Hozzávalók
-
1 kg sárgahüvelyű Zöldbab
-
1 nagyobb fej Vöröshagyma
-
3 evőkanál Kókuszolaj
-
1 Zöldpaprika
-
2 közepes szabadföldi ParadicsomVagy 2 evőkanál házi paradicsompüré
-
2 teáskanál Őrölt pirospaprika
-
2 gerezd Fokhagyma
-
1 teáskanál Rapunzel levespor
-
1 dl Rizstejszín
-
2 evőkanál Barnarizsliszt
-
Ízlés szerint 1-2 evőkanál BalzsamecetVagy frissen facsart citromlé
Leírás
Én nagyon szeretem a főzelékeket. Gyakorlatilag el tudnék lenni csak főzeléken. Minden formában szeretem őket: pürésítve, habarva, hosszú lére eresztve, feltéttel, feltét nélkül, hidegen, melegen, kenyérre kenve.
Nagy kihívást jelentett számomra, hogy párommal hogyan szerettessem meg a főzelékeket, amikor ő nem nagyon kedvelte egyiket sem. Aztán rájöttem a titok nyitjára, ami nem más, mint hogy megtaláljam a módját, hogy a hús ízét hogyan csempésszem be oda, ahol nincs hús, ráadásul mindezt egészséges alapanyagokból, oly módon, hogy, lehetőleg kikerüljük a tejet és a glutént. Ezért a legtöbb főzeléket „pörkölt alapon” készítem, és önmagával, vagy növényi tejszínnel habarom, mint ahogy az alábbi zöldbabfőzeléket is.
Ez a főzelék báknak passzírozva 10 hónapos kortól már adható.
Antal Vali
Lépések
1
Kész
|
A zöldbabot megpucoljuk (levégezzük, leszálazzuk), és 2 cm-es darabokra szeljük. |
2
Kész
|
A hagymát apróra vágjuk, és megdinszteljük a kókuszzsíron (pirítjuk, majd egy pici tisztított vízzel felöntve, fedő alatt pároljuk). |
3
Kész
|
Amíg a hagyma dinsztelődik, addig apró kockákra vágjuk a paprikát és a paradicsomot, és hozzáadjuk a dinsztelődő hagymához. Ha csak paradicsompürénk van, akkor azt csak akkor adjuk hozzá, ha már megdinsztelődött a hagyma és a paprika. Ha kész, akkor lehúzzuk a tűzről, és jól elkeverünk benne 2 teáskanál őrölt csemege pirospaprikát. (Gyakorlatilag ezt nevezzük "pörkölt alap"-nak). |
4
Kész
|
Mielőtt visszatennénk a tűzre, előtte beletesszük a felaprított zöldbabot, és felöntjük pont annyi tisztított vízzel, amennyi ellepi. Elkezdjük forralni. |
5
Kész
|
Ha felforrt, akkor hozzáadjuk a Rapunzel ételízesítőt vagy leveskockát (mindkettőt nagyon szeretem, mert adalékanyag és ízfokozó mentes, csak bio zöldségekből készül!), belenyomjuk fokhagymanyomóval a két gerezd fokhagymát, megízesítjük balzsamecettel vagy citromlével, és puhára pároljuk. |
6
Kész
|
Ha kész, akkor behabarjuk rizstejszín és egy kevés tisztított víz elegyében elkevert rizsliszttel. Én ma falafelgolyókkal tálaltam, de finom rizsfasírttal, lencsevagdalttal, húspótló feltéttel vagy húsevőknek rendes fasírttal is. |
7
Kész
|