4 0
Finn csalánleves

Koratavasszal a legolcsóbb friss tápanyagforrás a csalán. Te ettél már csalánt? És szereted? Ha megkóstolod ezt a receptet, biztos szeretni fogod!

Oszd meg a közösségi oldalakon:

Vagy csak másold ki és oszd meg ezt a linket

Hozzávalók

Adag Beállítása:
30 dkg zsenge Csalán Akkor lesz a legfinomabb, ha csalánrügyeket gyűjtesz.
5 dl Tisztított víz
5 dl Rizstej Nekem zabtejjel ízlik a legjobban, de az nem minden esetben gluténmentes!
5 dkg Barnarizsliszt Zabpehelyliszttel is finom, de abból nem mindegyik gluténmentes! Szerintem árpaliszttel a legfinomabb, de az sajnos minden esetben tartalmaz glutént.
5 dkg Kókuszolaj Ha nem vagy érzékeny a tejtermékekre, akkor használj házi vagy bio vajat, mert szerintem azzal picit finomabb.
2 dl Rizstejszín Zabtejszínnel is finom, és ha bírod a tejtermékeket, akkor próbáld ki rendes házitejszínnel is, mert úgy is nagyon finom!
1 mokkáskanál őrölt Szerecsendió
Ízlés szerint frissen őrölt Tarkabors
1 gerezd Fokhagyma
Ízlés szerint Himalaya só

Hozzáadás a kedvencekhez

Kattints ide a Bejelentkezés-hez vagy Regisztrálj ingyenesen és utána el tudod menteni kedvenceid közé ezt a receptet is! :)

Finn csalánleves

Tej- és gluténmentesen, hozzáadott cukor nélkül.

Mentesség:
  • Citrusféléktől mentes
  • Csokoládé mentes
  • Élesztőmentes
  • Gluténmentes
  • Halmentes
  • Hozzáadott cukormentes
  • Húsmentes
  • Kukoricamentes
  • Mindenmentes
  • Mogyoró- és dióféléktől mentes
  • Szójamentes
  • Tejmentes
  • Tenger gyümölcsetől és kagyló-féléktől mentes
  • Tojásmentes
  • 15 perc
  • 4 Főre
  • Könnyű
  • Közepes árfekvés Közepes árfekvés

Hozzávalók

Leírás

Megosztás

A csalán az egyik legprimőrebb zöldféle, amit már koratavasszal fogyaszthatunk, és amit igencsak változatosan lehet elkészíteni. 20 éve gyűjtöm a szakácskönyveket, és ennek a receptnek az eredetijét egy finn konyhával foglalkozó szakácskönyvben találtam meg. Kíváncsi voltam, hogy vajon a finnek hogyan készítik a csalánlevest, de sajnos csalódnom kellett, mert semmi extra, viszont ahelyett annál több tej és fehérliszt szerepelt a receptben. Mivel ennek ellenére sok momentum szimpatikus volt mégis a receptben, ezért úgy döntöttem, hogy mentesítem a nem ajánlott hozzávalóktól, és átalakítom nem  csak egészségessé, hanem „mindenmentessé”, hogy az ételallergiások is élvezhessék a böjti időszak és a tavasz friss ízeit. Abban különbözik az én csalánlevesemtől, hogy ennek kevésbé savanykás az íze, kicsit édesebb az ízvilága és nem csak laktózmentes, hanem kazein mentes is.

Ezt a verziót is bátran adhatod bébiételként már 10 hónapos kortól.

Antal Vali

Lépések

1
Kész

Az apró csalánleveleket vagy rügyeket forrásban lévő tisztított vízbe dobjuk egy pár másodpercre, majd leszűrjük. A forrázóvizet félretesszük.
A lecsöpögtetett csalánleveleket apró darabokra vágjuk.

2
Kész

A forró főzőlevet behabarjuk a hideg magtejben elkevert barnarizs- vagy zabpehelyliszttel (aki nem érzékeny a gluténra, az próbálja ki árpaliszttel), amibe fokhagymanyomón belenyomjuk a fokhagymát, és belekeverjük a kókuszvajat.

3
Kész

Ízlés szerint sózzuk, tarkaborssal és szerecsendióval ízesítjük, majd belekeverjük a felaprított csalánleveleket, és egyszer megrottyantjuk.

4
Kész

Ha sűrűbb levest akarunk készíteni, a végén hozzáadjuk a rizstejszínt vagy zabtejszínt - esetleg a valódi házi tejszínt, ha bírja a szervezetünk..
Aki szereti, dúsíthatja rizstésztával, vagy szaggathat bele vajgaluskát, de a finnek leginkább főtt tojással tálalják.

Antal Vali

Antal Vali vagyok, természetgyógyász, fitoterapeuta, táplálkozási tanácsadó és böjtszakértő. Idestova 30 éve foglalkozom természetgyógyászattal és az egészséges életmód propagálásával. 2017-ben Béky László tanár úrral mi lettünk ketten az év természetgyógyász szakemberei. Ezt a honlapot azért hoztam létre, hogy még több embernek tudjak segíteni abban, hogy méreg és mérgelődés mentes, tiszta és egészséges életet éljen, hízás nélkül finomakat egyen, illetve eligazodjon a diéták útvesztőjében.

Recept Értékelések

Még nem érkezett értékelés ehhez a recepthez. Légy Te az első, aki értékeli a lenti formula használatával
előző
Csalánleves AntalVali módra
következő
Juhtúróban sült zöldséges rakottas
előző
Csalánleves AntalVali módra
következő
Juhtúróban sült zöldséges rakottas

2 Hozzászólás Hozzászólások Elrejtése

Kedves Antal Vali!
Nagyon sajnálom, hogy az antalvali honlap eltünt, sok tanácsot olvastam és szerintem sok embernek felnyitottad a szemét. Most, hogy már tudjuk, hogy a termékek összetevői mennyire fontosak és mindenféle márkától függetlenül csak az összetétel számít nagyon elkeserítő, hogy már nem elérhető a hatóanyag adatbázis. Tervben van, hogy megint lesz?
A Bionom bolt miért nem működik? Köszönöm! Szilvi

Kedves Szilvi!
Az új hatóanyag keresőn már dolgozunk a háttérben. Reményeim szerint tavasz végére legkésőbb elkészül. Sajnos a régi oldalam illetéktelen kezekbe került, és az „új tulajdonos” átnevezte, majd törölte róla az írásaimat, és – azt a látszatot keltve, hogy még mindig az enyém – saját üzleti céljaira használta fel. Majd nem rég törölte. Az a szerencse, hogy mindent amit én írtam lementettem és szellemi jogvédelem alá helyeztem. Ezeket a tartalmakat kezdtem most újra feltölteni erre az új oldalamra.
A Bionom webáruházról nem tudok semmit, mert már lassan 2 éve nem én vizsgálom be a termékeiket, és több, mint másfél éve semmilyen kapcsolatban nem állok velük, és már azóta nem is ajánlom őket.
Remélem hamarosan találok helyettük egy olyan webáruházat, ami maximálisan megbízható, és az én elveim szerint válogatja a termékeit.

Hozzászólás Elküldése

19 + tizenöt =

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here