5 0
Székely csalánleves

A csalán az egyik legolcsóbb és legegészségesebb böjti étel. Kóstold meg, hogyan készítik a székelyek!

Oszd meg a közösségi oldalakon:

Vagy csak másold ki és oszd meg ezt a linket

Hozzávalók

Adag Beállítása:
50 dkg zsenge Csalán A rügyek és a felső levelek a legfinomabbak.
4 gerezd Fokhagyma
4 evőkanál Barnarizs Aki nem érzékeny a gluténre, az árpagyönggyel is készítheti
2 dl házi vagy bio Tejföl Tejérzékenyek és vegánok magtejföllel készítsék!
2 házi vagy bio Tojássárgája
Vaj Vegánoknak és tejérzékenyeknek kókuszvaj
Ízlés szerint őrölt Tarkabors
Ízlés szerint Parajdi só
1 Citrom leve
2 liter Tisztított víz

Hozzáadás a kedvencekhez

Kattints ide a Bejelentkezés-hez vagy Regisztrálj ingyenesen és utána el tudod menteni kedvenceid közé ezt a receptet is! :)

Székely csalánleves

Krémlevesnek is elkészíthető gluténmentes tavaszi finomság

Mentesség:
  • Csokoládé mentes
  • Élesztőmentes
  • Gluténmentes
  • Halmentes
  • Hozzáadott cukormentes
  • Húsmentes
  • Kukoricamentes
  • Mogyoró- és dióféléktől mentes
  • Szójamentes
  • Tenger gyümölcsetől és kagyló-féléktől mentes
  • 40 perc
  • 4 Főre
  • Könnyű
  • Olcsó Olcsó

Hozzávalók

Leírás

Megosztás

A csalán egy kiváló leves és főzelék alapanyag. Olcsó, vitamindús, egészséges és vértisztító, méregtelenítő hatású. A székelyek – hasonlóan mint mi – böjti ételként fogyasztják a tavaszi időszakban. Nézzük, hogyan készítik el ők, miután a finn csalánlevest és Antal Vali kedvenc csalánlevesét is megismerted már.

A székelyek természetesen tejföllel készítik a csalánlevest, ami nem kedvez a tejérzékenyeknek, de ők bátran használjanak növényi tejfölt vagy magtejfölt.

Aki nem érzékeny a gluténra, az barnarizs helyett használhat gerslit – azaz árpagyöngyöt is.

Antal Vali

(Visited 1 777 times, 1 visits today)

Lépések

1
Kész

A csalánleveleket jól megmossuk, majd forrásban lévő szódabikarbónás vízbe dobjuk pár másodpercre, majd leszűrjük.

2
Kész

Melegített vajon megfuttatjuk a fokhagymát, majd beledobjuk a leszűrt csalánt, a megmosott barnarizst, és felöntjük 2 liter forró vízzel.

3
Kész

Ízesítjük őrölt tarkaborssal, sóval és citromlével, majd lassú tűzön addig főzzük, amíg meg nem puhul a rizs.
Aki a krémleveseket jobban szereti, az bátran turmixolja!

4
Kész

Tálalása

Tálalás előtt a tojássárgákat elkeverjük a tejföllel, és a tányérok aljára teszünk belőle, majd erre merjük ki a forró levest. Pirított kenyérkockák illenek hozzá, bár én soha nem szoktam semmilyen krémleves tetejére azt tenni. Én inkább a pirított kukoricát vagy a röszti hagymát szeretem.

Antal Vali

Antal Vali vagyok, természetgyógyász, fitoterapeuta, táplálkozási tanácsadó és böjtszakértő. Idestova 30 éve foglalkozom természetgyógyászattal és az egészséges életmód propagálásával. 2017-ben Béky László tanár úrral mi lettünk ketten az év természetgyógyász szakemberei. Ezt a honlapot azért hoztam létre, hogy még több embernek tudjak segíteni abban, hogy méreg és mérgelődés mentes, tiszta és egészséges életet éljen, hízás nélkül finomakat egyen, illetve eligazodjon a diéták útvesztőjében.

Recept Értékelések

Még nem érkezett értékelés ehhez a recepthez. Légy Te az első, aki értékeli a lenti formula használatával
előző
Pikáns gránátalma-grapefruit gyógysaláta ínyenceknek
következő
Tabbouleh
előző
Pikáns gránátalma-grapefruit gyógysaláta ínyenceknek
következő
Tabbouleh

Hozzászólás Elküldése

17 + 2 =

Fel a lap tetejére