4 0
Vörösboros sütőtöklekvár

Íme egy téli lekvár, ami a nyári sütögető partik nagy kedvence, amit barbecue szószként és lekvárként is használhatsz. Ínyencek szeretni fogják!

Oszd meg a közösségi oldalakon:

Vagy csak másold ki és oszd meg ezt a linket

Hozzávalók

1,5 kg felkockázott Sütőtök
2,5 dl 100%-os Almalé Lehetőleg frissen préselt, hogy legyen pektin tartalma!
2,5 dl félédes Vörösbor
1 mokkáskanál őrölt Fahéj
1 csipet őrölt Szegfűszeg
1 csipet őrölt Szegfűbors
1 csipet őrölt Borókabogyó
2 Citrom leve
2 bio Citrom héja Ha nem bio a citromunk, akkor 5 csepp bio citrom illóolaj
5 csepp 100%-os bio Vérnarancs illóolaj Ha nincs, akkor jó a sima 100%-os bio narancs illóolaj is

Hozzáadás a kedvencekhez

Kattints ide a Bejelentkezés-hez vagy Regisztrálj ingyenesen és utána el tudod menteni kedvenceid közé ezt a receptet is! :)

Vörösboros sütőtöklekvár

Cukormentes finomság süti- és húsrajongóknak egyaránt

Mentesség:
  • Csokoládé mentes
  • Élesztőmentes
  • Gluténmentes
  • Halmentes
  • Hozzáadott cukormentes
  • Húsmentes
  • Kukoricamentes
  • Mindenmentes
  • Mogyoró- és dióféléktől mentes
  • Szójamentes
  • Tenger gyümölcsetől és kagyló-féléktől mentes
  • Tojásmentes
  • 30-60 perc
  • Könnyű
  • Olcsó Olcsó

Hozzávalók

Leírás

Megosztás

A narancsos és a fűszeres  után íme itt a sütőtöklekvárjaim újabb gyöngyszeme, ami úgy született, hogy egyszer beszáradt az utolsó üveg töklekvárom, mert nyitva maradt, és mivel a sütihez öntetnek folyósabbra lett volna szükségem, ezért felhígítottam egy kis előző estéről maradt forraltborral. Olyan finomra sikerült, hogy elkezdem gondolkodni azon, hogy eleve így kéne eltenni a lekvárt, és akkor nem kéne utólag kikevergetni. És még aznap meg is született a recept a felemben. Másnap pedig készítettem egy néhány üveges próbakört. Jelentem, működik!

Igazi ínyenceknek ajánlom ezt a receptet, nem csak lekvárként, hanem hús mellé (főleg vadhús mellé finom!) mártásnak is! De lehet vele megkenni süteményt is, vagy muffin tésztájába keverni. Vagy egyszerűen csak kikanalazni az üvegből egyenesen a szánkba! Ki-ki ízlése szerint.

Figyelem! A bor alkoholtartalmának nagyja elforr belőle, úgyhogy gyermekek is fogyaszthatják 10 éves kortól módjával.

Ha valakinek nem elég édes, akkor inkább felhasználás előtt keverjen hozzá egy kis mézet vagy kókuszvirág szirupot – vagy bármilyen alternatív édesítőszert, ami egészséges.

Szénhidrátosoknak sütire és sütibe, valamint kásák ízesítésére; zsír-fehérje típusoknak pedig vörös- és vadhúsok mellé mártásnak.

Antal Vali

 

(Visited 409 times, 1 visits today)

Lépések

1
Kész
15 perc

A meghámozott és apróra felkockázott (reszelni is lehet, vagy aprítógépbe tenni) sütőtököt feltesszük főni az almalébe, amelybe előzőleg belefacsartuk a citromlevet.
Hozzáadjuk a fűszereket, és lefedőzzük. Ha elforrna alóla teljesen az almalé, akkor löttyintsünk még hozzá egy kicsit. De vigyázzunk, hogy ne higítsuk túl, mert jön bele még a bor is!

2
Kész
5 perc

Ha már jól felforrt, akkor adjuk hozzá a bort és rottyantsuk össze, amíg meg nem puhul annyira, hogy össze lehet törni, vagy ízlés szerint turmixszal vagy botmixerrel pürésíteni.

3
Kész

Újraforralás után vegyük le a tűzről, tegyük bele az illóolajokat, jól keverjük össze, majd azonmód töltsük kis üvegekbe, amelyeket kupakolás után fejrefordítunk, vagy kidunsztolunk.
Tapasztalatom szerint ha befőzőautomatába tesszük az üvegeket, akkor szinte teljesen ki lehet zárni, hogy megforrjon. Akkor viszont ez a 3. lépés kimarad, hanem pürésítés után keverjük el benne az illóolajakat, majd rögtön tegyük üvegekbe, és irány az automata 80°C-on 30 percre.

Antal Vali

Antal Vali vagyok, természetgyógyász, fitoterapeuta, táplálkozási tanácsadó és böjtszakértő. Idestova 30 éve foglalkozom természetgyógyászattal és az egészséges életmód propagálásával. 2017-ben Béky László tanár úrral mi lettünk ketten az év természetgyógyász szakemberei. Ezt a honlapot azért hoztam létre, hogy még több embernek tudjak segíteni abban, hogy méreg és mérgelődés mentes, tiszta és egészséges életet éljen, hízás nélkül finomakat egyen, illetve eligazodjon a diéták útvesztőjében.

Recept Értékelések

Még nem érkezett értékelés ehhez a recepthez. Légy Te az első, aki értékeli a lenti formula használatával
előző
Narancsos sütőtöklekvár
következő
Sültpaprikás humusz
előző
Narancsos sütőtöklekvár
következő
Sültpaprikás humusz

Hozzászólás Elküldése

öt × kettő =

Fel a lap tetejére