Hozzávalók
- 1,5 bögre Lencse
- 1 nagy fej Lilahagymaapróra vágva
- 3 gerezd Fokhagyma
- 2 db Paradicsomfelkockázva
- 1 csokor PetrezselyemÖsszevágva
- 1 csokor Borsmenta levélÖsszevágva
- 1,5 teáskanál VörösborsHelyettesíthető pirospaprikával
- 1,5 teáskanál őrölt Köménymag
- 2 dl Extraszűz olívaolaj
- 2 evőkanál Fehérborecet
- 2 evőkanál Citrom leve
- Ízlés szerint Himalaya só
- Ízlés szerint frissen őrölt Bors
- 2,5 dl Tisztított víz
Leírás
Egy, a török szultán kedvenc ételeit tartalmazó könyvből merítettem ennek a szuper lencsesalátának a receptjét. Persze átformáltam az antalvalis elvekre, hogy minden összetevője egészséges legyen. 🙂
Igaz, a lencse hagyományosan szilveszteri étek, de az ízvilága egész évre kívánatossá teszi, a menta íze pedig annyira felfrissíti, hogy akár nyáron is aktuális lehet! (Csak, ne takarékoskodjunk vele! 🙂 )
Egyébiránt nem nagyon értem, hogy egy átlag magyar család asztalára miért nem kerül többször is lencse valamilyen formában, hisz nagyon gazdag különféle tápanyagokban, s mindezt jól emészthető formában kínálja szervezetünknek. A szója után az egyik legbőségesebb növényi fehérjeforrás.
Emellett kedvező, hogy nem allergén, és tápanyagait jól emészthető, az aminosavakat nagy arányban hasznosítható, szabad formában, hordozza. A benne lévő aminosavak összetétele és emészthetősége sokkal kedvezőbb, mint a babé vagy borsóé.
A lencse magas A-vitamin-tartalma miatt gyógyír a szemnek és a bőrnek, és igen jelentős (0,8 mg körüli) a B1-vitamin (tiamin) tartalma is. Egy csészényi lencse folsav-igényünk 90%-át fedezi, ezért például kismamáknak kifejezetten ajánlott – ha a szelekre nem érzékenyek. Az ásványi anyagok közül a kálium, vas (7,5 mg) és az anyagcsere-szabályozásban igen fontosnak tartott cink van számottevő mennyiségben a lencsében.
Ha meghoztam a kedved a lencsefogyasztáshoz, akkor érdemes belekukkantanod a többi lencsés receptünkbe is.
Pálma
Lépések
1 Kész | A lencsét körülbelül 2,5 dl vízzel főzzük puhára, (vigyázzunk, ne főjön szét!) ha kell, még öntsünk vizet hozzá. |
2 Kész | Tegyük a lencsét egy tálba, keverjük hozzá a hozzávalókat, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. |
3 Kész | Egy szép tálra helyezzünk salátaleveleket, és arra púpozzuk fel a lencsesalátát. |