Hozzávalók
-
3 evőkanál Gabonapehely
-
2 evőkanál Olajosmagvak
-
1 evőkanál Lenmagcsíra őrlemény
-
Ízlés szerint Aszalványok
-
Ízlés szerint Idénygyümölcsök
-
1 teáskanál Méz
-
1/2 Citrom leve
-
Ízlés szerint Mézeskalács fűszerkeverék
-
Ízlés szerint Himalaya só
-
Amennyi épp ellepi Tisztított víz
-
Antal Vali kedvence
-
1 evőkanál Zabpehely
-
1 evőkanál Rizspehely
-
1 evőkanál Kölespehely
-
1 evőkanál Mák
-
1 evőkanál Földimandula őrlemény
-
Pár szem Mandulaösszetörve
-
1 Almareszelve
-
1 marék Kékáfonya
-
6 Aszaltszilvafelkockázva
-
1 teáskanál Gránátalma szirup
-
1/2 mokkáskanál Mézeskalács fűszerkeverék
-
Amennyi ellepi Tisztított víz
Leírás
Régi honlapom Boszorkánykonyhájában a Kollath-reggeli volt az első egészségtudatos receptek egyike, amelyet közzétettem. Egy nagyon kedves követőm levele emlékeztetett arra, hogy nem találja a receptemet ezen az új honlapon, pedig nagyon nagy szüksége lenne rá. Úgyhogy íme, teljesítem a kérést.
Mit kell tudni a Kollath-reggeliről
A Kollath-reggeli szülőatyja Werner Georg Kollath német bakteriológus, higiénikus és élelmiszertudós volt. A teljes értékű élelmiszerek úttörőjének tartják. Évtizedeken keresztül vizsgálta a különböző mesterséges étrendek és élelmiszerek hatását a kísérleti állataira. Ezekre a kísérletekre és megfigyelésekre támaszkodva állította össze „Táplálékunk rangsorát”, amelyben táplálékainkat a feldolgozottságukból adódó értékcsökkenésük alapján csoportosította. Éles határt von az élő és élettelen táplálék között, azaz a hőkezelt és a nem hőkezelt élelmiszerek között.
Szerinte a róla elnevezett reggeli változatos nyers összetevőivel készült ételek azok, amivel a leginkább teljes értékű táplálékot tudunk bevinni a szervezetünkbe.
Milyen alapanyagokból áll a klasszikus Kollath-reggeli
- gabona pelyhek: zabpehely, köles pehely, rozspehely, tönkölypehely (ha nem vagy gluténérzékeny), rizspehely, stb. (Soha nem búzapehely!)
- egyéb őrlemények, darák: pl- kamut dara, földimandula őrlemény, esetleg 100%-os natúr kakaópor – a fehérbúzából készültek szintén kerülendők!
- darált vagy tört olajosmagvak: dió, bokormogyoró, mandula, napraforgó, tökmag, lenmag pehely, vagy csíráztatott lenmag készítmények, darált mák, szezámpehely, szezámmag, chia mag, kesudió, pekándió
- aszalt gyümölcsök (darabolva is jó), mint mazsola, sárgabarack, szilva, füge, vörösáfonya, meggy, stb.
- friss gyümölcsök: alma, körte reszelve vagy kockázva, áfonya, feketeribizli, eper, kivi, gránátalma, banán, stb.
- csipet só
- víz
- természetes édesítő: méz, szilvaszirup, juharszirup, gránátalma szirup
- fűszerek: szegfűszeg, fahéj, gyömbér, kardamom
- citromlével ízesíthető
Tanácsos minőségi (pl. bio vagy vegyszermentes háztáji) alapanyagok használata minden összetevőt illetően.
Fontos tudnivalók
- A gabonák aránya mindig magasabb kell, hogy legyen, mint az olajos magvaké.
- A gabonákat, magvakat mindig elkülönítve áztassuk be az aszalványoktól, és csak az elfogyasztás előtt öntsük össze.
- Az őrölt olajosmagvakat nem minden esetben kell beáztatni, de a tört és egész magvakat igen.
- A friss gyümölcsöket közvetlenül a fogyasztás előtt szeljük vagy kockázzuk bele.
- Felöntésre, áztatásra mindig tiszta vizet használjunk, véletlenül se tejet vagy bármilyen tejterméket (egyes interneten keringő receptek ugyanis tejet vagy joghurtot javasolnak).
A Kollath-reggeli jótékony hatásai
- 3-4 órán át jóllakottságérzetet ad a gyomor leterhelése nélkül
- kiváló a székrekedés ellen
- kíméletesen tisztítja a beleket
- magas rosttartalmának köszönhetően bélflóra támogató
- megfelelő diétába illesztve segít beállítani az ideális testsúlyt
- fokozza a fizikai és szellemi teljesítőképességet, javítja a koncentrációt
- javítja az emésztési komfortérzetet
- csökkenti a káros koleszterin szintet
- csonterősítő
- hajerősítő
- körömerősítő
Antal Vali
Lépések
1
Kész
|
Az aszalványokat és a pelyheket és magvakat beáztatjuk egy éjszakára külön-külön annyi tisztított vízbe, amennyi éppen ellepi. |
2
Kész
|
Másnap reggel felszeljük vagy lereszeljük a friss gyümölcsöket, majd mindent összekeverünk. Fűszerezzük, édesítjük, savanyítjuk ízlés szerint, és már fogyasztható is. |
3
Kész
|