A 7 legnagyobb banális tévedés a csontritkulással kapcsolatban
Ugye te sem akarsz a tévhitek áldozata lenni? Akkor olvasd el, mit ne higgy el a reklámoknak és a hamis prófétáknak!
Tartalom:
- Kálciumot a csontoknak!
- Csontritkulás ellen fogyasszunk minél több tejterméket!
- A mákolaj a legjobb fegyver a csontritkulás ellen
- Kálciummal dúsított bolti élelmiszereket fogyasztunk
- Figyelmen kívül hagyjuk a magnéziumot, pedig életet menthetne!
- Csontritkulás esetén nem mozgunk, hogy kíméljük a gyenge csontjainkat
- Nem iszunk elég vizet
Számos olyan embert ismerek, aki a legsúlyosabb csontsűrűség mérési eredmények után egy-két évvel – megfelelő kezelés mellett – olyan tökéletes eredményeket produkált, mint egy teljesen egészséges, húszéves fiatal csontozata. Persze ezek az emberek ésszel álltak neki a kúrának, és nem követték el a következő tévhiteken alapuló hibákat.
1. Kálciumot a csontoknak!
Az egyik legnagyobb tévhit, ami a köztudatban elterjedt, hogy a csontritkulást a kálciumhiány okozza. Emiatt nyakló nélkül tömjük – főleg mi, 50 feletti nők – a kálciumot és a tejtermékeket, és csodálkozunk azon, hogy nem javul az állapotunk, sőt romlik. Orvosunk pedig azzal nyugtat minket, hogy mi lenne, ha nem szedtünk volna kálciumot. Erre rosszabb esetben még nagyobb dózist ír fel, amelynek még törékenyebb csont lesz a végeredménye. De vajon miért?
Először is jó, ha tisztázzuk, a csontépülés és leépülés folyamatos körforgásban van, hogy mindig friss csontszöveteink legyenek. Az alábbi ábrán láthatjuk, hogy számtalan komponens vesz részt abban, hogy megfelelő minőségben épüljön fel a csont, és megfelelő időben le is bontsa azt a szervezet – átadva a helyet az új szöveteknek.
A csontritkulásról tudni kell azt, hogy nem kizárólag a kálcium hiánya okozza, hanem az, hogy a csontképződés biokémiai körforgásába hiba csúszik. Például a fogamzásgátlót szedő hölgyeknél a tabletta abbahagyása után ösztrogénegyensúly zavarok lépnek fel, vagy amikor a nőknél változókor után kevesebb az ösztrogén, akkor annak hiányában a csontreszorpció (csontlebontás) nem tud létrejönni. Ha ilyenkor kálciumot kap a páciens, az végzetes lehet! Pont a pluszban bevitt kálcium miatt lesz törékeny a csont, mert nincs, ami lebontsa az elöregedett, rugalmatlan csontszövetet.
Ha valakinek a K2-vitamin hiánya miatt lesz csontritkulása, amire az orvos kálciumot ír, és ennek következtében szív- és érrendszeri problémái lesznek, amire viszont az orvos szívgyógyszert ír, akkor az nagyon nagy gond, ugyanis a szívgyógyszerek csökkentik a K2-vitamin képződést, és ezáltal még jobban fokozzák az erek meszesedését, a vérlemezkék összecsapódását és a csontritkulást.
Ha valaki csontritkulásban szenved, mindenképp olyan táplálékkiegészítőt kell választania, amely a fenti táblázatban lévő vitaminokat és ásványi anyagokat (lehetőleg egyszerre) tartalmazza természetes formában.
Ha már csontelhalás esete is fennáll, akkor CoQ10 szedése is elengedhetetlen. És jó, ha tudjuk, a K2-vitamin csekély mértékben képes csak hasznosulni D3-vitamin nélkül. Ezért szoktam minden nőnek kivétel nélkül ajánlani az őszi-téli-kora tavaszi időszakban a Calci Prime folyamatos szedését megelőzésként, mert az K2-vitamint, és D3-vitamint is tartalmaz a helyesen arányított kálciumon és magnéziumon kívül.
2. Csontritkulás ellen fogyasszunk minél több tejterméket!
Ha ez igaz, akkor a csontritkulás miért a világ azon helyein a leggyakoribb, ahol a tej és tejtermékek fogyasztása a legmagasabb, például Nagy-Britanniában, Svédországban, Finnországban és az USA-ban?
A válasz nagyon egyszerű:
Dr. McDougall a következőket állítja: „A mítoszt, hogy a csontritkulást a kalciumhiány okozza, arra találták ki, hogy a tejtermékeket el lehessen adni. A legtöbb kalciumot az amerikai nők fogyasztják, és mégis ők szenvednek a legtöbbet a csontritkulástól”.
2000-ben jelent meg egy vizsgálat, amely a tejtermékeken keresztüli kalciumfogyasztás és a fiatalkori csontépülés kapcsolatát vizsgálta. A kutatók számára is meglepő volt, hogy a 12-16 év között vizsgált lányoknál 18 éves korukban a csontsűrűség nem mutatott összefüggést a korábbi kalciumfogyasztással, viszont szoros kapcsolat volt a naponta végzett sportolással.
Egy nagy amerikai vizsgálatban 12 éven át vizsgálták 78.000 nő táplálkozási szokásait. Akik a legtöbb tejterméket, és következésképen a legtöbb kalciumot fogyasztották, azok közt kétszer gyakoribb volt a combnyaktörés és a csípőcsonttörés.
Észak-Amerikában és Észak-Európában, ahol kétszer-háromszor több kalciumot fogyasztanak az emberek tejtermékeken keresztül, kétszer-háromszor gyakoribbak a csontritkulásos törések. Amerikában 50 év felett minden második nő és minden nyolcadik férfi csontritkulásos törést szenved el, miközben itt a legmagasabb a kalcium bevitel.
Ezzel szemben Kínában, ahol alig fogyasztanak tejtermékeket, a csontritkulásos törések az amerikai átlag ötöde csupán.
Az amerikai Nemzeti Tejtanács egy vizsgálatot finanszírozott, amelyben klimaxon átesett nők egy csoportjával két éven át naponta megitattak három pohár tejet. A vizsgálat végeztével összehasonlították őket azokkal a nőkkel, akik ez idő alatt nem ittak tejet.
A Nemzeti Tejtanács felhagyott azzal a tervével, hogy az eredményeket szórólapokon terjessze a fogyasztók között, ugyanis kiderült, hogy a tejivók két év alatt kétszer annyi csonttömeget veszítettek, mint a tejet nem ivók.
3. A mákolaj a legjobb fegyver a csontritkulás ellen
A mák valóban gazdag azoknak a hatóanyagoknak a nagy részében, amelyek az egészséges csontkörforgás fenntartásához szükségesek, mint pl. a B1-, B5-, B6-vitamin és a niacin. Az ásványi anyagok közül pedig nagyobb mennyiségben kalciumot (968mg/100g), foszfort (800mg/100g), cinket, mangánt, rezet, vasat (15mg/100g), káliumot és magnéziumot (506mg/100g) tartalmaz. Ezenkívül értékes telítetlen zsírsavakban, 72% linolsavat (omega 6 zsírsav), 11% olajsavat és palmitinsavat tartalmaz.
És itt a kulcsszó az utolsó mondatban van, ugyanis ha a mákolajat kipréseljük, akkor zömmel omega 6 olajsavat, azaz arachidonsavat fog tartalmazni. Kálciumot, magnéziumot, egyéb ásványi anyagokat, vitaminokat alig, vagy egyáltalán nem, hisz értékes alkotói nagy része nem oldódik zsírokban!
Nézzük akkor, hogy a csontritkulás szemszögéből mire jó nekünk az omega 6 zsírsav! Konkrétan semmire! Illetve hazudok, mert egyedül arra jó, hogy ne csak ritkuljon a csont, hanem a környező ízületekkel és izmokkal együtt jól be is gyulladjon és fájjon! Vajon miért?
Az omega 6 a gyulladás benzinje, minden fájdalom és gyulladással járó betegség hátterében az omega 3-hoz képest megnövekedett mennyiségű omega 6 áll.
Az omega 6 (GLA)-nak nem szabadna bejutnia pluszban a szervezetbe, mert abból az urbanizációs életforma miatt és az élelmiszeripari termékeknek köszönhetően több van bennünk (több jut be), mint szabadna.
Az omega 6/omega 3 optimális aránya a szervezetben 3:1. Minél magasabb az omega 6 javára az arány, annál betegebbek vagyunk, ugyanis, ha az omega 6 (arachidonsav) aránya elkezd emelkedni, akkor valahol (ahol a szervezetünk gyenge láncszeme van) kialakul a gyulladás, amely szép lassan elkezdi rombolni a szervezetet. Ennek a végkimenetele lehet egy olyan gyulladási góc kialakulása is, amelyet úgy hívunk, hogy rák.
4. Kálciummal dúsított bolti élelmiszereket fogyasztunk
Az orvostudomány vívmányainak köszönhetően egyre többen érik meg azt a kort, amikor a csontritkulás fellép – ami nem csoda, hisz már a serdülőkorú gyerekeknél is szép számban fellelhető. A csontritkulás mára korunk egyik népbetegségévé vált. Az élelmiszeripar ebben – a gyógyszergyártókhoz hasonlóan – meglátta a fantáziát, hisz vacak termékeiket némi szervetlen kálciummal feldúsítva busás haszonnal rá tudják sózni az érintett betegekre. A csontritkulást nevezhetjük emiatt civilizációs betegségnek is, mivel a nyugati társadalmakban sokkal gyakoribb, mint azokban a fejlődő országokban, ahol mások a táplálkozási szokások, és a fehérje bevitel és a finomított élelmiszerek – mint pl. a fent említett napraforgóolaj, étkezési kristálycukor, finomított lisztek, konzervek, szénsavas-cukros üdítők stb. – fogyasztása sokkal kevesebb.
Viszont az is igaz, hogy az élelmiszeriparnak köszönhetően mára a foszforfogyasztásunk – az adalékanyagoknak köszönhetően – a korábbi sokszorosát érte el. Joggal kérdezhetjük: a foszfor nem a csontok egyik építőeleme? De igen! Ám sajnos csak egy bizonyos mennyiségig hasznos. Afölött gátolja a kalcium felszívódását és beépülését a csontokba. Ezért nagyon lényeges kérdés az ideális kalcium/foszfor arány. Az optimális 1:1 helyett inkább az 1:2, sok esetben az 1:3 valósul meg. A foszfor kalciumhoz kötődése következtében a bélből való felszívódás csökken. Sok foszfort tartalmaznak a tartósított, félkész termékek, húsok, felvágottak és egyéb húskészítmények, konzervek, belsőségek, kólafélék, csokoládé, kávé, bizonyos olajos magvak (de ez utóbbiakban legalább szerves formában van benne) stb.
5. Figyelmen kívül hagyjuk a magnéziumot, pedig életet menthetne!
Nézzük, miért fontos a csontnak ennyire a magnézium?
Kálcium nélkül nincs élet, de megfelelő mennyiségű magnézium nélkül a kálcium nem (csak) oda fog beépülni, ahol szükség van rá, hanem oda is, ahol nem (erek, ízületek stb.), ezért szép lassan elmeszesedünk… Ugyanis a kálcium hasznosulását a magnézium egyensúlyozza ki, ő irányítja, és ő zabolázza meg gyakorlatilag a kálcium felszívódását.
A magnézium – a kutatások mai állása szerint – több mint 400 enzimatikus reakciót aktivál a szervezetben. Ez több, mint amire bármely másik ásványi anyag képes. Ha túl kevés a magnézium, az többszázféle módon hat negatívan a szervezetünkre, ráadásul azt a keveset is sokkal nehezebben hasznosítja a szervezetünk, mint a kálcium esetében, ami azonnal rakódik oda is, ahová nem kéne.
Az általános orvosi ajánlás szerint 2:1 arányban kell bevinnünk a kálciumot és a magnéziumot. De a magnézium felszívódási nehézségeinek és katasztrofális táplálkozási szokásainknak köszönhetően ez az arány inkább 6:1, sőt 8:1 a valóságban.
Az egyensúly helyreállítása érdekében éppen fordítva, minimum 2:1 arányában kéne magnéziumot fogyasztanunk a kálcium rovására. Tehát nem kálciumot kéne szedni, hanem magnéziumot. Minél több tejterméket, szénsavast vagy cukrot fogyaszt valaki, annál tanácsosabb több magnéziumot szednie, hogy az egyensúly helyreálljon.
Igen ám, de ha az izolált magnéziumból extra adagokat fogyasztunk, akkor pont a felszívódási nehézségeinek köszönhetően fog a vese a nem hasznosult adaggal birkózni, aminek a következménye akár vesekő is lehet, pláne, ha eltúloztuk a szervetlen kálcium bevitelt.
Emiatt érdemes inkább eleve oldott ionos komplexben fogyasztani, vagy az ősmagnézium koncentrátumot használnunk (van belőle gél és fürdősó is!), ugyanis a kutatások szerint a magnézium az ionos formulán kívül a bőrön keresztül képes a legjobban hasznosulni, persze nem mindegy, hogy milyen formában! Az ősmagnézium olyan oldott kolloid formában tartalmazza a magnéziumot, amely szinte maradéktalanul képes hasznosulni – ráadásul a bőrünk is szebb lesz tőle.
6. Csontritkulás esetén nem mozgunk, hogy kíméljük a gyenge csontjainkat
Nos, ez a lehető legnagyobb balgaság, amit tehetünk. Ugyanis pont a mozgás hiánya indít el egy még gyorsabb csontszövet leépülést, hisz amit nem használunk, nem terhelünk, az idővel elsorvad…
Csontritkulás esetén kimondottan ajánlott az úszás, a tempós erdei séta és a nordic walking, a jógák nagy része, az aviva torna. De a legjobb megelőzés! És amivel a leghamarabb sikereket érhetünk el egy kezdődő ritkulásnál – bármily mulatságosan is hangzik – az a gumiasztalon való ugrálás legalább napi 15 percben. Ugyanis ez a fajta terhelés indítja be a legjobban a csontszövet „tömörödését”, és segíti elő a megfelelő csontsűrűség kialakulását. De semmi esetre se álljon neki senki, aki már legalább 5 éve egyáltalán nem tornázik, nagyobb fokú a csontritkulása, vagy már nagyon idős.
7. Nem iszunk elég vizet
Márpedig csontjaink legfontosabb építőköve a kollagén, ami a csontok rugalmasságáért és törésállóságáért felelős. Ásványi anyagok hiányában görbül a csont (lásd angolkór, amikor a D3-vitamin – azaz a napfény – hiányában nem tudott hasznosulni a Ca, a Mg és a K2-vitamin), kollagén hiányában pedig törik! A kollagén rostjainkat pedig legjobban azzal tarthatjuk karban, ha iszunk. Ugyanis a kollagénvesztés nem más, mint a kollagén „elszáradása”, aminek köszönhetően már nem képes rugalmassá varázsolni a csontszövetet.
Mivel az összes szöveted – köztük a bőrszöveted – rugalmasságáért is a kollagén a felelős, már csak a szép bőröd érdekében sem ártana több vizet inni! No, de mennyi az annyi?
Antal Vali
természetgyógyász
A cikket lektorálta: dr. Csomai Zita
Hát ez a mákolaj dolog eléggé ledöbbentett. 5 éve iszom naponta, és nagyjából 4 éve kezdtek el fájni az ízületeim. A reumatológus szerint semmi bajom. Most esett le… Köszönöm a hasznos cikket. A mákolaj pedig megy a kukába!
Ezzel nem vagy egyedül. A klinikán az idősebb pácienseim nagy része issza a mákolajat abban a hitben, hogy jó a csontritkulásra, és szinte mindegyiknél generálódott valamilyen mozgásszervi gyulladás. Arról meg ne is beszéljünk, a férfiak nagy része pedig a tökmagolajat issza a prosztatájára, és abban szintén sok az omega6 arachidon sav. Sokszor pont a mértéktelen tökmagolaj fogyasztás csinálja a prosztata gyulladást.
Engem pedig az döbbentett le, hogy a napraforgó olajnak a legrosszabb az omega 3/6 aránya. Ha ez tudott, akkor miért azt tolják az élelmiszer boltokban? Ráadásul a margarinok is abból készülnek. Akkor most mivel főzzünk-süssünk? Disznózsírral?
A napraforgó az egyik legolcsóbb olajos mag, és az étolajon hatalmas a haszon. Gyakorlatilag a 70-es években szoktatták át az embereket a napraforgó olajra. A disznózsírnak valóban sokkal jobb a zsírsav aránya, viszont sokkal nehezebben emészthető, mint a növényi olajak. Én soha nem használok napraforgó olajat. Figyeld meg, hogy újabban omega3-mal dúsítják a napraforgó olajakat, hogy egy kicsit enyhítsék a katasztrofális omega zsírsav arányt.
Én dezodorált kókuszolajat, olívát és néha házi mangalicazsírt használok. De csak nagyon minimális mennyiségeben.
Ha nem olaj formában eszem a mákot,hanem csak darálva, jó hatást érek el vele?
A darált mák lényegesen több hatóanyagot tartalmaz, mint a puszta olaj. De a darált mákkal pedig azért kell vigyázni, mert extra magas a purin tartalma, ami elősegítheti a köszvény kialakulását. Mindent csak mértékkel!
Ez mind nagyon szép és jó, és biztosan minden így igaz! Viszont, ha az ember mindent figyelembe vesz és betart, akkor a végén oda jut, hogy nagyon kevés kivétellel minden egészségtelen, vagy nem ajánlható, vagy kifejezetten káros, vagy nem ízlik, vagy rossz arányban tartalmaz XY-t, vagy valamilyen formában nem feldolgozható a szervezet számára, esetleg az összetételét tekintve tökéletes lenne, de akkor meg tele van valamiféle mérgezö adalék-vagy környezeti káros anyaggal és ezért nem kellene fogyasztani . Végeredményben marad kb. 10 élelmiszer, amit fogyasztanunk kellene….. Jaj istenem….
Azért ez nem egészen így van. Én az év minden napján képes vagyok más-más ételsort készíteni úgy, hogy egy éven keresztül nem ismétlem önmagam. Nem véletlenül jött létre ez az oldal, hisz itt számtalan tippet adok, hogy mit kéne enni.
Egyébiránt pedig nem vagyunk egyformák. Nem minden embernek ugyanaz a jó, és ugyanaz a rossz étel vagy étrend. Hogy kinek mi a legmegfelelőbb, ez manapság már orvostechnikai műszerrel mérhető. De egy biztos, hogy vannak ételek, amelyek senkinek nem jók, azaz mindenkinek ártanak. Ezek a nagyiparilag feldolgozott tejek és tejtermékek, a finomított (BL 40-es és 55-ös)lisztből készült ételek, a finomított (izolált) étkezési cukrot tartalmazó élelmiszerek, az összes finomított szénhidrát és finomított étkezési olaj, és az összes adalékolt élelmiszer.
És igen, nagyon szomorú, hogy a boltokban szinte csak ezeket a vacakokat lehet kapni, és egészséges, teljes értékű. tápegész élelmiszereket nem. Ugyanis a jó élelmiszerek alapanyagai a kiskertekben, a jó ételek pedig a te szerető kezed munkája során a konyhádban teremnek.
Állj a kérdéshez pozitívan, és lapozgass a receptjeim között, hisz nagyon változatosan és finoman lehet étkezni az élelmisz@ripari termékek nélkül is.
Szívesen segítek, ha gondolod.