Hozzávalók
- 30 dkg vegyes erdei GombaNálam általában laska, csiperke, shitake és sötét trombita gomba volt
- 1 teáskanál GombaporÉn szoktam a gombaszezonban házilag készíteni szárított gombából
- 1 szál Sárgarépa
- 1 szál Fehérrépa
- 1 fej Vöröshagyma
- 3 gerezd Fokhagyma
- 1 San Marzano paradicsomBármilyen paradicsom lehet, de ez a leghúsosabb, és nem fő szét
- 150 ml házi Paradicsomlé
- 1 evőkanál házi fűszeres ParadicsomszószJó minőségű cukormentes bio kechuppal helyettesíthető
- 1 púpozott teáskanál Rapunzel levesporBármilyen bio adalékmentes ételízesítőt használhatsz, de akár zöldségléalapot is.
- 1 ágacska friss KakukkfűVagy 1 mokkáskanál morzsolt
- 1 ágacska friss OreganoVagy 1 mokkáskanál morzsolt
- 5 nagyobb levél friss BazsalikomVagy 1 teáskanál morzsolt
- pár levélke Rozmaring
- 1 csipet Borsikafű
- Ízlés szerint Tarkabors
- 1 evőkanál Kukoricaliszt
- 1 csokor friss Petrezselyem
Leírás
A léböjtjeimet követő levezető (Böjt-törő) hét utolsó napján szoktam elkészíteni ezt a levest, amikor visszavezetem a fehérjedús ételeket. Mivel húst és tésztát ilyenkor még nem eszem, ezért kitaláltam, hogy készítek valami gombásat, de nem rögtön a gombapörkölttel akartam kezdeni. Így született meg ez a recept – párom nagy örömére, akinek annyira ízlett, hogy vacsora után kijelentette: Ilyet gyakrabban is főzhetnél…
Azóta is rendszeresen készítem ezt a levest, és felkerült a hivatalos böjt-törő menübe is. Persze ezt nem azt jelenti, hogy csak böjt után fogyasztható, hanem bármikor, amikor rákívánsz!
Antal Vali
Hasznos tippek:
- A sok fűszer helyett használhatsz olasz fűszerkeveréket is – feltéve, ha nem adalékolt.
- Tálaláskor apróra vágott friss petrezselyemzöld, vagy friss bazsalikom levél illik a tetejére.
- Levesbetétnek rizst vagy bazsalikomos-fokhagymás levesgaluskát ajánlok.
Lépések
1 Kész | Az apróra vágott vöröshagymát egy kevés zsiradékon feltettem dinsztelődni. |
2 Kész | Majd belezúdítottam a karikára aprózott sárgarépát és petrezselyem gyökeret. Picit megsózva tovább pároltam még 5 percig. |
3 Kész | Majd hozzáadtam 2 gerezd fokhagymát, és az egész paradicsomot felkockázva (aki nem jut hozzá ízes paradicsomhoz, az 1 evőkanál paradicsom pürével helyettesítheti) |
4 Kész | 2-3 percig pároltam, majd következett az apróra vágott vegyes gomba. Amikor beletettem, azt is lesóztam egy lehelletnyit, és adtam hozzá a Rapunzel ételízesítőt. Addig kevergettem, amíg egy kicsit megszöttyösödött, és elkezdett összeesni. Ekkor adtam hozzá másfélszer annyi tisztított vizet, amennyi ellepte, majd hagytam majdnem készre főni. |
5 Kész | Amikor már majnem megfőtt, előtte hozzáadtam a fűszerek másik felét, belenyomtan frissen a maradék egy gerezd fokhagymát, és hozzáadtam az egy evőkanál házi kechupot. |
6 Kész | Majd 1,5 dl házi paradicsomlében (vagy vízzel higított pürében) elkevertem 1 púpozott evőkanál kukoricalisztet, és ezzel besürítettem a levest. |
7 Kész | TálalásaTálaláskor apróra vágott friss petrezselyemzöld, vagy friss bazsalikom levél illik a tetejére. |