Hozzávalók
-
30 dkg vegyes erdei GombaNálam általában laska, csiperke, shitake és sötét trombita gomba volt
-
1 teáskanál GombaporÉn szoktam a gombaszezonban házilag készíteni szárított gombából
-
1 szál Sárgarépa
-
1 szál Fehérrépa
-
1 fej Vöröshagyma
-
3 gerezd Fokhagyma
-
1 San Marzano paradicsomBármilyen paradicsom lehet, de ez a leghúsosabb, és nem fő szét
-
150 ml házi Paradicsomlé
-
1 evőkanál házi fűszeres ParadicsomszószJó minőségű cukormentes bio kechuppal helyettesíthető
-
1 púpozott teáskanál Rapunzel levesporBármilyen bio adalékmentes ételízesítőt használhatsz, de akár zöldségléalapot is.
-
1 ágacska friss KakukkfűVagy 1 mokkáskanál morzsolt
-
1 ágacska friss OreganoVagy 1 mokkáskanál morzsolt
-
5 nagyobb levél friss BazsalikomVagy 1 teáskanál morzsolt
-
pár levélke Rozmaring
-
1 csipet Borsikafű
-
Ízlés szerint Tarkabors
-
1 evőkanál Kukoricaliszt
-
1 csokor friss Petrezselyem
Leírás
A léböjtjeimet követő levezető (Böjt-törő) hét utolsó napján szoktam elkészíteni ezt a levest, amikor visszavezetem a fehérjedús ételeket. Mivel húst és tésztát ilyenkor még nem eszem, ezért kitaláltam, hogy készítek valami gombásat, de nem rögtön a gombapörkölttel akartam kezdeni. Így született meg ez a recept – párom nagy örömére, akinek annyira ízlett, hogy vacsora után kijelentette: Ilyet gyakrabban is főzhetnél…
Azóta is rendszeresen készítem ezt a levest, és felkerült a hivatalos böjt-törő menübe is. Persze ezt nem azt jelenti, hogy csak böjt után fogyasztható, hanem bármikor, amikor rákívánsz!
Antal Vali
Hasznos tippek:
- A sok fűszer helyett használhatsz olasz fűszerkeveréket is – feltéve, ha nem adalékolt.
- Tálaláskor apróra vágott friss petrezselyemzöld, vagy friss bazsalikom levél illik a tetejére.
- Levesbetétnek rizst vagy bazsalikomos-fokhagymás levesgaluskát ajánlok.
Lépések
1
Kész
|
Az apróra vágott vöröshagymát egy kevés zsiradékon feltettem dinsztelődni. |
2
Kész
|
Majd belezúdítottam a karikára aprózott sárgarépát és petrezselyem gyökeret. Picit megsózva tovább pároltam még 5 percig. |
3
Kész
|
Majd hozzáadtam 2 gerezd fokhagymát, és az egész paradicsomot felkockázva (aki nem jut hozzá ízes paradicsomhoz, az 1 evőkanál paradicsom pürével helyettesítheti) |
4
Kész
|
2-3 percig pároltam, majd következett az apróra vágott vegyes gomba. Amikor beletettem, azt is lesóztam egy lehelletnyit, és adtam hozzá a Rapunzel ételízesítőt. Addig kevergettem, amíg egy kicsit megszöttyösödött, és elkezdett összeesni. Ekkor adtam hozzá másfélszer annyi tisztított vizet, amennyi ellepte, majd hagytam majdnem készre főni. |
5
Kész
|
Amikor már majnem megfőtt, előtte hozzáadtam a fűszerek másik felét, belenyomtan frissen a maradék egy gerezd fokhagymát, és hozzáadtam az egy evőkanál házi kechupot. |
6
Kész
|
Majd 1,5 dl házi paradicsomlében (vagy vízzel higított pürében) elkevertem 1 púpozott evőkanál kukoricalisztet, és ezzel besürítettem a levest. |
7
Kész
|
TálalásaTálaláskor apróra vágott friss petrezselyemzöld, vagy friss bazsalikom levél illik a tetejére. |