Hozzávalók
-
Saláta hozzávalói:
-
1 db Gránátalma
-
2 db Grapefruit
-
1 marék csíkokra szelt + pár egész levél Jégsaláta
-
1 marék Madársaláta
-
1 marék Rukkola
-
1 marék csíkokra vágott MedvehagymaHa nincs szezonja, akkor elhagyható.
-
Pikáns öntet hozzávalói:
-
2 evőkanál finomítatlan KókuszolajAmelyet nem dezodoráltak, és kókusz íze van
-
2 evőkanál Extraszűz olívaolaj
-
2 evőkanál MálnaecetVörösáfonya ecettel vagy balzsamecettel pótolható.
-
1 teáskanál Gránátalma szirupdatolyasziruppal helyettesíthető
-
1 evőkanál ginkgo Méz
-
vagy
-
1 evőkanál medvehagyma MézMindkettő jó érvédő és keringés regeneráló hatású
-
1 teáskanál Mézes mustár
-
1 evőkanál apróra reszelt Lilahagyma
-
Ízlés szerint őrölt RózsaborsTarkaborssal helyettesíthető
-
Ízlés szerint CsilipehelyElhagyható
Leírás
Ahogy közeleg a tavasz, egyre inkább vágyom a nyers ételekre és salátákra. Mivel márciusban még kicsi az esélye szabadföldi hozzávalókból megoldani egy jó adag salátát, ezért megpróbáltam olyan alapanyagokhoz nyúlni, amelyek egy része nagy valószínűséggel azért látott napot – még ha nem is az én kertemben.
Egy olyan salátát alkottam, ami nem csak különleges és finom, hanem kimondottan jótékony hatást gyakorol a szív- és érrendszeri betegségekre is. Szívből ajánlom lábadozóknak, hisz rengeteg antioxidánst és vitamint is tartalmaz, ami elősegíti a gyorsabb gyógyulást, és a regenerációt.
Ez a saláta akkor lesz igazán finom, ha minél többféle zöld levél van benne. Én jégsalátát, madársalátát és rukkolát szoktam használni leggyakrabban, illetve tavasszal medvehagyma is kerül bele. Pláne jó a medvehagyma, hisz bizonyítottan jó a szív és érrendszeri betegségekre, kiváló tavaszi méregtelenítő, és az immunrendszert is támogatja.
De bátran használhatsz bébispenótot, fejessalátát, cikóriát, szívsalátát, de akár előre csomagolt vegyes salátakeveréket is. Ha már zöldül a határ, akkor sokszor kerül bele részemről zamatos turbolya, zsenge pitypanglevél, kövérporcsin, csalánrügy, ginkgorügy (van gingko fám 🙂 ), ibolyaszirom vagy tyúkhúr is. Mindegyik kiváló élettani hatásokkal rendelkezik.
Az öntet akkor lesz igazán gyógyerejű, ha vagy ginkgo, vagy medvehagyma mézet használsz, illetve ha van otthon gránátalmaszirupod is. De ha csak sima erdei mézed van, akkor sem dől össze a világ. Vegánok használjanak datolyaszirupot, ugyanis az is szívbarát. Gránátalmaszirupot viszont előbb vagy utóbb érdemes lesz beszerezned, mert fantasztikus savanykás íze van, és kiváló ecetpótló lehet mindenféle ételbe és salátába. Sós gyümölcssalátákhoz egyenesen zseniális. Én nagyon rákattantam.
Tetejét megszórhatod dióval vagy mandulaforgáccsal.
Zsír-fehérje anyagcsere alkatúaknak kimondottan jó köret lehet bármilyen hal vagy hús mellé.
Antal Vali
Lépések
1
Kész
|
Pár jégsaláta levélből fészket készítünk, amelyet kibélelünk a vegyes saláta-félékkel, a csíkokra vágott jégsalátával és medvehagymával. |
2
Kész
|
Ebbe a fészekbe halmozzuk a héjától és hártyáitól megfosztott, harmadolt grapefruit gerezdeket, tetejét megszórjuk a húsos gránátalma magokkal, majd meglocsoljuk a frissen összekevert öntettel. |
3
Kész
|
Öntet elkészítése:A kókuszolajat érdemes meglangyítani, ha meg van dermedve (ez a mi éghajlatunkon gyakran előfordul, mivel 24°C felett folyékony csak). |
4
Kész
|