5 0
Narancsos sütőtöklekvár

Tettél már el nyáron télire lekvárt? És télen nyárira? Nos, befőzésre fel, tedd el a narancs és a sütőtök ízét nyárira! Nem fogod megbánni, isteni finom!

Oszd meg a közösségi oldalakon:

Vagy csak másold ki és oszd meg ezt a linket

Hozzávalók

1 kg Sütőtök Tisztán mérve, héj és mag nélkül
4 db Narancs Héja, húsa, leve, mindene kell!
2 dl 100%-os szűretlen Almalé
1 csapott mokkáskanál Agar-agar Vagy bármilyen természetes zselésítőszer
Pár csepp Édesnarancs illóolaj Én vérnarancsot is szoktam használni!

Hozzáadás a kedvencekhez

Kattints ide a Bejelentkezés-hez vagy Regisztrálj ingyenesen és utána el tudod menteni kedvenceid közé ezt a receptet is! :)

Narancsos sütőtöklekvár

Téli ízek nyárira

Mentesség:
  • Csokoládé mentes
  • Élesztőmentes
  • Gluténmentes
  • Halmentes
  • Hozzáadott cukormentes
  • Kukoricamentes
  • Mindenmentes
  • Mogyoró- és dióféléktől mentes
  • Szójamentes
  • Tejmentes
  • Tenger gyümölcsetől és kagyló-féléktől mentes
  • Tojásmentes
  • 70 perc
  • Könnyű
  • Olcsó Olcsó

Hozzávalók

Leírás

Megosztás

Egyszer voltam egy nagyon kellemes novemberi születésnapi zsúron, ahol nagyrészt nem éppen példásan egészséges  életet élő vendégsereglet gyűlt össze. Szinte senkit nem ismertem az ünnepelt családján kívül. Az ünnepelt jóvoltából szóba került a befőzés (nem véletlen, hisz akár konzervgyárat is nyithatna, annyi mindent főz be és rak el), és az egyik meghívott vendég feldobta azt a kérdést, hogy vajon sütőtökből is lehet-e lekvárt főzni? Nagyot nevettem, hisz épp az azt megelőző napokban osztottam meg egy csomó ínyenc sütőtöklekvár receptet, amire fel is hívtam a figyelmét.  – “Narancsos is van?” – kérdezte. Hát persze, hogy van.  A narancsos az egyik legnépszerűbb töklekvár kreálmányom, ami bébiételként is adható, és amellyel meg tudjuk őrizni a tél ízeit nyárira.

(Visited 822 times, 1 visits today)

Lépések

1
Kész

A narancsokat beáztatjuk em-biós vízbe - ugyanis az EM-BIO képes semlegesíteni azokat a vegyszereket, amelyekkel lekezelik a narancs héját, hogy ne gombásodjon, s ne rothadjon el olyan hamar. Erre nincs szükség, ha bio naranccsal dolgozunk.

2
Kész

A sütőtököt meghámozzuk és nagyon apróra vágjuk - akár aprítógépbe is tehetjük, de le is reszelhetjük.
Mire ezzel elkészülünk, a narancsok már meg is újultak!

3
Kész

2 narancs levét kifacsarjuk, majd a héját éles késsel vékonyan levágjuk úgy, hogy a lehető legkevesebb fehér rész maradjon a héjon, majd a narancshéjat vékonyra felaprítjuk.

A másik 2 narancsról szintén fehér rész nélkül levagdossuk a héját, és felaprítjuk, majd a narancsot meghámozzuk úgy, hogy a héj alatti fehér részek ne maradjanak a narancshúson, majd a narancs hűsát is kockára vágjuk.

4
Kész

A sütőtököt a narancslével, az almalével, valamint a kockára vágott naranccsal és héjával együtt addig pároljuk, amíg a sütőtök meg nem puhul.

5
Kész

Ezután burgonyatörövel átnyomkodjuk (nem kell teljesen pépesre, de ha Te úgy szereted, akkor inkább vedd elő a botmixert), és hozzáadjuk az agar-agart, majd rotyogtatjuk még egy kicsit (kb. 5 perc) lassú tűzön.

Amikor levettük a tűzről, csak akkor keverjük hozzá a vérnarancsolajat.

6
Kész

Azonnal előkészített, tiszta üvegekbe töltjük. A tetőt jól rácsavarjuk, és az üveget a fejére állítjuk legalább 5 percre.

Ínyencek megbolondíthatják egy kis szegfűszeggel és fahéjjal is! De a vaníliás rapadura sem ront rajta!

Antal Vali

Antal Vali vagyok, természetgyógyász, fitoterapeuta, táplálkozási tanácsadó és böjtszakértő. Idestova 30 éve foglalkozom természetgyógyászattal és az egészséges életmód propagálásával. 2017-ben Béky László tanár úrral mi lettünk ketten az év természetgyógyász szakemberei. Ezt a honlapot azért hoztam létre, hogy még több embernek tudjak segíteni abban, hogy méreg és mérgelődés mentes, tiszta és egészséges életet éljen, hízás nélkül finomakat egyen, illetve eligazodjon a diéták útvesztőjében.

Recept Értékelések

Még nem érkezett értékelés ehhez a recepthez. Légy Te az első, aki értékeli a lenti formula használatával
előző
Fűszeres sütőtöklekvár
következő
Vörösboros sütőtöklekvár
előző
Fűszeres sütőtöklekvár
következő
Vörösboros sütőtöklekvár

2 Hozzászólás Hozzászólások Elrejtése

Szia Vali! Szerinted is annyira veszélyes a natrium benzoàt?
A wikipediàban azt írjàk hogy ha c vitaminnal talàlkozik akkor ràkkeltő lehet. A legtöbb savanyúsàgba megvan mind a kettő: E211+ c vitamin is.

Na-benzoát + C-vitamin

A benzoesav fehér, szilárd, kristályos anyag. Természetes forrásai egyes bogyós gyümölcsök, pl. a feketeribizli és az áfonya, amelyek C-vitamin tartalma igen magas, mégsem, rákkeltőek.

Az izolált benzoesavat és a nátrium-benzoátot (a benzoesav nátriumsója, a nátrum-hidroxid és a benzoesav reakciója során képződik) tartósítószerként használják italok, gyümölcstermékek, lekvárok, dzsemek, kovászos pékáru és fűszerek gyártásakor. Hátrányuk, hogy mellékízt kölcsönözhetnek ezeknek az élelmiszereknek. Nincsenek az emberi egészségre bizonyítottan káros tulajdonságai, de nagy mennyiségű bevitele vagy kummulálódása esetén feltételezik a neurotoxicitását, a légzőszervi toxicitását, illetve a bőr- és érzékszervi toxicitását.

Élelmiszerekben, de főleg mesterséges üdítőitalokban problémát jelenthet a nátrium-benzoát és a hozzáadott szintetikus C-vitamin (aszkorbinsav) együttes jelenléte, ugyanis bizonyos esetekben egymással kölcsönhatásba léphetnek, és belőlük rákkeltő benzol keletkezhet. Vizsgálatok szerint ezen benzol mennyiség kevesebb, mint az a mennyiség, amely az emberek szervezetébe a levegőből jut be (a legnagyobb mértékű felhasználása – 30-35%, kb. 15 000 tonna – adalékanyagként a gépjármű motorok fagyálló hűtőfolyadékaiként és egyéb vízi rendszerekben korrózió elleni céllal történik).

Az Egyesült Államokban az élelmiszerekben a benzoesav megengedett legmagasabb koncentráció 0,1%, más országokban pedig 0,15-0,25% között változó érték. Az Európai Bizottság által meghatározott felső határérték a benzoesavra és a nátrium-benzoátra 0,015-0,5%.

Véleményem szerint kerülni kell a benzoesav és a C-vitamin szintetikus és izolált formában történő együttes alkalmazását, és akkor nem lesz baj. A természetes C-vitamint tartalmazó gyümölcsök és zöldségek tartósítására alkalmas, mert a C-vitamin itt stabilabb formában van jelen, mintha hozzáadott anyagként szerepelne.

Hozzászólás Elküldése

nyolc + négy =

Fel a lap tetejére