Hozzávalók
-
1 kisebb Padlizsán
-
1 bögre előző nap peáztatott Csicseriborsó
-
1 nagyobb Babérlevél
-
5 dl ZöldségalapléVagy 5 dl tisztított víz 1 teáskanál Rapunzel levesporral
-
Egy kevés Extraszűz olívaolaj
-
2 nagyobb gerezd Fokhagyma
-
Ízlés szerint Provance-i fűszerkeverék
-
Ízlés szerint frissen őrölt Tarkabors
-
Ízlés szerint Himalaya só
-
1.5 dl bio vagy házi KefírÉn kaukázusit használtam. Vegánok és kazeinre érzékenyek használjanak diótejfölt.
-
1/2 Citrom leve
-
Frissen vágott Petrezselyem
-
Vagy
-
Frissen vágott Koriander levél
Leírás
Ez a receptem is véletlenül született, és pont úgy mint a többi: „Nézzük meg milyen alapanyag van itthon, és komponáljunk belőle valami finomat”. Volt egy kisebb padlizsánom, ami főételnek kevés lett volna, padlizsán krémet pedig nem rég készítettem. Találtam még fokhagymát, egy kis petrezselymet, fél citromot, és egy bontott kaukázusi kefirt. Addig agyaltam, amíg kitaláltam, mi legyen belőle. Nagy szerencsémre volt beáztatott csicseriborsóm is, ugyanis a hétvégi piláfhoz kicsit sokat áztattam. Épp azon gondolkoztam, hogy a pipiknek adom…
„Rámeditáltam” egy kicsit a kérdésre, és ez lett a végeredmény. Még kritikus páromnak is nagyon ízlett. Nem készül el túl hamar, elég időigényes, viszont nagyon megéri a fáradtságot. Ha van házi csicseriborsó konzerved, vagy tettél el télire natúr padlizsánkrémet, akkor ezek felhasználásával 20 perc alatt elkészülhet!
Jó hír, hogy egy kicsit kevesebb fokhagymával bébiételként is adhatod a picidnek 12 hónapos kortól.
A recept nem teljesen „mindenmentes”, ugyanis kefirrel készült. Ha érzékeny vagy a kazeinre, esetleg vegán vagy, akkor használj növényi tejszínt vagy diótejfölt. Ha kihagyod sincs semmi baj, a citrom is nagyon kellemes ízt ad neki.
Antal Vali
Lépések
1
Kész
50-60 perc
|
A padlizsánt itt-ott megszúrkodjuk, és 200°C-os sütőben kb. 50-60 percig sütjük (közben forgathatjuk, hogy minden oldalról kopogósra tudjon sülni a héja, ugyanis akkor lesz jó, ha már kopogós) |
2
Kész
|
Amíg a padlizsán sül, addig egy kis zöldség alaplében, vagy Rapunzel levesporos tisztított vízben feltesszük főni a csicseriborsót 1 babérlevéllel. |
3
Kész
|
Amikor kész a padlizsán, akkor kikaparjuk a belét |
4
Kész
30 perc
|
Egy kevés olívaolajat felteszünk a tűzre, amelyben megpirítok egy nagyobb gerezd átnyomott fokhagymát, majd beletesszük a sült padlizsánbelet, és tovább pirítjuk még pár percig. Sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük, majd hozzáöntjük a félig főtt csicseriborsót a levével együtt. Lefedőzzük, és 20-25 percig pároljuk. |
5
Kész
|
Ha megfőtt, akkor összeturmixoljuk, majd egy kis biokefirrel elkeverve, és a másik gerezd fokhagymát belenyomva pár percig összerottyantjuk. (Ha túl sok vizet elfőtt, akkor természetesen pótoljuk!) Levesbetétnek hagyhatunk benne pár szem turmixolatlan egész csicseriborsót. |
6
Kész
|
Tálaláskor frissen vágott petrezselyemmel vagy koriander levéllel szórjuk meg; citromlével ízesítve vagy bio citromkarikával is tálalhatjuk! |