Hozzávalók
-
2 evőkanál Mogyoróolajkókuszolajjal helyettesíthető
-
1 nagyobb fej Vöröshagymaelnagyolt kockákra vágva
-
3 gerezd Fokhagyma
-
1 diónyi Gyömbér
-
1 kisebb Kápia paprikaPiros kaliforniai vagy bocskor is jó
-
2 szál Sárgarépahasábokra vagy karikára vágva
-
4 Kelbimbófelezve vagy negyedelve
-
1 bögre laskára vágott Káposzta
-
1 kicsi Bébicukkínifelkockázva
-
1 kisebb szál Póréhagymafelkarikázva
-
1 marék Zöldborsómirelit is jó
-
1/2 bögre bármilyen szeletelt Gomba
-
1 evőkanál Szójaszósz
-
1 evőkanál Gombaszósz
-
1 evőkanál Halszószvegánoknak elhagyható, de akkor dupla annyi gombaszósz kell!
-
1 púpozott teáskanál Kókuszvirágcukor
-
1 marék mozsárban tört Földimogyoró
Leírás
Ez az az egytálétel, amit a férjem bármikor és bármilyen mennyiségben képes megenni, annyira szereti. A recept úgy született, hogy a koronás vesztegzár alatt kicsúsztam az időből, és nem tudtam elmenni vásárolni. Mivel éhesek voltunk, kénytelen voltam ahhoz nyúlni, amit az éléskamrában találtam. De pont ez lett ennek a fogásnak az előnye, hogy bármilyen maradék zöldségből elkészíthető, akár rizzsel, akár kölessel, akár bármilyen tésztával. De arra is volt már példa, hogy előző napról megmaradt nokedlivel ettük.
Elkészítésének nincsenek kőbe vésett szabályai a hozzávalók tekintetében. Valójában csak néhány kötelező elem van benne, ami a jellegzetesen finom ízét adja: mogyoróolaj, pörkölt földimogyoró, vöröshagyma, fokhagyma, gyömbér, szójaszósz, erjesztett gombaszósz és az erjesztett halszósz (amit a vegánok bátran el is hagyhatnak, bár halszósszal sokkal finomabb). A zöldségek ízlés, idény és adott lehetőségek szerint variálhatók, de egy valami nagyon fontos, a kötelező elemeken kívül legalább 3 féle egyéb zöldségnek tanácsos belekerülnie.
Húsos változatát is szoktam készíteni, de fontos, hogy soha nem a hús benne a fő elem, ezért fejenként csak legfeljebb 5 dekával számolj. Készítheted rákkal, csirke, kacsa, sertés vagy borjú csíkokkal. Ha ragaszkodsz a húsos változathoz, akkor mindig a húst pirítsd meg először, és csak utána járj el a recept szerint.
Antal Vali
Hasznos tippek:
- Mogyoróolajat az Aldiban találsz jó minőségűt. Nem érdemes belőle nagy kiszerelést venni, mert hamar avasodik.
- Szintén az Aldiban kapható mélyfagyasztott ázsiai zöldség keverék, ha nem akarsz mindent külön-külön beszerezni, és szeletelgetni. (Lásd a képen)
- Erjesztett halszószt és gombaszószt ázsiai élelmiszerboltokban találsz, de már a nagyobb multik polcain is fellelhetőek. Halszószból olyat érdemes választani, ami MSG, tartósítószer és színezék mentes, és nem tartalmaz halat, csak az erjesztéssel kivonatolt aromát. Mint például a Squid Brand. Egyébként a halat nem tartalmazó erjesztett halszószt egyes vega-vegán irányzatok elfogadják, hisz csak fűszerként alkalmazzák. Ha elhagyod a receptből, akkor dupla annyi gombaszószt használj!
- Ha nincs wokod, egy mélyebb serpenyő is megteszi.
- Az elkészítés titka, hogy mindent készíts elő, minden legyen kéznél, és akkor tényleg 7 perc alatt elkészül, de az a 7 perc kemény odafigyelés és koncentráció. És nem árt, ha tudsz dobva rázni, azaz fakanál nélkül nagy láng felett csuklóból forgatni a wok tartalmát. Ha még nincs ebben gyakorlatod, akkor lapos, széles lapátszerű fakanállal kell folyamatosan forgatni az ételt.
Lépések
1
Kész
|
A gyömbért lereszeljük. |
2
Kész
|
Nagy lángon felforrósítjuk a wokot, majd beledobjuk a gyömbért, fokhagymát, végül a mogyoróolajat. Pirítjuk pár másodpercig, majd mehet bele a vöröshagyma és a mogyoró. Közbe folyamatosan rázzuk a wokot, vagy forgassuk a woklapáttal az ételt. |
3
Kész
|
Ha már pirul a hagyma, mehet bele az összes többi zöldség. Pirítsuk, forgassuk, pirítsuk, forgassuk! Majd locsoljuk meg először a szójaszósszal. és szórjuk meg a cukorral. |
4
Kész
|
Mivel a szójaszósz sós, előfordulhat, hogy a zöldségek némi levet eresztenek. Ezt fózzük el, majd jöhet a gombaszósz, Pirít, forgat! Majd jöhet a halszósz. Pirít, forgat! |
5
Kész
|
Akkor kész, ha szépen megpirult, de még roppanós minden zöldség. |
6
Kész
|
Jó étvágyat, váljék egészségedre! |