Hozzávalók
-
1 marék (kb. 80 ml) KölesHa van főtt kölesünk készen, akkor kb. 1 bögrényi kell belőle.
-
30 ml Extraszűz olívaolaj
-
30 ml Szezámolaj
-
1 gerezd Fokhagyma
-
1-2 szem DatolyaHasználhatsz egyéb alternatív édesítőszert is, mint pl. 1 teáskanál méz, vagy kókuszvirág szirup.
-
Kb. fél Citrom leveÍzlés szerint adagold, ne add hozzá rögtön az egészet.
-
ízlés szerint Himalaya só
-
50-80 ml forró Tisztított víz
Leírás
Nem csak azért kedvelem a kölest, mert egészséges, hanem azért is, mert semleges íze miatt rengetegféle különleges étel készíthető belőle. Használhatjuk sós és édes ételekhez is egyaránt. Készülhet belőle főétel, köret, sütemény, torta, puding, krém, és számtalan ínyencség. Ma majonézt készítettem belőle, hogy a vegánoknak és az ételallergiásoknak se kelljen lemondaniuk a majonézes ételekről.
Hasznos tippek:
- Ha a kész majonézt egyszer felrottyantod, majd kis üvegekbe porciózod, és kidunsztolod, vagy befőző automatába teszed, akkor hónapokig eltartható. De vigyázz, felbontás után lehetőleg azonnal használd el, mert így már hamar romlik.
- Ezt az alapmajonézt aztán tovább ízesíthetjük mustárral, tárkonnyal, borssal, fehérborral, balzsamecettel vagy rizstejszínnel – attól függően, hogy mire és mihez szeretnénk felhasználni.
Antal Vali
Lépések
1
Kész
20 perc
|
Köles előkészítéseHa nincs kész főtt kölesünk, akkor egy marék kölest öblítsünk át, és tegyünk fel főni kb. háromszoros mennyiségű vízben. |
2
Kész
|
Ha van főtt kölesünk, akkor mérjünk belőle egy bögrényit (kb. 250 ml) |
3
Kész
|
Majonéz elkészítés |
4
Kész
|
|
5
Kész
|