Hozzávalók
-
1 friss főzni való Tök
-
2 evőkanál Kókuszolaj
-
1 közepes Vöröshagyma
-
1 csapott teáskanál Őrölt pirospaprika
-
1 közepes Paradicsomvagy 1 teáskanál sűrített paradicsom
-
1 cső lecsónak való Paprika
-
1 evőkanál Modenai Balzsamecet
-
3 púpozott evőkanál Rizstejszín
-
2 púpozott teáskanál Barnarizsliszt
-
1 mokkáskanál KókuszvirágcukorElhagyható, csak ízfokozónak szoktam beletenni.
-
1 csokor friss Kapor
-
Ízlés szerint Himalaya só
Leírás
Folytatom azon receptjeim sorát, amelyeket azoknak szánok, akik ételallergiások vagy ételintoleranciások – esetleg kezdő életmódváltók, de nem akarnak lemondani a megszokott ízekről és a megszokott ételekről a diétájuk miatt.
A tökfőzeléket kevesen szeretik, de aki igen, az viszont rajong érte. Én is ezek közé tartozom, és nem szívesen mondanék le róla, ha tej és gluténérzékeny lennék. Ezért elhatároztam, hogy kikísérletezem a tökéletes „mentes” változatot, és jelentem sikerült! Olyannyira, hogy akik kóstolták, észre sem vették a különbséget. Sőt, egy tökfőzelék iránt egyáltalán nem rajongó családtagom is evett belőle, és azt mondta, hogy ebben a formában jobban ízlik neki, mint amit a menzán megszokott.
Antal Vali
Lépések
1
Kész
|
A zsenge tököt lehéjazom, kibelezem, és legyalulom. Lesózom jó alaposan, és kb. 20-25 percig állni hagyom a sóban. |
2
Kész
|
Amíg a tök levet ereszt a sóban, addig készítek egy pörkölt alapot: |
3
Kész
|
Ezután újra lehúzom a tűzről, és hozzáadom a levéből enyhén kinyomkodott tököt és a balzsamecetet. Összekeverem a pörkölt alappal, és visszateszem a tűzre. |
4
Kész
|
Állandó keverés mellett pirítom egy kicsit, majd felöntöm pont annyi vízzel, hogy épp ellepje. Puhára főzöm. Vigyázat, nagyon hamar megfő! |
5
Kész
|
Ha már majdnem kész, behabarom rizstejszínben elkevert barnarizsliszttel, amit 1-2 teáskanál töklével meghigítok, és úgy keverem hozzá a főzelékhez. |
6
Kész
|
Még egyet rottyantok rajta, és a végén egy pici kókuszvirágcukorral és jó sok apróra vágott friss kaporral ízesítem. |
7
Kész
|