Hozzávalók
-
1,5 kg felkockázott Sütőtök
-
2,5 dl 100%-os AlmaléLehetőleg frissen préselt, hogy legyen pektin tartalma!
-
2,5 dl félédes Vörösbor
-
1 mokkáskanál őrölt Fahéj
-
1 csipet őrölt Szegfűszeg
-
1 csipet őrölt Szegfűbors
-
1 csipet őrölt Borókabogyó
-
2 Citrom leve
-
2 bio Citrom héjaHa nem bio a citromunk, akkor 5 csepp bio citrom illóolaj
-
5 csepp 100%-os bio Vérnarancs illóolajHa nincs, akkor jó a sima 100%-os bio narancs illóolaj is
Leírás
A narancsos és a fűszeres után íme itt a sütőtöklekvárjaim újabb gyöngyszeme, ami úgy született, hogy egyszer beszáradt az utolsó üveg töklekvárom, mert nyitva maradt, és mivel a sütihez öntetnek folyósabbra lett volna szükségem, ezért felhígítottam egy kis előző estéről maradt forraltborral. Olyan finomra sikerült, hogy elkezdem gondolkodni azon, hogy eleve így kéne eltenni a lekvárt, és akkor nem kéne utólag kikevergetni. És még aznap meg is született a recept a felemben. Másnap pedig készítettem egy néhány üveges próbakört. Jelentem, működik!
Igazi ínyenceknek ajánlom ezt a receptet, nem csak lekvárként, hanem hús mellé (főleg vadhús mellé finom!) mártásnak is! De lehet vele megkenni süteményt is, vagy muffin tésztájába keverni. Vagy egyszerűen csak kikanalazni az üvegből egyenesen a szánkba! Ki-ki ízlése szerint.
Figyelem! A bor alkoholtartalmának nagyja elforr belőle, úgyhogy gyermekek is fogyaszthatják 10 éves kortól módjával.
Ha valakinek nem elég édes, akkor inkább felhasználás előtt keverjen hozzá egy kis mézet vagy kókuszvirág szirupot – vagy bármilyen alternatív édesítőszert, ami egészséges.
Szénhidrátosoknak sütire és sütibe, valamint kásák ízesítésére; zsír-fehérje típusoknak pedig vörös- és vadhúsok mellé mártásnak.
Antal Vali
Lépések
1
Kész
15 perc
|
A meghámozott és apróra felkockázott (reszelni is lehet, vagy aprítógépbe tenni) sütőtököt feltesszük főni az almalébe, amelybe előzőleg belefacsartuk a citromlevet. |
2
Kész
5 perc
|
Ha már jól felforrt, akkor adjuk hozzá a bort és rottyantsuk össze, amíg meg nem puhul annyira, hogy össze lehet törni, vagy ízlés szerint turmixszal vagy botmixerrel pürésíteni. |
3
Kész
|
Újraforralás után vegyük le a tűzről, tegyük bele az illóolajokat, jól keverjük össze, majd azonmód töltsük kis üvegekbe, amelyeket kupakolás után fejrefordítunk, vagy kidunsztolunk. |