• Kezdőlap
  • Egytálételek
  • Ötükény ízű Áldos leves gombákból, gyökerekből, zöldelényekből és fejlevelűekből
0 0
Ötükény ízű Áldos leves gombákból, gyökerekből, zöldelényekből és fejlevelűekből

Ismerd meg az igazi ősmagyar konyha fantasztikus ízeit, és éltető ételeit. Kezdd ezzel a levessel, ami garantáltan nem okoz majd csalódást. (Ne ijedj meg tőle, hosszabb elolvasni, mint elkészíteni.)

Oszd meg a közösségi oldalakon:

Vagy csak másold ki és oszd meg ezt a linket

Hozzávalók

Adag Beállítása:
Alaplé
1 evőkanál Kamilla virág
7 hajtásvég Citromfű (Melissa officinalis)
1 ágacska Kakukkfű
3 nagyobb levél Zsálya
1 teáskanál Csombor
Gyökerek
1 hüvelyknyi Gyömbér vékony szeletekre vágva
3 nagyobb Vöröshagyma
7 gerezd Fokhagyma
3 szál Sárgarépa felkarikázva
3 szál Fehérrépa felkarikázva
1 kicsi Zellergumó felkockázva
1 kisebb gumó Cékla felkockázva
1 szál Paszternák felkarikázva (elhagyható)
Zöldelények
3 szál Szárzeller
1 kisebb csokor Zellerlevél
7 levél Lestyán
1 gumóra való Karalábélevél
7 szál Céklalevél
1 kisebb csokor Petrezselyem
Fejlevelűek
3 nagy zöld levél Kelkáposzta laskára vágva
1/2 csecsemőfej nagyságú Káposzta szálasra vágva
12 db Kelbimbó
1 kisebb zsenge fej Karalábé
Egyéb
7 közepes fej Gomba
1 nagyobb Alma felkockázva
1 marék Aszaltszilva
Fűszerek
1 teáskanál őrölt Fehérbors
7 db Szegfűbors
7 db Szegfűszeg
3 db Csillagánizs
1 rúd Fahéj
3 db Borókabogyó
3 db Babérlevél
Egyéb ízesítők
1 dl Vörösbor
3 evőkanál Vörösborecet
1 Citrom leve
1 Citrom héja
3 evőkanál Méz
Ízlés szerint Kősó

Hozzáadás a kedvencekhez

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Ötükény ízű Áldos leves gombákból, gyökerekből, zöldelényekből és fejlevelűekből

Ősi hun-magyar ünnepi (áldozati) teljességleves - zöldségekből, gyógynövényekből gazdag autentikus fűszerezéssel - mindenmentesen

Mentesség:
  • Csokoládé mentes
  • Élesztőmentes
  • Gluténmentes
  • Halmentes
  • Hozzáadott cukormentes
  • Húsmentes
  • Kukoricamentes
  • Mindenmentes
  • Mogyoró- és dióféléktől mentes
  • Szójamentes
  • Tejmentes
  • Tenger gyümölcsetől és kagyló-féléktől mentes
  • Tojásmentes
  • 1 óra
  • 7 Főre
  • Könnyű
  • Olcsó Olcsó

Hozzávalók

  • Alaplé

  • Gyökerek

  • Zöldelények

  • Fejlevelűek

  • Egyéb

  • Fűszerek

  • Egyéb ízesítők

Leírás

Megosztás

Az Áldos egy nagy gonddal készített ősmagyar áldozati étel, amelyet a hun- magyar harcosok felavatásakor, toros napokon, illetve ünnepek alkalmával ettek. Az Áldos tulajdonképpen egy hosszú lére eresztett, leveses jellegű egytálétel, amelyben egy vagy többféle húst (áldozati állatot) főztek össze zöldségekkel, friss füvekkel, saláta- és káposztafélékkel, gyógynövényekkel, fűszerekkel, gombákkal esetleg gyümölcsökkel, kölessel vagy egyéb ősgabonával. Az alapízesítésre gyöketet (előre elkészített fűszerkeveréket) használtak.

Az Áldosnak nincs pontos receptje, csak elkészítési szabályai. Azért hívják „Teljességlevesnek” is, mert mind az öt ízt (ötükény), mind az öt elemet, és a növények öt fő részét (gumó/gyökér, szár, levél, virág, gyümölcs) nagyjából egyenlő arányban kell, hogy tartalmazza. De, hogy ezeken belül pontosan mit, annak csak a fantázia szab határt.

Az Áldos tartalmas, sűrű levét a szétfőtt hagyma és a szétfőtt zöldségek anyaga képezi, zsiradékot, olajat soha nem használtak hozzá, csak annyit, amennyi kifőtt a húsokból vagy a zöldségekből. Az Áldos készítésének a zsírmentességet kivéve nincsenek tiltó szabályai, csupán annyi, hogy minden hozzávaló olyan alapanyag legyen, amelyet őseink használtak, és ne tartalmazzon semmilyen modern újkori vagy később meghonosodott hozzávalót, mint például a burgonya, paradicsom, paprika, kukorica, stb.

ősi hun magyar üst

Az Áldost hagyományosan rézüstben főzték szabad tűzön, forrásvízből, amelyet a táltosok, vagy a közösség sámánja kristályokkal, napfénnyel, holdfénnyel, énekléssel, dobolással energetizáltak. Ezért érdemes nekünk is törekedni arra, hogy lehetőleg bográcsban, vagy öntöttvas edényben készüljön, mindenképpen lángon – szabadtűzön, vagy gázon (a tűzenergia miatt), és lehetőleg tisztított, energetizált vizet használjunk, ha nem csupán az ízélmény a fontos.  A levesalap minden esetben valamilyen gyógynövény főzet, amelybe rengeteg hagymaféle került, majd a húsok, kicsivel később a gyökerek, egy kis időre rá a káposztafélék, végül a levélzöldségek, friss zöldfűszerek, gyümölcsök és aszalványok. A virágok csak tálalás előtt kerültek bele – kivéve a kamillavirág, ami a gyógynövényes levesalap része volt.

Sokszor készült úgy, hogy kinek mije volt otthon, azt hozta magával a szertartásra, és dobálta bele az üstben fortyogó gyógynövény főzetbe. Húsos változataira is jellemző volt, hogy mindig többféle hús és belsőség (máj, szív) is került bele az áldozati állat mellé.

Itt most az én kedvenc húsmentes változatomat osztottam meg, de hamarosan közzéteszek egy húsos verziót is.

Antal Vali

Hasznos tippek:

  • Savanyításhoz én bort, borecetet, balzsamecetet és citromlevet szoktam használni, de régen az Áldosok sokszor készültek savanyúkáposzta vagy kimcsi levével, vagy savóval.
  • A csípős ízhatást a gyömbér és a bors hívatott biztosítani, de akinek ez kevés, nyugodtan használjon csípőspaprikát vagy csilit – annak ellenére, hogy mi magyarok ezeket csak a 18.században kezdtük el rendszeresen használni.
  • Aki még ennél is laktatóbbra szeretné elkészíteni, az dobjon hozzá 1-2 marék kölest, cirkot vagy vizibúzát (barnarizst), vagy szaggasson bele monyádot (galuskát), csipetkényt (csipetkét) vagy szömörcsögöt (gombócot).

Lépések

1
Kész

Gyógynövényes alaplé

A levesalap gyógynövényeit - mint egy gyógyteát - leforrázunk 1,5 liter tisztított vízzel, lefedjük, és félre tesszük.

2
Kész

A vékonyra szeletelt gyömbért, a fahéjat, a csillagánizst és az egyik hagymát félbevágva, vágási felülettel lefelé megpirítjuk a leveses edény aljában. Ha már a erősen jön az illata, és hagyma vágási felülete elkezd szenesedni, akkor hozzáöntjük a gyógyteát. Nagyon lassú tűzön forralva gyöngyöztetjük, miközben beleszórjuk a többi fűszert. Ha szükséges felöntjük annyi tisztított vízzel, ami ellepi.

3
Kész

Föld alatti hozzávalók, vörösbor és vörösborecet

Felszeleteljük, felkockázzuk a gyökérzöldségeket és a karalábét. A többi vöröshagymát apróra szeljük, 2 fokhagyma gerezdet apróra vágunk, vagy kipréselünk fokhagyma nyomón, és hozzáadjuk az alapléhez. Hozzáadjuk a vörösbort és a vörösborecetet. A vörösborecet balzsamecettel helyettesíthető, de semmi esetre se használjunk élelmiszeripari ételecetet (hagyományos 10 %-os ecetet).

4
Kész

Gomba és só

Ezalatt megtisztítjuk és felszeleteljük a gombát, majd ahogy elkészültünk, hozzá is adjuk a leveshez. A gombával együtt újabb 2 gerezd préselt fokhagyma kerül bele. Ebben a fázisban sózzuk meg először diszkréten. Majd minden további lépésnél kóstoljuk, és sózzuk, ha kell.

5
Kész

Fejlevelűek és a szárzeller

Máris elkezdjük felkarikázni a zellerszárat, laskára vágni a kelkáposzta levelet, felcsíkozni a fejeskáposztát, külleveleitől megtisztítani kelbombót. Ha készen vagyunk, újabb 2 préselt fokhagyma gerezd társaságában mehet is bele a levesbe.

6
Kész

Citromhéj és a gyümölcsök, aszalványok

A citrom héjának kizárólag a sárga részét leborotváljuk,
Felkockázzuk az almát is, és az aszaltszilvákkal együtt szintén beledobjuk a levesbe.

7
Kész

Züldfűszerek, zöld levelek

Utolsó lépésként a zöldfűszerek és zöld levelek - karalábélevél, céklalevél, zellerlevél, lestyán, petrezselyem - kerülnek bele.
Készre főzzük. Akkor jó, ha a gyökérzöldségek már puhák.

8
Kész

Méz, citromlé és az utolsó gerezd fokhagyma

A végén belenyomjuk az utolsó gerezd fokhagymát, és egy utolsót rottyantunk rajta. Levesszük a tűzről, és lefedve hagyjuk állni és hűlni egy kicsit, hogy összeérjenek az ízek.
Mielőtt tálalnánk, akkor adjuk hozzá a mézet és a citromlevet.

9
Kész

Áldás! Váljon egészségedre!

Antal Vali

Antal Vali vagyok, természetgyógyász, fitoterapeuta, táplálkozási tanácsadó és böjtszakértő. Idestova 40 éve foglalkozom természetgyógyászattal és az egészséges életmód propagálásával. 2017-ben Béky László tanár úrral mi lettünk ketten az év természetgyógyász szakemberei. 2024-ben pedig elnyertem a Szakmai Elit Női Kiválósága díjat. Ezt a honlapot azért hoztam létre, hogy még több embernek tudjak segíteni abban, hogy méreg és mérgelődés mentes, tiszta és egészséges életet éljen, hízás nélkül finomakat egyen, illetve eligazodjon a diéták útvesztőjében.

Recept Értékelések

Még nem érkezett értékelés ehhez a recepthez. Légy Te az első, aki értékeli a lenti formula használatával
előző
Vegán töltött káposzta
thai-zoldsegesrizs-antalvali
következő
Thai zöldséges rizs wokban
előző
Vegán töltött káposzta
thai-zoldsegesrizs-antalvali
következő
Thai zöldséges rizs wokban

Hozzászólás Elküldése

15 + négy =

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here