Hozzávalók
-
50 dkg Sárgarépavékony karikákra vagy hasábokra vágva
-
1 evőkanál Mustármagolajha nincs, akkor szezámolajjal helyettesítsük
-
1 teáskanál Mustármag
-
2 zöld Csilipaprikaapróra vágva
-
1 késhegynyi Ördöggyökérelhagyható, vagy 1 mokkáskanál szárított medvehagymával, vagy 1 gerezd zúzott fokhagymával helyettesíthető
-
2 teáskanál Kókuszvirágcukor
-
1 mokkáskanálnyi Curry
-
1 Citrom leve
-
1 késhegynyi őrölt Szegfűszeg
-
Ízlés szerint Himalaya só
-
4 evőkanál bio, krémes Natúr joghurtVegánoknak és tejérzékenyeknek diótejföl vagy kölesmajonéz
-
1 marék Kesudió
-
1 marék friss Borsmenta levél
Leírás
Mindig is szerettem az indiai konyhát, de a salátáikat valójában most fedeztem fel. Ügyeletes kedvenceim a raiták, amelyeket nagyon változatosan lehet elkészíteni. Most egy igazi télre való raitát hoztam a sárgarépa rajongóknak.
A raita az idiai konyha egyik alapétele. Általában előételként eszik – mint mártogatóst – poppadommal (indiai olajban kisütött lepénykenyér), vagy csípős főétel mellé hűsítő szószként. De lehet mártogatni zöldséghasábokkal is. Az alap raita elkészítése roppant gyors és egyszerű, így remek party étel is lehet baráti összejöveteleken vagy bulikon. Mindig joghurt az alapja, és leggyakrabban mentával vagy koriander zöldjével ízesítik, hogy még üdítőbb legyen. Ha nem csípős étel mellé adjuk, akkor készíthetjük csípősre is zöld csilipaprikával vagy cayenne borssal. Nyáron kimondottan jó hűsítő fogás.
Tejérzékenyek és vegánok joghurt helyett készítsék egy kis citromlével ízesített diótejföllel, vagy kókusztejszínnel. Kölesmajonézzel is lehet kísérletezni.
Antal Vali
Lépések
1
Kész
|
Egy nagyobb serpenyőben felforrósítjuk az olajat, amelyben kipattogtatjuk a mustármagokat. (Amikor pattogni kezdenek, fedővel letakarjuk). |
2
Kész
|
Pár perc múlva hozzáadjuk a zöld csilit, az ördöggyökeret (vagy medvehagymát/fokhagymát), a kókuszvirágcukrot és a curryport. Folyamatosan keverjük, hogy oda ne égjen. |
3
Kész
|
Amikor a cukor felolvad és elkezd karamellizálódni, beletesszük a répát, és jól összerázzuk. Pár percig pároljuk (maximum 3-4), vigyázva, állandó keverés mellett, hogy oda ne égjen a cukor, majd egy tálba tesszük, és hagyjuk kihűlni. |
4
Kész
|
A joghurtba belekeverjük a citromlevet, a szegfűszeget és a sót, valamint a nagyja mentalevelet felaprítva. |