Hozzávalók
-
1 szál friss Torma gyökér
-
2 dl ZöldségalapléHúsevőknek húslé vagy csontlé is lehet, de készítheted Rapunzel vegán erőleves porból is.
-
2 evőkanál AlmaecetLehet kevesebb is, ha nem szereted az ecetes ízt!
-
1 teáskanál MézVegánoknak kókuszvirágszirup vagy datolyaszirup
-
1 mokkáskanál Mézes mustárDijonival is finom!
-
1 mokkáskanál Citrom leve
-
Ízlés szerint frissen őrölt Fehérbors
-
Ízlés szerint Himalaya só
Leírás
Egy olvasóm, Renáta írt a minap egy levelet, hogy nagyon örülne, ha közzétennék egészséges húsvéti recepteket, mert oda a böjt hatása, ha utána telezabáljuk magunkat gyorsérlelésű sonkával, füst aromás csülökkel, fehérlisztes édességekkel, és mindenféle élelmiszeripari vacakkal. Ahogy elnéztem, valóban elég szegényes a Boszorkánykonyha egészséges ételeket kínáló alternatívája erre az ünnepi időszakra.
Megmondom őszintén, hogy nagy bajban vagyok, mert nálunk soha nem volt tipikus húsvéti menü. A sonkát nem szeretem (csak néha eszem leheletvékonyra szelve sárgadinnyével egy-egy szeletet, de csak a gourmé ízhatás kedvéért), a főtt tojásért sem rajongok annyira, a kalács pedig maga a büntetés lenne, ha le kéne nyelnem, számomra annyira „fujtós” a fehérliszttől.
Tulajdonképpen egy valami van, amit szeretek a Húsvétban, az pedig a torma. Elő is kotortam a házi recepttáramból egy szakajtóra való tormás receptet, úgyhogy ezt a Húsvétot nem úszhatod meg Te sem tormás ételek nélkül!
A legnépszerűbbet már megosztottam, úgyhogy folytatnám a sort az én legnagyobb kedvencemmel, a pikáns tormakrémmel. Ezt az alapreceptet ki-ki ízlése szerint dúsíthatja reszelt almával, és/vagy tejszínnel, rizstejszínnel, esetleg házi majonézzel – vegánok és tejérzékenyek kölesmajonézzel is.
Zsír-fehérje anyagcseréjűeknek kiváló kiegészítő húsok mellé.
Antal Vali
Lépések
1
Kész
|
A tormát apró lyukú reszelőn lereszeltem, majd leforráztam zöldséglével, és lefedve hagytam állni 20 percet. |
2
Kész
|
Lecsöpögtettem, enyhén kinyomkodtam (nem kell nagyon, csak éppen hogy), és megízesítettem az almaecettel, mézzel, citromlével és a mustárral. |
3
Kész
|
Enyhén sóztam, fehérborsoztam, majd megtömtem vele egy kisebb befőttes üveget, amit aztán betettem a hűtőbe. |
4
Kész
|