4 0
A Szultán mentás lencsesalátája

Salátából sosem elég. Ez a melegen és hidegen is fogyasztható lencsesaláta minden ínyenc kedvence lehet! Próbáld ki!

Oszd meg a közösségi oldalakon:

Vagy csak másold ki és oszd meg ezt a linket

Hozzávalók

Adag Beállítása:
1,5 bögre Lencse
1 nagy fej Lilahagyma apróra vágva
3 gerezd Fokhagyma
2 db Paradicsom felkockázva
1 csokor Petrezselyem Összevágva
1 csokor Borsmenta levél Összevágva
1,5 teáskanál Vörösbors Helyettesíthető pirospaprikával
1,5 teáskanál őrölt Köménymag
2 dl Extraszűz olívaolaj
2 evőkanál Fehérborecet
2 evőkanál Citrom leve
Ízlés szerint Himalaya só
Ízlés szerint frissen őrölt Bors
2,5 dl Tisztított víz

Hozzáadás a kedvencekhez

Kattints ide a Bejelentkezés-hez vagy Regisztrálj ingyenesen és utána el tudod menteni kedvenceid közé ezt a receptet is! :)

A Szultán mentás lencsesalátája

Frissítő lencsesaláta zöldfűszerekkel Pálma konyhájából

Mentesség:
  • Csokoládé mentes
  • Élesztőmentes
  • Gluténmentes
  • Halmentes
  • Hozzáadott cukormentes
  • Húsmentes
  • Kukoricamentes
  • Mogyoró- és dióféléktől mentes
  • Szójamentes
  • Tejmentes
  • Tenger gyümölcsetől és kagyló-féléktől mentes
  • Tojásmentes
  • 1 óra
  • 4 Főre
  • Könnyű
  • Olcsó Olcsó

Hozzávalók

Leírás

Megosztás

Egy, a török szultán kedvenc ételeit tartalmazó könyvből merítettem ennek a szuper lencsesalátának a receptjét. Persze átformáltam az antalvalis elvekre, hogy minden összetevője egészséges legyen. 🙂

Igaz, a lencse hagyományosan szilveszteri étek, de az ízvilága egész évre kívánatossá teszi, a menta íze pedig annyira felfrissíti, hogy akár nyáron is aktuális lehet!  (Csak, ne takarékoskodjunk vele! 🙂 )

Egyébiránt nem nagyon értem, hogy egy átlag magyar család asztalára miért nem kerül többször is lencse valamilyen formában, hisz nagyon gazdag különféle tápanyagokban, s mindezt jól emészthető formában kínálja szervezetünknek. A szója után az egyik legbőségesebb növényi fehérjeforrás.

Emellett kedvező, hogy nem allergén, és tápanyagait jól emészthető, az aminosavakat nagy arányban hasznosítható, szabad formában, hordozza. A benne lévő aminosavak összetétele és emészthetősége sokkal kedvezőbb, mint a babé vagy borsóé.

A lencse magas A-vitamin-tartalma miatt gyógyír a szemnek és a bőrnek, és igen jelentős (0,8 mg körüli) a B1-vitamin (tiamin) tartalma is. Egy csészényi lencse folsav-igényünk 90%-át fedezi, ezért például kismamáknak kifejezetten ajánlott – ha a szelekre nem érzékenyek. Az ásványi anyagok közül a kálium, vas (7,5 mg) és az anyagcsere-szabályozásban igen fontosnak tartott cink van számottevő mennyiségben a lencsében.

Ha meghoztam a kedved a lencsefogyasztáshoz, akkor érdemes belekukkantanod a többi lencsés receptünkbe is.

Pálma

(Visited 721 times, 1 visits today)

Lépések

1
Kész

A lencsét körülbelül 2,5 dl vízzel főzzük puhára, (vigyázzunk, ne főjön szét!) ha kell, még öntsünk vizet hozzá.

2
Kész

Tegyük a lencsét egy tálba, keverjük hozzá a hozzávalókat, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

3
Kész

Egy szép tálra helyezzünk salátaleveleket, és arra púpozzuk fel a lencsesalátát.
Önmagában vagy pitakenyérrel, pirítóssal fogyasztható.

Pálma

Recept Értékelések

Még nem érkezett értékelés ehhez a recepthez. Légy Te az első, aki értékeli a lenti formula használatával
előző
Piláf Pálma módra
következő
Mézes-zabos pakolás fáradt, vízhiányos, rugalmatlan bőrre
előző
Piláf Pálma módra
következő
Mézes-zabos pakolás fáradt, vízhiányos, rugalmatlan bőrre

Hozzászólás Elküldése

3 × négy =

Fel a lap tetejére