Hozzávalók
-
6 Kacsanyak
-
2 Kacsafarhát
-
1 teáskanál egész Bors
-
1 teáskanál egész Köménymag
-
1 csipet egész Édesköménymag
-
1 csipet egész Ánizsmag
-
3 Szegfűbors
-
3 Borókabogyó
-
3 Szegfűszeg
-
1 kisujjnyi Fahéj
-
2 Babérlevél
-
1 kisujjnyi friss Kurkumavagy 1 mokkáskanál kurkuma por
-
1 diónyi Gyömbérvékony szeletekre vágva
-
1 borsónyi darabka Szerecsendió
-
2 csipet Szerecsendió virág
-
4 szál Sárgarépa
-
4 szál Fehérrépa
-
1 narancs nagyságú Zellergumó
-
1 Káposztatorzsaelhagyható, bár ha nálunk kacsa van, akkor pároltkáposzta is van, tehát káposzta torzsa is van
-
1 nagyobb Vöröshagyma
-
10 gerezd Fokhagyma
-
Ízlés szerint Himalaya só
-
Tisztított víz
Leírás
A terápiás kollagénlevesem kapcsán rádöbbentem, hogy a háziasszonyok többsége nem tud igazi gyógyhúslevest főzni. Ugyanis azért kellett ennyire szájbarágósan leírnom a receptet, mert szembesültem azzal, hogy amikor klienseimnek javasoltam a kollagénleves fogyasztását, fogalmuk sem volt, hogyan kell nekiállni. Aki mégis elkészítette saját kútfőből, azok nagy részénél mégsem volt javulás, és utólag derült ki, hogy rosszul készítették el. Pedig én csak annyit kértem, hogy főzzenek 24 órán keresztül egy csirkeláb levest.
Nos, gasztromán táplálkozási tanácsadó kollégáimmal elhatároztuk, hogy mindegyikőnk megosztja majd a saját húslevesét. Én ma a kacsalevesem receptjét hoztam el, amit szinte nem is ismernek a mai háziasszonyok, pedig isteni finom, ha megfelelően fűszerezzük. Ráadásul kiváló alternatívája lehet a karácsonyi húslevesnek. És nem utolsósorban rendkívül olcsó! A mostani árak szerint az alábbi adag nem haladja meg a 800 Ft-ot 8 főre.
Fontos, hogy a fűszerezést pontosan kövesd, máskülönben nem lesz olyan finom a leves.
Antal Vali
Lépések
1
Kész
|
Egy 5 literes fazékban tegyük fel főni a kacsát annyi hideg tisztított vízben, amennyi ellepi. Fontos, hogy hideg vízben tegyük fel! |
2
Kész
|
Ha felforrt a víz, akkor vegyük vissza a lángot arra a bizonyos húsleves barát "éppenhogycsak" fokozatra, hogy a leves ne forrjon, csak gyöngyözzön. Ebben a fázisban sózzuk, jó bőven. |
3
Kész
6 őra
|
Ha már elfőtte a habját, akkor tesszük bele a hagymákat és a fűszereket. |
4
Kész
|
Az utolsó 2 órában tesszük bele a meghámozott zöldségeket egészben. |
5
Kész
2 óra
|
2 óra lassú főzés után levesszük a tűzről, kivesszük a húsokat és a zöldségeket külön-külön tálakba, és negyed órát pihentetjük, hagyjuk leülni a levét. |
6
Kész
|
2 Hozzászólás Hozzászólások Elrejtése
Kedves Vali!
A főzés miatti párolgás számít e, ha igen, mikor pótoljam? Köszöntem, Viki
Én nem szoktam pótolni a vizet, hagyom, hogy jó koncentrált leves legyen a végeredmény. Egyébként én tipikusan húsleves főzésére való fazekat használok, amelynek nem lapos, hanem kúpos teteje van, amiről visszacsorog a pára a levesbe, ezért nem számottevő a folyadékvesztés.