Hozzávalók
-
3 doboz konzerv Vörösbablecsöpögtetve
-
700g főtt Rizsfőzve 700 g, nem pedig szárazon!
-
1 nagyobb Padlizsánapró kockákra vágva
-
2 fej Vöröshagyma
-
4 nagyobb gerezd Fokhagymaátpasszírozva fokhagyma nyomón
-
1 kg Savanyúkáposztaleszűrve, kiöblítve
-
6 db Babérlevél
-
4 evőkanál Paradicsom püré
-
1 teáskanál Tahini pasztaelhagyható
-
Ízlés szerint Himalaya só
-
Ízlés szerint Bors
-
Ízlés szerint Füstölt fűszerpaprikabátran szórd, mert ez adja meg a füstölthúsos ízt
-
Ízlés szerint őrölt Köménymag
Leírás
Ez az az étel, amely semmiképp sem hiányozhat az ünnepi asztalról, legyen szó Karácsonyról vagy Húsvétról. Én több vegán recept verziót is kipróbáltam már, de messzemenően ez a változat a nyerő, amelyet Hévizi Dórival (vegánblog) a Karácsonyi Menü-s főzőtáborunkban készítettünk a résztvevőkkel. Ezt szeretném ma megosztani veletek.
Hasznos tippek:
- Akár 1-2 nappal előbb is elkészíthetjük, hiszen kifejezettem jót tesz neki az állás, az ízek is sokkal jobban összeérnek.
- A tölteléket bátran turbózhatod gombával, tofuval, hacsak nem kell ezeket valamilyen egészségügyi probléma miatt kerülnöd.
- Ha nem kapsz a savanyúkáposzta mellé savanyított leveleket is, akkor párolt káposztalevéllel készítsd el, amelyeknek párolás előtt levékonyítottad a vastag ereit, hogy könnyebb legyen feltekerni.
- A kesutejfölt bátran helyettesítsd bármilyen vegán tejföllel, akár a bolti vegaföllel is.
- Ne felejtsd el a padlizsánt bepácolni előző este!
Kellemes ünnepeket és jó étvágyat kívánok!
Boda Barbara
Lépések
1
Kész
|
Előző este a padlizsánt kockázzuk fel apróra, és pácoljuk be sóval, folyékony füsttel egy éjszakára. Ettől jó füstös íze lesz a töltött káposztának. Tulajdonképpen a szalonna ízét fogja helyettesíteni. |
2
Kész
|
Először vízen (vagy egy leheletnyi kókuszzsíron) kezdjük el sütni az előző este bepácolt padlizsán kockákat. Tegyük hozzá az összevágott hagymát, fokhagymát, süssük azzal is egy keveset. Majd öntsünk alá pici vizet, fedjük le, és pároljuk meg. Mikor megpuhult, tegyük félre. |
3
Kész
|
Egy tálban krumplinyomóval törjük össze a babot (ne turmixoljuk) , keverjük hozzá a főtt rizst, fűszereket, (babérlevél kivételével) és a hagymás, „füstölt” padlizsánkockákat. Ez lesz a töltelékünk. |
4
Kész
|
Töltsük meg a leveleket a szokásos módon:A káposztaleveleket mossuk át, hogy ne legyen túl savanyú. A vastag erekből vágjunk le, hogy lapos legyen. Kb. 1 púpos evőkanálnyi tölteléket helyezzünk a levél közepébe, tekerjük fel, két végét gyűrjük be - ha túl nagy a levél, nyugodtan vágjuk több felé. |
5
Kész
|
A lábas aljába tegyük bele a savanyúkáposzta felét, tegyünk rá 2-3 db babérlevelet, borsozzuk, szórjunk rá kevés pirospaprikát, keverjük össze. |
6
Kész
|
Főzhetjük elektromos kuktában is. Ebben az esetben a főzési időt 6 percre állítsuk. |
7
Kész
|