2 0
“Mindenmentes” majonéz kölesből – AntalVali módra

Ennek a receptnek a segítségével a vegánoknak és a tej/tojás allergiásoknak sem kell lemondaniuk a majonéz ízéről.

Oszd meg a közösségi oldalakon:

Vagy csak másold ki és oszd meg ezt a linket

Hozzávalók

1 marék (kb. 80 ml) Köles Ha van főtt kölesünk készen, akkor kb. 1 bögrényi kell belőle.
30 ml Extraszűz olívaolaj
30 ml Szezámolaj
1 gerezd Fokhagyma
1-2 szem Datolya Használhatsz egyéb alternatív édesítőszert is, mint pl. 1 teáskanál méz, vagy kókuszvirág szirup.
Kb. fél Citrom leve Ízlés szerint adagold, ne add hozzá rögtön az egészet.
ízlés szerint Himalaya só
50-80 ml forró Tisztított víz

Hozzáadás a kedvencekhez

Kattints ide a Bejelentkezés-hez vagy Regisztrálj ingyenesen és utána el tudod menteni kedvenceid közé ezt a receptet is! :)

“Mindenmentes” majonéz kölesből – AntalVali módra

Nem csak azért kedvelem a kölest, mert egészséges, hanem azért is, mert semleges íze miatt rengetegféle különleges étel készíthető belőle. Használhatjuk sós és édes ételekhez is egyaránt.

Mentesség:
  • Csokoládé mentes
  • Élesztőmentes
  • Gluténmentes
  • Halmentes
  • Hozzáadott cukormentes
  • Húsmentes
  • Kukoricamentes
  • Mindenmentes
  • Mogyoró- és dióféléktől mentes
  • Szójamentes
  • Tejmentes
  • Tenger gyümölcsetől és kagyló-féléktől mentes
  • Tojásmentes
  • 25
  • Könnyű
  • Olcsó Olcsó

Hozzávalók

Leírás

Megosztás

Nem csak azért kedvelem a kölest, mert egészséges, hanem azért is, mert semleges íze miatt rengetegféle különleges étel készíthető belőle. Használhatjuk sós és édes ételekhez is egyaránt. Készülhet belőle főétel, köret, sütemény, torta, puding, krém, és számtalan ínyencség. Ma majonézt készítettem belőle, hogy a vegánoknak és az ételallergiásoknak se kelljen lemondaniuk a majonézes ételekről.

Elkészítése:

  1. A kölest átöblítjük, majd 3-szoros mennyiségű vízben megfőzzük.
  2. A forró víz és a főtt köles kivételével mindent a turmixgépbe teszünk és krémesre turmixolunk.
  3. Majd ezután apránként adagoljuk bele a turmixba a főtt kölest, miközben fokozatosan a forró vízből is adagoljunk hozzá.
  4. Addig adagoljuk apránként a forróvizet, amíg el nem érjük a majonéz állagot.
  5. Kóstoljuk meg, és ha kell, ízesítsük még citromlével, mézzel vagy sóval

Ha a kész majonézt egyszer felrottyantod, majd kis üvegekbe porciózod, és kidunsztolod, vagy befőző automatába teszed, akkor hónapokig eltartható. De vigyázz, felbontás után lehetőleg azonnal használd el, mert így már hamar romlik.

Ezt az alapmajonézt aztán tovább ízesíthetjük mustárral, tárkonnyal, borssal, fehérborral, balzsamecettel vagy rizstejszínnel – attól függően, hogy mire és mihez szeretnénk felhasználni.

(Visited 2 096 times, 1 visits today)

Lépések

1
Kész
20 perc

Köles előkészítése

Ha nincs kész főtt kölesünk, akkor egy marék kölest öblítsünk át, és tegyünk fel főni kb. háromszoros mennyiségű vízben.

2
Kész

Ha van főtt kölesünk, akkor mérjünk belőle egy bögrényit (kb. 250 ml)

3
Kész

Majonéz elkészítés

A forró víz és a főtt köles kivételével mindent a turmixgépbe teszünk és krémesre turmixolunk.

4
Kész

Majd ezután apránként adagoljuk bele a turmixba a főtt kölest, miközben fokozatosan a forró vízből is adagoljunk hozzá.
Addig adagoljuk apránként a forróvizet, amíg el nem érjük a majonéz állagot.

5
Kész

Kóstoljuk meg, és ha kell, ízesítsük még citromlével, mézzel vagy sóval

Antal Vali

Antal Vali vagyok, természetgyógyász, fitoterapeuta, táplálkozási tanácsadó és böjtszakértő. Idestova 30 éve foglalkozom természetgyógyászattal és az egészséges életmód propagálásával. 2017-ben Béky László tanár úrral mi lettünk ketten az év természetgyógyász szakemberei. Ezt a honlapot azért hoztam létre, hogy még több embernek tudjak segíteni abban, hogy méreg és mérgelődés mentes, tiszta és egészséges életet éljen, hízás nélkül finomakat egyen, illetve eligazodjon a diéták útvesztőjében.

Recept Értékelések

Átlagpontszám:
(5)
Összes Értékelés:1
organicgirl67

Nem gondoltam volna, hogy tojás és tejföl nélkül ennyire finom majonézt lehet készíteni.

előző
Almás-répás zellersaláta
Gesztenyekrémleves
következő
Fehérboros gesztenyeleves
előző
Almás-répás zellersaláta
Gesztenyekrémleves
következő
Fehérboros gesztenyeleves

Hozzászólás Elküldése