Hozzávalók
-
Parázsburgonya
-
Sáfrány
-
Libazsír
-
Himalaya só
Leírás
A világegyetem legfinomabb sütőben sült krumplija, ahogy angol barátaimtól tanultam. Sokkal finomabb, mint ahogy leírva tűnik, igazi szenzáció! Valójában a sáfrány miatt olyan különleges az íze. A sáfrány nem olcsó, viszont valami általam meg nem magyarázható csodát művel a krumplival, mind színében, mind állagában. Egyszer csináltam nélküle, finom volt úgy is, de sáfránnyal az igazi! Szerintem ünnepekre megérdemeljük!
Antal Vali
Lépések
1
Kész
|
Kisebb krumplikat (kb.a parázskrumpliként árult méret az ideális) megpucolunk és negyedbe vágunk. Pár szálacska (4-5) sáfrányt és ízlés szerint sót teszünk a krumpli főzővizébe, és feltesszük főni. Csak annyi víz kell, hogy épp ellepje a krumplit. |
2
Kész
|
Nagyon fontos, hogy a krumplit ne főzzük meg, csupán kb. 8 percig forraljuk, hogy a külső 1-2 mm legyen puha. Ekkor leöntjük róla a vizet, amúgy szárazon újra lefedjük az edényt, és egy konyharuhával lefogva a tetejét ill. az edény füleit, jó energikusan összerázzuk az egészet. Akkor jó, ha a krumplik olyan rendetlenül borzasak leszek. |
3
Kész
|
Eközben begyújtjuk a sütőt, előmelegítjük kb. 180 fokra, és egy akkora tepsiben vagy tűzálló tálban, amekkorába kényelmesen - egy rétegben, de nem túl szellősen - belefér a krumplink, felforrósítunk kb. fél ujjnyi libazsírt. Csináltam már kacsazsírral, pecsenyezsírral és olívaolaj-libazsír keverékéből is, úgy is nagyon finom. |
4
Kész
|
Amikor forró a zsír, belerakjuk a borzas krumplit, és egy kenőtollal jó alaposan és egyenletesen felvisszük a krumplik felületére a zsiradékot. Ne kenjük, inkább tunkoljuk rá a libazsírt a krumplikra, hogy a borzasságot ne simítsuk le. Ez fogja adni a krumpli ellenállhatatlan, ropogós felületét. Ideális esetben alig marad a tepsi alján némi zsiradék. |
5
Kész
|
Betesszük a sütőbe, és kb. 45 perc alatt aranysárgára sütjük, és azonnal tálaljuk. |