Hozzávalók
-
50 dkg zsenge CsalánA rügyek és a felső levelek a legfinomabbak.
-
4 gerezd Fokhagyma
-
4 evőkanál BarnarizsAki nem érzékeny a gluténre, az árpagyönggyel is készítheti
-
2 dl házi vagy bio TejfölTejérzékenyek és vegánok magtejföllel készítsék!
-
2 házi vagy bio Tojássárgája
-
VajVegánoknak és tejérzékenyeknek kókuszvaj
-
Ízlés szerint őrölt Tarkabors
-
Ízlés szerint Parajdi só
-
1 Citrom leve
-
2 liter Tisztított víz
Leírás
A csalán egy kiváló leves és főzelék alapanyag. Olcsó, vitamindús, egészséges és vértisztító, méregtelenítő hatású. A székelyek – hasonlóan mint mi – böjti ételként fogyasztják a tavaszi időszakban. Nézzük, hogyan készítik el ők, miután a finn csalánlevest és Antal Vali kedvenc csalánlevesét is megismerted már.
A székelyek természetesen tejföllel készítik a csalánlevest, ami nem kedvez a tejérzékenyeknek, de ők bátran használjanak növényi tejfölt vagy magtejfölt.
Aki nem érzékeny a gluténra, az barnarizs helyett használhat gerslit – azaz árpagyöngyöt is.
Antal Vali
Lépések
1
Kész
|
A csalánleveleket jól megmossuk, majd forrásban lévő szódabikarbónás vízbe dobjuk pár másodpercre, majd leszűrjük. |
2
Kész
|
Melegített vajon megfuttatjuk a fokhagymát, majd beledobjuk a leszűrt csalánt, a megmosott barnarizst, és felöntjük 2 liter forró vízzel. |
3
Kész
|
Ízesítjük őrölt tarkaborssal, sóval és citromlével, majd lassú tűzön addig főzzük, amíg meg nem puhul a rizs. |
4
Kész
|
TálalásaTálalás előtt a tojássárgákat elkeverjük a tejföllel, és a tányérok aljára teszünk belőle, majd erre merjük ki a forró levest. Pirított kenyérkockák illenek hozzá, bár én soha nem szoktam semmilyen krémleves tetejére azt tenni. Én inkább a pirított kukoricát vagy a röszti hagymát szeretem. |