1 0
Kínai ötfűszer keverék – ahogy Antal Vali szereti

A világ egyik legismertebb és legfinomabb fűszerkeverékét otthon is könnyedén elkészítheted! Csak az alapanyagok, és egy mozsár vagy egy kávédaráló kell hozzá.

Oszd meg a közösségi oldalakon:

Vagy csak másold ki és oszd meg ezt a linket

Hozzávalók

Adag Beállítása:
2 rész Csillagánizs
2 rész Szecsuáni bors
2 rész Szegfűszeg
2 rész Fahéj
2 rész Római köménymag
1 rész Édesköménymag
1 rész Koriandermag

Hozzáadás a kedvencekhez

Kattints ide a Bejelentkezés-hez vagy Regisztrálj ingyenesen és utána el tudod menteni kedvenceid közé ezt a receptet is! :)

Kínai ötfűszer keverék – ahogy Antal Vali szereti

Az öt alapíz orgiája

Mentesség:
  • Citrusféléktől mentes
  • Csokoládé mentes
  • Élesztőmentes
  • Gluténmentes
  • Halmentes
  • Hozzáadott cukormentes
  • Húsmentes
  • Kukoricamentes
  • Mindenmentes
  • Mogyoró- és dióféléktől mentes
  • Szójamentes
  • Tejmentes
  • Tenger gyümölcsetől és kagyló-féléktől mentes
  • Tojásmentes
  • 10 perc
  • 1 Főre
  • Könnyű
  • Közepes árfekvés Közepes árfekvés

Hozzávalók

Leírás

Megosztás

A kínai ötfűszer keverék az egyik legősibb ízkombináció, amit a hagyományos kínai gyógyászat a terápiás étrend összeállításakor előszeretettel használ kiegyensúlyozó hatása miatt. Ugyanis a keverék magában foglalja mind az öt ízt, mint az édes, a savanyú, a keserű, a csípős/pikáns és a sós. Nem csak a kínai konyhában népszerű, hanem Ázsia más tájain is elterjedt.

Sok variációja van, a legnépszerűbb a csillagánizs, szegfűszeg, fahéj, szecsuáni bors és a római kömény keverékéből álló. Klasszikus változatában mind az 5 fűszerből egyenlő mennyiséget tartalmaz. De szoktak bele tenni édeskömény magot, koriander magot, esetenként kardamomot vagy gyömbért is. Összetételének arányai is tájegységenként változhatnak. A fahéj helyett gyakran használnak kassziát, ami a fahéj rokona, csak édeskésebb és lágyabb az ízvilága.

Én a ’90-es évek elején ismerkedtem meg vele, és azóta is előszeretettel alkalmazom, mert az öt íz egyensúlya miatt kihozza az ételekből a maximumot, ez által minden ételnek más-más lesz az íze,  nem pedig ugyanolyan.

Amikor elkészítem a keveréket, soha nem szoktam egyszerre nagy adagot pirítani és megőrölni, mert frissen pirítva és őrölve mindig finomabb. Van egy kávé darálására soha nem használt elektromos kávédarálóm, mindig azzal szoktam az aktuális adagot elkészíteni.

Az alapanyagok már minden nagyobb élelmiszer áruház fűszer részlegén megtalálhatóak, de ha biztosra akarsz menni, akkor keresd az ázsiai élelmiszerboltokban. Én is mindig ott szerzem be, esetenként még olcsóbban, mint a multiknál.

Itt találhatod azokat a receptjeimet, amelyekhez ötfűszert használok.

Antal Vali

(Visited 58 times, 1 visits today)

Lépések

1
Kész

Egy vaslapon vagy serpenyőben közepes lángon enyhén megpirítom a hozzávalókat. Vigyázz, nem szabad megégniük, mert akkor a keserű íz fog dominálni.

2
Kész

A megpirult alapanyagokat beleszórom az elektromos kávédarálómba, és porrá őrlöm.

Antal Vali

Antal Vali vagyok, természetgyógyász, fitoterapeuta, táplálkozási tanácsadó és böjtszakértő. Idestova 30 éve foglalkozom természetgyógyászattal és az egészséges életmód propagálásával. 2017-ben Béky László tanár úrral mi lettünk ketten az év természetgyógyász szakemberei. Ezt a honlapot azért hoztam létre, hogy még több embernek tudjak segíteni abban, hogy méreg és mérgelődés mentes, tiszta és egészséges életet éljen, hízás nélkül finomakat egyen, illetve eligazodjon a diéták útvesztőjében.

Recept Értékelések

Még nem érkezett értékelés ehhez a recepthez. Légy Te az első, aki értékeli a lenti formula használatával
előző
Olaszos gombaleves gazdagon
következő
Édesburgonyás zöldbabsaláta fetasajttal
előző
Olaszos gombaleves gazdagon
következő
Édesburgonyás zöldbabsaláta fetasajttal

Hozzászólás Elküldése