0 0
Édeskömény-krémleves almával és burgonyával

Krémleves rajongók figyelem! Ideje bátrabban nyúlni az ismeretlen alapanyagokhoz, és megbarátkozni velük, megszeretni azokat. Kezdjük a sort az édeskömény gumóval!

Oszd meg a közösségi oldalakon:

Vagy csak másold ki és oszd meg ezt a linket

Hozzávalók

Adag Beállítása:
1 alma nagyságú Édeskömény
1 Alma
1 alma nagyságú főzni való Burgonya
1 kisebb fehér héjú Főzőhagyma Póréhagyma is használható
1 gerezd Fokhagyma
1 mokkáskanál őrölt Bors
1 liter Zöldségalaplé Bio leveskockával vagy bio ételízesítővel helyettesíthető
2 dl Rizstejszín Ha nem vagy vegán klasszikus tejszínt is használhatsz
Ízlés szerint Himalaya só
2 evőkanál Kókuszolaj

Hozzáadás a kedvencekhez

Kattints ide a Bejelentkezés-hez vagy Regisztrálj ingyenesen és utána el tudod menteni kedvenceid közé ezt a receptet is! :)

Édeskömény-krémleves almával és burgonyával

Egy új íz a mindenmentes növényi konyha rajongóinak

Mentesség:
  • Citrusféléktől mentes
  • Csokoládé mentes
  • Élesztőmentes
  • Gluténmentes
  • Halmentes
  • Hozzáadott cukormentes
  • Húsmentes
  • Kukoricamentes
  • Mindenmentes
  • Mogyoró- és dióféléktől mentes
  • Szójamentes
  • Tejmentes
  • Tenger gyümölcsetől és kagyló-féléktől mentes
  • Tojásmentes
  • 35 perc
  • 4 Főre
  • Könnyű
  • Olcsó Olcsó

Hozzávalók

Leírás

Megosztás

Az édeskömény az az értékes zöldségünk, ami általában nem kerül bele a kosarunkba, és hiába figyel már ott a legtöbb zöldséges stand polcán, nem vesszük meg. Mert sokan nem tudják, mit is lehet vele kezdeni. Persze én örülök, ha nem kapkodják el, mert általában emiatt tetemes árengedménnyel jutok hozzá. Mivel nekem az egyik kedvenc alapanyagom, elhatároztam, hogy megismertetem a kétkedőkkel is. Mivel az édeskömény – vagy más nevén ánizskapor – nálam kötelező eleme a zöldségalaplevemnek ezért ma egy isteni finom levest szeretnék megszerettetni a nagyérdeművel.

Az ánizskapor nevet nem véletlenül kapta, hisz az ánizsmaghoz hasonló erős aromája van, ami nyersen fogyasztva intenzív, főzve sokkal lágyabb ízű, nem tolakodó. Gazdag ásványi anyagokban, de C-vitamin és karotin tartalma sem elhanyagolható. Gyógynövényként leginkább a magja miatt lett ismert, ez ugyanis az egyik legjobb természetes erjedés- és puffadásgátló, emésztést segítő szer. Görcsoldó hatású, elősegíti a bélgázok távozását, hasfájós babák teájának is része lehet, mivel szélhajtó és a csecsemőkori bélgörcsöket is jótékonyan enyhíti.

Gumójának felhasználási területe sokoldalú, előétel, leves, főzelék, zöldségköret, mártás, pikáns ízű hideg és meleg saláta is készíthető belőle. Olaszországban párolva, olajban kisütve  és grillezve is fogyasztják, leginkább a halételek mellé.  Bármily furcsa, de  a középkori magyar konyha kedvelt alapanyaga volt . A kisebb gumók ízletesebbek, vásárlásakor ügyelj arra, hogy ne legyenek rajta elszíneződések,  sárgás foltok, és a levelei – amelyek hasonlítanak a kaporra – ne legyenek fonnyadtak.

Antal Vali

 

Lépések

1
Kész

Az almát és a burgonyát meghámozzuk és felkockázzuk, az édeskömény gumóját szintén felkockázzuk. Levelét félretesszük díszítésnek. A hagymát apróra szeljük.

2
Kész

A hagymát a kókuszolajon egy pici víz hozzáadásával megdinszteljük, és amikor már üveges, hozzáadjuk az édesköményt, az almát, a burgonyát, a fokhagyma présen átnyomott fokhagymát és sózzuk, borsozzuk. Összepirítjuk a hagymával, majd felöntjük 1 liter alaplével (vagy 1 liter vízzel, és adunk hozzá 2 bio zöldségleves kockát).

3
Kész

Ha már minden összetevő puhára főtt (nagyjából 25-30 perc), botturmixoljuk, és rizstejszínnel dúsítjuk. Még egy utolsót rottyantunk rajta, és kész is!

4
Kész

Aprított édeskömény levéllel díszítve tálaljuk, adhatunk mellé fokhagymás pirítóst vagy rizscsipszet.

Antal Vali

Antal Vali vagyok, természetgyógyász, fitoterapeuta, táplálkozási tanácsadó és böjtszakértő. Idestova 30 éve foglalkozom természetgyógyászattal és az egészséges életmód propagálásával. 2017-ben Béky László tanár úrral mi lettünk ketten az év természetgyógyász szakemberei. Ezt a honlapot azért hoztam létre, hogy még több embernek tudjak segíteni abban, hogy méreg és mérgelődés mentes, tiszta és egészséges életet éljen, hízás nélkül finomakat egyen, illetve eligazodjon a diéták útvesztőjében.

Recept Értékelések

Még nem érkezett értékelés ehhez a recepthez. Légy Te az első, aki értékeli a lenti formula használatával
előző
Egészséges gofri mindenmentesen Barbi Kuckójából
avokadosalata-rokkolaval-aszaltparadicsommal-antalvali
következő
Avokádó saláta rukkolával és aszaltparadicsommal
előző
Egészséges gofri mindenmentesen Barbi Kuckójából
avokadosalata-rokkolaval-aszaltparadicsommal-antalvali
következő
Avokádó saláta rukkolával és aszaltparadicsommal

Hozzászólás Elküldése

tizenhat + 20 =

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here