Hozzávalók
-
1 kg SütőtökTisztán mérve, héj és mag nélkül
-
4 db NarancsHéja, húsa, leve, mindene kell!
-
2 dl 100%-os szűretlen Almalé
-
1 csapott mokkáskanál Agar-agarVagy bármilyen természetes zselésítőszer
-
Pár csepp Édesnarancs illóolajÉn vérnarancsot is szoktam használni!
Leírás
Egyszer voltam egy nagyon kellemes novemberi születésnapi zsúron, ahol nagyrészt nem éppen példásan egészséges életet élő vendégsereglet gyűlt össze. Szinte senkit nem ismertem az ünnepelt családján kívül. Az ünnepelt jóvoltából szóba került a befőzés (nem véletlen, hisz akár konzervgyárat is nyithatna, annyi mindent főz be és rak el), és az egyik meghívott vendég feldobta azt a kérdést, hogy vajon sütőtökből is lehet-e lekvárt főzni? Nagyot nevettem, hisz épp az azt megelőző napokban osztottam meg egy csomó ínyenc sütőtöklekvár receptet, amire fel is hívtam a figyelmét. – „Narancsos is van?” – kérdezte. Hát persze, hogy van. A narancsos az egyik legnépszerűbb töklekvár kreálmányom, ami bébiételként is adható, és amellyel meg tudjuk őrizni a tél ízeit nyárira.
Antal Vali
Lépések
1
Kész
|
A narancsokat beáztatjuk em-biós vízbe - ugyanis az EM-BIO képes semlegesíteni azokat a vegyszereket, amelyekkel lekezelik a narancs héját, hogy ne gombásodjon, s ne rothadjon el olyan hamar. Erre nincs szükség, ha bio naranccsal dolgozunk. |
2
Kész
|
A sütőtököt meghámozzuk és nagyon apróra vágjuk - akár aprítógépbe is tehetjük, de le is reszelhetjük. |
3
Kész
|
2 narancs levét kifacsarjuk, majd a héját éles késsel vékonyan levágjuk úgy, hogy a lehető legkevesebb fehér rész maradjon a héjon, majd a narancshéjat vékonyra felaprítjuk. A másik 2 narancsról szintén fehér rész nélkül levagdossuk a héját, és felaprítjuk, majd a narancsot meghámozzuk úgy, hogy a héj alatti fehér részek ne maradjanak a narancshúson, majd a narancs hűsát is kockára vágjuk. |
4
Kész
|
A sütőtököt a narancslével, az almalével, valamint a kockára vágott naranccsal és héjával együtt addig pároljuk, amíg a sütőtök meg nem puhul. |
5
Kész
|
Ezután burgonyatörövel átnyomkodjuk (nem kell teljesen pépesre, de ha Te úgy szereted, akkor inkább vedd elő a botmixert), és hozzáadjuk az agar-agart, majd rotyogtatjuk még egy kicsit (kb. 5 perc) lassú tűzön. Amikor levettük a tűzről, csak akkor keverjük hozzá a vérnarancsolajat. |
6
Kész
|
Azonnal előkészített, tiszta üvegekbe töltjük. A tetőt jól rácsavarjuk, és az üveget a fejére állítjuk legalább 5 percre. Ínyencek megbolondíthatják egy kis szegfűszeggel és fahéjjal is! De a vaníliás rapadura sem ront rajta! |
2 Hozzászólás Hozzászólások Elrejtése
Szia Vali! Szerinted is annyira veszélyes a natrium benzoàt?
A wikipediàban azt írjàk hogy ha c vitaminnal talàlkozik akkor ràkkeltő lehet. A legtöbb savanyúsàgba megvan mind a kettő: E211+ c vitamin is.
Na-benzoát + C-vitamin
A benzoesav fehér, szilárd, kristályos anyag. Természetes forrásai egyes bogyós gyümölcsök, pl. a feketeribizli és az áfonya, amelyek C-vitamin tartalma igen magas, mégsem, rákkeltőek.
Az izolált benzoesavat és a nátrium-benzoátot (a benzoesav nátriumsója, a nátrum-hidroxid és a benzoesav reakciója során képződik) tartósítószerként használják italok, gyümölcstermékek, lekvárok, dzsemek, kovászos pékáru és fűszerek gyártásakor. Hátrányuk, hogy mellékízt kölcsönözhetnek ezeknek az élelmiszereknek. Nincsenek az emberi egészségre bizonyítottan káros tulajdonságai, de nagy mennyiségű bevitele vagy kummulálódása esetén feltételezik a neurotoxicitását, a légzőszervi toxicitását, illetve a bőr- és érzékszervi toxicitását.
Élelmiszerekben, de főleg mesterséges üdítőitalokban problémát jelenthet a nátrium-benzoát és a hozzáadott szintetikus C-vitamin (aszkorbinsav) együttes jelenléte, ugyanis bizonyos esetekben egymással kölcsönhatásba léphetnek, és belőlük rákkeltő benzol keletkezhet. Vizsgálatok szerint ezen benzol mennyiség kevesebb, mint az a mennyiség, amely az emberek szervezetébe a levegőből jut be (a legnagyobb mértékű felhasználása – 30-35%, kb. 15 000 tonna – adalékanyagként a gépjármű motorok fagyálló hűtőfolyadékaiként és egyéb vízi rendszerekben korrózió elleni céllal történik).
Az Egyesült Államokban az élelmiszerekben a benzoesav megengedett legmagasabb koncentráció 0,1%, más országokban pedig 0,15-0,25% között változó érték. Az Európai Bizottság által meghatározott felső határérték a benzoesavra és a nátrium-benzoátra 0,015-0,5%.
Véleményem szerint kerülni kell a benzoesav és a C-vitamin szintetikus és izolált formában történő együttes alkalmazását, és akkor nem lesz baj. A természetes C-vitamint tartalmazó gyümölcsök és zöldségek tartósítására alkalmas, mert a C-vitamin itt stabilabb formában van jelen, mintha hozzáadott anyagként szerepelne.