Hozzávalók
-
50 dkg Csicseriborsó
-
2 liter Tisztított víz
-
1 teáskanál egész Tarkabors
-
3 db Babérlevél
-
1 púpozott teáskanál Himalaya só
Leírás
A bolti konzerv csicseriborsó nagyon praktikus, ha gyorsan szeretnél humuszt készíteni, de sajnos a jó minőségű drága, és általában van benne valamilyen nemkívánatos adalék (tartósítószer, citromsav, cukor, stb.). A bio változatokról meg ne is beszéljünk. egy kis üvegnek bizony „meggondolandó” ára van, ráadásul egy kiadósabb adag ételhez nem is elég egy üveg. Gondoltam, megpróbálom eltenni egymagam, hogy ne kelljen minden alkalommal egy éjszakát áztatni, majd esetenként órákat főzni. Mekkora könnyebbség, hogy csak ki kell nyitni, és zsupsz bele a turmixba a többi hozzávalóval együtt. Ráadásul befőzőautomatán is van.
Ebből az adagból kb. 3 nagyobb befőttesüvegnyi adag lesz. Egy befőttesüvegnyi kb. 4 főnek elegendő – persze ez attól függ, hogy mit készítünk belőle. Ha felbontod, akkor már csak pár napig áll el hűtőben. úgyhogy érdemes felhasználni az egész adagot.
Antal Vali
Lépések
1
Kész
|
ElőkészítésA csicseriborsót beáztatjuk egy éjszakára hideg tisztított vízbe. |
2
Kész
|
Elkészítése dunsztolva1. Másnap kuktában kb. 40 perc alatt, fazékban kb. 60 perc alatt puhára pároljuk sós vízben a fűszerekkel. 2. Steril befőttes üvegekbe merjük, 5 percre fejre fordítjuk az üvegeket, majd száraz dunsztba tesszük, míg ki nem hűl. |
3
Kész
|
Elkészítése befőző automatában1. Másnap kuktában kb. 20 perc alatt, fazékban kb. 40 perc alatt előfőzzük sós vízben a fűszerekkel. 2. Steril befőttes üvegekbe merjük, majd betesszük az üvegeket a befőző automatába 90°C-on, 30 percre, majd hagyjuk a vízben kihűlni.. |
4
Kész
|