4 0
Magyaros tökfőzelék tej és gluténmentesen

Tudom, nem mindenki rajong a tökfőzelékért. Aki viszont szereti, az meg van lőve, ha kiderül, hogy tej és gluténérzékeny. Íme itt a mindenmentes változat azoknak, akik nem szeretnének lemondani róla.

Oszd meg a közösségi oldalakon:

Vagy csak másold ki és oszd meg ezt a linket

Hozzávalók

Adag Beállítása:
1 friss főzni való Tök
2 evőkanál Kókuszolaj
1 közepes Vöröshagyma
1 csapott teáskanál Őrölt pirospaprika
1 közepes Paradicsom vagy 1 teáskanál sűrített paradicsom
1 cső lecsónak való Paprika
1 evőkanál Modenai Balzsamecet
3 púpozott evőkanál Rizstejszín
2 púpozott teáskanál Barnarizsliszt
1 mokkáskanál Kókuszvirágcukor Elhagyható, csak ízfokozónak szoktam beletenni.
1 csokor friss Kapor
Ízlés szerint Himalaya só

Hozzáadás a kedvencekhez

Kattints ide a Bejelentkezés-hez vagy Regisztrálj ingyenesen és utána el tudod menteni kedvenceid közé ezt a receptet is! :)

Magyaros tökfőzelék tej és gluténmentesen

Nem csak ételintoleranciásoknak!

Mentesség:
  • Csokoládé mentes
  • Élesztőmentes
  • Gluténmentes
  • Halmentes
  • Hozzáadott cukormentes
  • Húsmentes
  • Kukoricamentes
  • Mindenmentes
  • Mogyoró- és dióféléktől mentes
  • Szójamentes
  • Tejmentes
  • Tenger gyümölcsetől és kagyló-féléktől mentes
  • Tojásmentes
  • 45 perc
  • 4 Főre
  • Könnyű
  • Olcsó Olcsó

Hozzávalók

Leírás

Megosztás

Folytatom azon receptjeim sorát, amelyeket azoknak szánok, akik ételallergiások vagy ételintoleranciások – esetleg kezdő életmódváltók, de nem akarnak lemondani a megszokott ízekről és a megszokott ételekről a diétájuk miatt.

A tökfőzeléket kevesen szeretik, de aki igen, az viszont rajong érte. Én is ezek közé tartozom, és nem szívesen mondanék le róla, ha tej és gluténérzékeny lennék. Ezért elhatároztam, hogy kikísérletezem a tökéletes „mentes” változatot, és jelentem sikerült! Olyannyira, hogy akik kóstolták, észre sem vették a különbséget.  Sőt, egy tökfőzelék iránt egyáltalán nem rajongó családtagom is evett belőle, és azt mondta, hogy ebben a formában jobban ízlik neki, mint amit a menzán megszokott.

Antal Vali

Lépések

1
Kész

A zsenge tököt lehéjazom, kibelezem, és legyalulom. Lesózom jó alaposan, és kb. 20-25 percig állni hagyom a sóban.

2
Kész

Amíg a tök levet ereszt a sóban, addig készítek egy pörkölt alapot:
1. az apróra vágott hagymát a kókuszzsíron egy kevés víz hozzáadásával megdinsztelem,
2. majd ha zsírjára sült, lehúzom a tűzről, és elkeverem benne a pirospaprikát.
3. Hozzáadom az apróra vágott paradicsomot és paprikát, amit levére párolok.

3
Kész

Ezután újra lehúzom a tűzről, és hozzáadom a levéből enyhén kinyomkodott tököt és a balzsamecetet. Összekeverem a pörkölt alappal, és visszateszem a tűzre.

4
Kész

Állandó keverés mellett pirítom egy kicsit, majd felöntöm pont annyi vízzel, hogy épp ellepje. Puhára főzöm. Vigyázat, nagyon hamar megfő!

5
Kész

Ha már majdnem kész, behabarom rizstejszínben elkevert barnarizsliszttel, amit 1-2 teáskanál töklével meghigítok, és úgy keverem hozzá a főzelékhez.

6
Kész

Még egyet rottyantok rajta, és a végén egy pici kókuszvirágcukorral és jó sok apróra vágott friss kaporral ízesítem.
Aki savanyúbban szereti, tehet még bele citromlevet vagy még egy kis balzsamecetet.

7
Kész

Pár csepp citromlével higitott rizstejszínnel (hamis tejföl) és friss kaporral díszítve tálalom.

Antal Vali

Antal Vali vagyok, természetgyógyász, fitoterapeuta, táplálkozási tanácsadó és böjtszakértő. Idestova 30 éve foglalkozom természetgyógyászattal és az egészséges életmód propagálásával. 2017-ben Béky László tanár úrral mi lettünk ketten az év természetgyógyász szakemberei. Ezt a honlapot azért hoztam létre, hogy még több embernek tudjak segíteni abban, hogy méreg és mérgelődés mentes, tiszta és egészséges életet éljen, hízás nélkül finomakat egyen, illetve eligazodjon a diéták útvesztőjében.

Recept Értékelések

Még nem érkezett értékelés ehhez a recepthez. Légy Te az első, aki értékeli a lenti formula használatával
előző
Tölgylevelű saláta balzsamecetes karamellizált hagymával
tojasos-zolbablecso-antalvali
következő
Tojásos zöldbablecsó
előző
Tölgylevelű saláta balzsamecetes karamellizált hagymával
tojasos-zolbablecso-antalvali
következő
Tojásos zöldbablecsó

Hozzászólás Elküldése

egy + tizennégy =

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here