, a szürke és annak minden árnyalata taszít, és rosszkedvűvé tesz. Pár napja érkeztem haza egy szakmai útról, egy executive vakációról, amit Balin töltöttem, és nagy váltás volt az orchideáktól, frangipániktól és egyéb trópusi virágoktól színes, örök mosoly országából hazatérni a szürke és hideg téli valóságba.

Mivel  a hosszú repülőút után semmi kedvem nem volt boltba menni, és a hűtőszekrény igencsak üres volt, ezért kénytelen voltam a kamra mélyén és a pincében körülnézni, hátha akad valamilyen ételalapanyag, amit elkészíthetek magamnak. Találtam egy kisebb fej lilakáposztát, ami már nem teljesen volt szalonképes, úgyhogy a külső leveleit megkapták a pipikéim. Aztán egy szép darab lilakrumpli is előkerült 3-4 éltesebb cékla társaságában, és találtam még 2 lilahagymát is. Úgyhogy nem kellett hozzá túl nagy fantázia, hogy lila levest készítsek, amelybe bele kellett komponálnom még két enyhén fonnyadozó almát, és két szál sárgarépát is.

Az eredmény olyannyira lenyűgöző lett, hogy még a szomszéd néni is – aki egyébként kiváló szakács, és mindenkinél mindent (is) jobban tud (és tényleg!) – kíváncsian kérdezte, hogy mi jót főzök, mert isteni illata van, csak nem jön rá, hogy mi az. Mondtam neki, hogy lila leves. Látnod kellett volna azt az arcot, amit vágott! És azt is, amikor megkóstolta! Csak annyit mondott: Ez isteni! Miből van ez?

Nos, ez a lila levesem megszületésének története, és remélem neked is ízleni fog! Érdemes kipróbálni, mert olcsó, tápláló, egészséges, színes, finom, és a színe miatt tele van értékes antociánokkal.

Ha ízlett, kóstold meg ezt is!

Hasznos tippek:

  • Vegánok vaj helyett használjanak kókuszvajat, bár nem hozza teljesen ugyanazt az ízt, amit a karamellizált vaj.
  • Ha nyáron készíted el, akkor a lila céklaleveleket is bátran főzd bele!
  • Tálaláskor ízesítheted tejföllel, vegaföllel, citromlével, mézzel de akár csilipasztával vagy szójaszósszal is.
  • Turmixolva babáknak is adható 7 hónapos kortól.

Antal Vali

Az antociánok nagyon erős antioxidáns flavonoidok, amelyek kiváló sugárzás védők – többek közt természetes napfényvédők is. Ezeknek a sugárvédő pigmenteknek köszönhető egyes zöldségek, gyümölcsök, és néhány mag lilás, kékes, bordós, pirosas, feketés színe. Ilyen többek közt a cékla, a lilakáposzta, a lilaburgonya, a padlizsán, a feketecseresznye, az áfonya, a kökény, a berkenye bogyó, a gránátalma vagy a sötétlila vadrizs is. A természetben több, mint 300 féle antocianin fordul elő, amelyek tulnyomó része tápláléknövényekben található. Sajnos a nyugyti étrendből kikoptak ezek az élelmiszerek, pedig minden nap kellene öket fogyasztani az egészségünk érdekében.

Egy német tanulmány szerint azoknál a cukorbetetegeknél, akik napi 600mg antocianin tartalmú étrend-kiegészítőt szedtek két hónapon keresztül, megfigyelhető volt a káros kollagén termelődés csökkenése [Boniface 1996].

Mire jók az antocianinok:

  • erős antioxidánsok, védik az ereket az oxidáció káros hatásaival szemben,
    cukorbetegeknél csökkenti a magas vércukorszintet,
  • hatástalanítja azokat az enzimeket, amelyek a kötőszövetet károsítják,
  • helyrehozza az érfalban lévő hibás fehérjéket,
  • gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően aktivizálódik a II típusú kollagén termelése,
  • gátolja a metalloproteázokat (MMP-1, MMP-9), amelyek a kollagén és az elasztikus, rostok lebontásáért felelősek, és nagy szerepet játszanak a bőr öregedésében,
  • gyengéden véd az UV sugárzással szemben,
  • rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik, és a lila színű növények, mint pl. a padlizsán hatásos lehet azok számára, akik rákellenes kezelésen, kemoterápián vagy sugárterápián esnek át,
  • gyulladáscsökkentő hatásúak, védenek a glikáció ellen (cukrok fehérjékhez való kötődése)
  • Javítják a látás minőségét azáltal, hogy védik a szemet a káros sugárzások ellen – mint pl. a monitorok kék fénye.

Antocián összetevőkben gazdag étrendkiegészítők:

LymFlow

Növényi együttes, amely hozzájárul a nyirokkeringés javításához, a nyirokrendszer optimális működésének fenntartásához és gyulladásgátló hatása van. Fenntartja az erek rugalmasságát és feszességét. Megelőzhető vele a visszerek kialakulása. Nyiroktisztító hatású.

Hi-Fiber rostkoktél

Normalizálja a bélrendszer mikroflóráját, beállítja az optimális székletminőséget. Enyhe béltisztító hatású. Segít alacsonyan tartani a koleszterin- és a vércukorszintet, valamint megelőzni az inzulinrezisztenciát. Csökkenti az elhízás veszélyét. Kiváltható vele egy étkezés, hisz nagyon finom. A gyerekek is szeretik.

AquaOx

A leghatékonyabb antioxidánsok egyedülálló növényi keveréke. Megakadályozza a korai öregedést, meghosszabbítja a fiatalkort, véd a szabad gyökök káros hatásai ellen. Erősíti az ereket, javítja a szívműködést. Növeli a teljesítő képességet és a stresszel szembeni ellenállást.

Lépések

1
Kész

Hozzávalól előkészítése

1. A lilakáposztát legyaluljuk, és lesózzuk.
2. A céklákat és a sárgarépákat meghámozzuk és kisebb kockákra vagy hasábokra vágjuk.
3. A lilahagymákat apróra vágjuk.

Az almákat és a lilakrumplit azért nem hámozzuk meg és vágjuk fel, mert sokkal később kerülnek a levesbe, és nehogy oxidálódjanak.

2
Kész

A lila leves elkészítése

Az olvasztott vajon (vegánoknak kókuszvajon) karamellizáld meg a kókuszvirágcukrot. Lassú tüzet használj, mert hamar képes odaégni, vagy szenesedni. Akkor jó, ha mézszerűen folyik, és aranybarna. Ha már ilyen, akkor add hozzá az apróra vágott lilahagymát, és pirítsd össze.

3
Kész

Ha a hagyma már üveges, és finom illatot áraszt, akkor mehet bele a levétől kicsöpögtetett lilakáposzta és a felkockázott cékla, és kezdd el állandó keverés mellett pirítani. Pár perc pirítás után locsold meg a balzsamecettel (gyönyörű bíborlilára változik a színe a savtól), fedőzd le, és fedő alatt párold egy kicsit. Ereszt egy kis levet, úgyhogy odaégni nem fog, de azért ügyelj rá!

4
Kész

Ezután megy bele a felkockázott sárgarépa, a babérlevél, a bors és a paradicsom püré. Ezt jól forgasd át és keverd össze, majd sózd, és öntsd fel zöldség alaplével. Ha nincs, akkor használhatsz bio/mentes leveskockát vagy vegamix ételízesítőt is (ebben az esetben természetesen tisztított vízzel öntsd fel a levest). 20 percig lassú tűzön főzd fedő alatt!

5
Kész

Amíg főnek a keményebb zöldségek, addig van időd meghámozni és felkockázni a lilaburgonyát, kicsumázni és felkockázni az almákat (hámozni az almát nem kell). Majd ha a többi hozzávaló már majdnem megfőtt, add hozzá a krumplit és az almát is. Innentől már csak pár perc. Ellenőrizd az állagát, mert mindkettő utólag hozzáadott alkatrész képes nagyon hamar megfőni és szétesni (bár úgy is jó, csak akkor sűrűbb lesz a levesed!)

6
Kész

Tálalás után ízesítheted tejföllel/vegiföllel, vagy citromlével, esetleg mézzel. Én aprított újhagyma szárral szórtam meg a tetejét (ugyanis a pincében kicsit kicsírázott a hagyma). :)

Pici babáknak is adhatod, de akkor pépesítsd, és tegyél hozzá pici növényi tejet, esetleg mézet.

Antal Vali

Antal Vali vagyok, természetgyógyász, fitoterapeuta, táplálkozási tanácsadó és böjtszakértő. Idestova 30 éve foglalkozom természetgyógyászattal és az egészséges életmód propagálásával. 2017-ben Béky László tanár úrral mi lettünk ketten az év természetgyógyász szakemberei. Ezt a honlapot azért hoztam létre, hogy még több embernek tudjak segíteni abban, hogy méreg és mérgelődés mentes, tiszta és egészséges életet éljen, hízás nélkül finomakat egyen, illetve eligazodjon a diéták útvesztőjében.

Recept Értékelések

Még nem érkezett értékelés ehhez a recepthez. Légy Te az első, aki értékeli a lenti formula használatával
előző
Gránátalmás humusz korianderzölddel
alma-batata-cekla-kremleves-antalvali
következő
Alma-batáta-cékla krémleves
előző
Gránátalmás humusz korianderzölddel
alma-batata-cekla-kremleves-antalvali
következő
Alma-batáta-cékla krémleves

Hozzászólás Elküldése

tizennégy + 19 =

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here