Hozzávalók
-
1 üveg testes Vörösbor
-
1 dl Tisztított víz
-
20 dkg Aszaltszilva
-
1 kisujjnyi egész Fahéj
-
10-15 Szegfűszeg
-
4-5 szem Szegfűbors
-
4-5 szem Borókabogyó
-
1 mokkáskanál Rózsabors
-
2-3 szem Kardamom
-
Ízlés szerint MézÉn van, hogy nem édesítem semmivel.
Leírás
Én semmiben nem rajongok a „hagyományosért”. Mindenben a különlegességet szeretem. Sok-sok évvel ezelőtt telente mindig összegyűlt a baráti társaság a konyhámban, és kártyáztunk. Ezekre az alkalmakra szoktam kísérletezgetni a forraltborral, és a kísérleti nyulaim nem panaszkodtak. Három nagy kedvenc lett: a gyömbéres forraltbor, az erdei gyümölcsös forraltbor és az aszaltszilvás. Most közkívánatra az aszaltszilvás receptjét osztom meg, ami egyébiránt nem csak finom, hanem kiváló náthaűző, és emésztést serkentő ital. Persze túlzásba esni a fogyasztásával nem illik, mert akkor már nem gyógyít, hanem rombol (az agysejtekre gondoltam…)
Antal Vali
Lépések
1
Kész
|
A szilvát forraljuk fel a vízzel, és lassú tűzön rotyogtassuk kb. 10 percet úgy, hogy az elfőtt vizet (ha elfövi) finoman pótolgassuk. Közben tegyük hozzá a fűszereket. |
2
Kész
|
Ha jól kifőztük az aszaltszilva ízét, akkor öntsük nyakon a vörösborral, és mindösszesen egyszer rottyantsuk meg, hogy el ne főzzük belőle az alkoholt. |
3
Kész
|
Fedőzzük le, kapcsoljuk le alatta a lángot, és hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek. 10 perc után (amikor már kb. 70-80 °C-ra hűlt) keverjük hozzá a mézet, vagy akár szilvaszirupot. |
2 Hozzászólás Hozzászólások Elrejtése
Kedves Valika!
A recept nagyon tetszik, meg is fogom csinálni, de egyet hiányolok: a fűszereket mikor teszed bele?
Ott van benne a recept leírásában ez elkészítési lépéseknél! Ez az első lépés, idézem: A szilvát forraljuk fel a vízzel, és lassú tűzön rotyogtassuk kb. 10 percet úgy, hogy az elfőtt vizet (ha elfövi) finoman pótolgassuk. Közben tegyük hozzá a fűszereket.