Hozzávalók
-
1 kg salátának való BurgonyaÉn a kifliburgonyát szeretem a legjobban. A nem szétfővő salátaburgonyákat Magyarországon "A' betűjellel látják el.
-
1 nagyobb gumó Édeskömény
-
1 nagyobb Lilahagyma
-
2 evőkanál Extraszűz olívaolaj
-
2 evőkanál RizsecetAlmaecettel helyettesíthető, bár a rizsecet szeintem sokkal finomabb, és jobban passzol az édeskömény ízéhez.
-
1 evőkanák RizsszirupKókuszvirágsziruppal vagy kókuszvirágcukorral helyettesíthető.
-
1 púpozott teáskanál Himalaya sóNe sajnáld, mert a krumpli rengeteg sót felvesz.
-
1 bögre Tisztított víz
-
Frissen őrölt Tarkabors
Leírás
Nálunk nagy kedvenc a burgonyasaláta minden formája. Párom a majonézes változatokat kedveli jobban, én pedig az ecetes-hagymást. Mivel sokszor kerül az asztalra nem ragaszkodom egy bevált recepthez, hanem minden alkalommal beleviszek valami különleges újítást. Készítettem már fokhagymás-mángoldost, medvehagymást, csicsókást, almást, de a legfinomabb szerintem az édesköményes.
Élettani szempontból is ez az egyik legeltaláltabb receptem, ugyanis az édeskömény kiváló emésztést javító és puffadásgátló, a burgonya pedig köztudottan bél- és gyomorbarát főzve. Hogy még jobban erősítsem ezt a hatást, rizsecettel készítettem, ugyanis a rizsecet kiváló élettani tulajdonságokkal bír, mint például:
- segít abban, hogy a szervezet több tápanyagot szívjon fel, például kalciumot, káliumot és vitaminokat
- támogatja az egészséges emésztési folyamatokat
- jó hatással van a májra, főleg a japán rizsecet egyik fajtája, a kurozu, amelyet barnarizs erjesztésével készítenek, és amely állítólag védi az emberi májat, amelyet egy 2011-es tanulmány is alátámasztott: a kutatók szerint ugyanis a rizsecet gátolja a májtumorok növekedését.
- erősíti az immunrendszert, és véd a szabadgyökök káros hatásai ellen is.
- lassítja a koleszterin lerakódását az erek falán, ezáltal védi az ereket és a szivet.
- a tanulmányok szerint a rizsecet – az almaecethez hasonlóan – nagymértékben segít a felesleges zsírtól megszabadulni, viszont étvágyat is csinál egyben.
- kíméletes fertőtlenítőszer, elpusztítja a patogén baktériumokat.
Édesítésre azért a rizsszirupot választottam, mert fermentációval készül, és egy olyan összetett szénhidrát, amely lassan emeli a vércukrot, amit a következő étkezésig szinten is tart. Hosszú időn keresztül szolgál energia forrásnak, mellette nyugtat, ellazít. Többféle B-vitamin is található benne.
Egyszóval ez a saláta nem csak finom, hanem kiváló élettani tulajdonságokkal is rendelkezik – persze csak akkor, ha pontosan a megadott hozzávalókat használjuk.
Antal Vali
Lépések
1
Kész
|
A burgonyát héjában megfőzzük, Érdemes 'A' jelű burgonyát választani (sárga kifli, cherie, agata), mert ezek nem esnek szét magfőve. |
2
Kész
|
Amíg hűl a burgonya, addig szálasra szeleteljük a lilahagymát és az édeskömény gumót, majd nagyon enyhén lessózzuk. |
3
Kész
|
Egy tálban összekeverjük az olajat, a rizsecetet, a rizsszirupot, a sót és a vizet, és rétegesen belekarikázzuk a meghámozott burgonyát, egy-egy réteg hagymás édesköménnyel. |
4
Kész
|
Megszórjuk a tetejét jó bőven tarkaborssal, és hidegen pihentetjük egy órát, hogy a burgonya felszívja a sót, és összeérjenek az ízek. |
5
Kész
|