0 0
Thai zöldséges rizs wokban

Nos, ez az az étel, amit ha elkezdesz elkészíteni a konyhában, pár percen belül kiabálnak az éhes szájak a szobájukból (esetenként a szomszédból is): Mi ez a fincsi illat? Mikor lesz kész?

Oszd meg a közösségi oldalakon:

Vagy csak másold ki és oszd meg ezt a linket

Hozzávalók

Adag Beállítása:
2 evőkanál Mogyoróolaj kókuszolajjal helyettesíthető
1 nagyobb fej Vöröshagyma elnagyolt kockákra vágva
3 gerezd Fokhagyma
1 diónyi Gyömbér
1 kisebb Kápia paprika Piros kaliforniai vagy bocskor is jó
2 szál Sárgarépa hasábokra vagy karikára vágva
4 Kelbimbó felezve vagy negyedelve
1 bögre laskára vágott Káposzta
1 kicsi Bébicukkíni felkockázva
1 kisebb szál Póréhagyma felkarikázva
1 marék Zöldborsó mirelit is jó
1/2 bögre bármilyen szeletelt Gomba
1 evőkanál Szójaszósz
1 evőkanál Gombaszósz
1 evőkanál Halszósz vegánoknak elhagyható, de akkor dupla annyi gombaszósz kell!
1 púpozott teáskanál Kókuszvirágcukor
1 marék mozsárban tört Földimogyoró

Hozzáadás a kedvencekhez

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Thai zöldséges rizs wokban

Percek alatt elkészíthető egészséges egytálétel, ami nem csak húsmentesen, hanem hússal is elkészíthető.

Mentesség:
  • Citrusféléktől mentes
  • Csokoládé mentes
  • Élesztőmentes
  • Gluténmentes
  • Húsmentes
  • Kukoricamentes
  • Tejmentes
  • Tenger gyümölcsetől és kagyló-féléktől mentes
  • Tojásmentes
  • 7 perc + előkészítés
  • 3 Főre
  • Közepes
  • Olcsó Olcsó

Hozzávalók

Leírás

Megosztás

Ez az az egytálétel, amit a férjem bármikor és bármilyen mennyiségben képes megenni, annyira szereti. A recept úgy született, hogy a koronás vesztegzár alatt kicsúsztam az időből, és nem tudtam elmenni vásárolni. Mivel éhesek voltunk, kénytelen voltam ahhoz nyúlni, amit az éléskamrában találtam. De pont ez lett ennek a fogásnak az előnye, hogy bármilyen maradék zöldségből elkészíthető, akár rizzsel, akár kölessel, akár bármilyen tésztával. De arra is volt már példa, hogy előző napról megmaradt nokedlivel ettük.

Elkészítésének nincsenek kőbe vésett szabályai a hozzávalók tekintetében. Valójában csak néhány kötelező elem van benne, ami a jellegzetesen finom ízét adja: mogyoróolaj, pörkölt földimogyoró, vöröshagyma, fokhagyma, gyömbér, szójaszósz, erjesztett gombaszósz és az erjesztett halszósz (amit a vegánok bátran el is hagyhatnak, bár halszósszal sokkal finomabb). A zöldségek ízlés, idény és adott lehetőségek szerint variálhatók, de egy valami nagyon fontos, a kötelező elemeken kívül legalább 3 féle egyéb zöldségnek tanácsos belekerülnie.

Húsos változatát is szoktam készíteni, de fontos, hogy soha nem a hús benne a fő elem, ezért fejenként csak legfeljebb 5 dekával számolj. Készítheted rákkal, csirke, kacsa, sertés vagy borjú csíkokkal. Ha ragaszkodsz a húsos változathoz, akkor mindig a húst pirítsd meg először, és csak utána járj el a recept szerint.

Antal Vali

Hasznos tippek:

  • Mogyoróolajat az Aldiban találsz jó minőségűt. Nem érdemes belőle nagy kiszerelést venni, mert hamar avasodik.
  • Szintén az Aldiban kapható mélyfagyasztott ázsiai zöldség keverék, ha nem akarsz mindent külön-külön beszerezni, és szeletelgetni. (Lásd a képen)
  • Erjesztett halszószt és gombaszószt ázsiai élelmiszerboltokban találsz, de már a nagyobb multik polcain is fellelhetőek. Halszószból olyat érdemes választani, ami MSG, tartósítószer és színezék mentes, és nem tartalmaz halat, csak az erjesztéssel kivonatolt aromát. Mint például a Squid Brand.  Egyébként a halat nem tartalmazó erjesztett halszószt egyes vega-vegán irányzatok elfogadják, hisz csak fűszerként alkalmazzák. Ha elhagyod a receptből, akkor dupla annyi gombaszószt használj!
  • Ha nincs wokod, egy mélyebb serpenyő is megteszi.
  • Az elkészítés titka, hogy mindent készíts elő, minden legyen kéznél, és akkor tényleg 7 perc alatt elkészül, de az a 7 perc kemény odafigyelés és koncentráció. És nem árt, ha tudsz dobva rázni, azaz fakanál nélkül nagy láng felett csuklóból forgatni a wok tartalmát. Ha még nincs ebben gyakorlatod, akkor lapos, széles lapátszerű fakanállal kell folyamatosan forgatni az ételt.

 

Lépések

1
Kész

A gyömbért lereszeljük.
A fokhagymákat átnyomjuk fokhagyma présen, vagy lereszeljük, vagy apróra vágjuk
A vöröshagymát elnagyoltan felkockázzuk, véletlenül se vágjuk apróra!
Az összes többi zöldséget hasáboljuk, karikázzuk, kockázzuk, szeleteljük...
A földimogyorót elnagyolt morzsásra törjük mozsárban vagy aprítógépben.

2
Kész

Nagy lángon felforrósítjuk a wokot, majd beledobjuk a gyömbért, fokhagymát, végül a mogyoróolajat. Pirítjuk pár másodpercig, majd mehet bele a vöröshagyma és a mogyoró. Közbe folyamatosan rázzuk a wokot, vagy forgassuk a woklapáttal az ételt.

3
Kész

Ha már pirul a hagyma, mehet bele az összes többi zöldség. Pirítsuk, forgassuk, pirítsuk, forgassuk! Majd locsoljuk meg először a szójaszósszal. és szórjuk meg a cukorral.

4
Kész

Mivel a szójaszósz sós, előfordulhat, hogy a zöldségek némi levet eresztenek. Ezt fózzük el, majd jöhet a gombaszósz, Pirít, forgat! Majd jöhet a halszósz. Pirít, forgat!

5
Kész

Akkor kész, ha szépen megpirult, de még roppanós minden zöldség.
A végén összeforgatjuk rizzsel, tésztával - ki mivel szereti. Én egy főzőtasakos barnarizs-vadrizs-vörösrizs keveréket szoktam használni, de jázminrizzsel és kölessel is isteni.

6
Kész

Jó étvágyat, váljék egészségedre!

Antal Vali

Antal Vali vagyok, természetgyógyász, fitoterapeuta, táplálkozási tanácsadó és böjtszakértő. Idestova 40 éve foglalkozom természetgyógyászattal és az egészséges életmód propagálásával. 2017-ben Béky László tanár úrral mi lettünk ketten az év természetgyógyász szakemberei. 2024-ben pedig elnyertem a Szakmai Elit Női Kiválósága díjat. Ezt a honlapot azért hoztam létre, hogy még több embernek tudjak segíteni abban, hogy méreg és mérgelődés mentes, tiszta és egészséges életet éljen, hízás nélkül finomakat egyen, illetve eligazodjon a diéták útvesztőjében.

Recept Értékelések

Még nem érkezett értékelés ehhez a recepthez. Légy Te az első, aki értékeli a lenti formula használatával
aldosleves-antalvali
előző
Ötükény ízű Áldos leves gombákból, gyökerekből, zöldelényekből és fejlevelűekből
következő
Grillezett gombafejek brokkolimártással és rizzsel
aldosleves-antalvali
előző
Ötükény ízű Áldos leves gombákból, gyökerekből, zöldelényekből és fejlevelűekből
következő
Grillezett gombafejek brokkolimártással és rizzsel

Hozzászólás Elküldése

húsz − 19 =

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here