Hozzávalók
-
1 közepes méretű kanadai SütőtökOrange sütőtöknek is szokták hívni, tudod, az a hosszított körte alakú... :)
-
5 dkg bio vagy házi VajVegánoknak dezodorálatlan - azaz illatos - kókuszvaj
-
2 Narancs leve
-
1 bio Narancs héjareszelve, vagy 3-4 csepp organikus 100%-os narancs illóolaj
-
1 Citrom leve
-
1 bio Citrom héjareszelve, vagy 3-4 csepp organikus 100%-os citrom illóolaj
-
1 késhegynyi őrölt Fahéj
-
1 késhegynyi Bourbon vanília porvagy ugyanennyi vanília kaparék
-
2 evőkanál MézVegánoknak ugyanennyi datolyaszirup vagy kókuszvirágszirup
-
1 dl Növényi tejszínÉn kókusztejszínt szoktam használni, de nagyon finom zabtejszínnel is.
Leírás
Miután Karácsonykor halászlét és húslevest főztek a családban mások, úgy gondoltam, hogy én kirukkolok valami újdonsággal, hátha hagyományt teremtek vele. Nem akartam más tollával ékeskedni, úgyhogy alkottam magam egy receptet, amelynek akkora sikere lett, hogy nem győztem lediktálni a családtagoknak. Még párom is oda volt érte, aki egyébként semmit nem hajlandó a szájába venni, ami sütőtök gyanús…
Antal Vali
Lépések
1
Kész
10 perc
|
Meghámozom és kimagozom a sütőtököt (ez a legnehezebb mozzanat az elkészítés folyamán), és kockákra vágom. |
2
Kész
2-3 perc
|
Vajon egy pár percig párolom, majd felöntöm a narancsok és a citrom levével. |
3
Kész
20 perc
|
Ha készre főtt (max. 20 perc!), akkor leveszem a tűzről, és botmixerrel összeturmixolom, majd ízesítem fahéjjal, vaníliával, mézzel, narancshéjjal, citromhéjjal (vagy az ezeknek megfelelő illóolajokkal) és felöntöm a növényi tejszínnel. |
4
Kész
3 perc
|
Visszateszem a tűzre, és egyszer összerottyantom. Ha túl sűrű lenne, akkor a kívánt állagúra higítom egy kis tisztított vízzel, vagy még egy kis narancslével. |
5
Kész
|
TálalásMelegen és hidegen is isteni finom. Feltétnek illik hozzá a gesztenye forgács, a pirított tökmag vagy a pirított mandula, de tálaltam már kókuszcsipszel is. Levesbetétnek tehető bele aszaltszilva, vagy főtt gesztenye. |