Hozzávalók
-
2 dl Bulgur
-
4 dl forró Tisztított víz
-
1 jó nagy csokor Borsmenta levél
-
4 csokor ÚjhagymaZöld szárával együtt
-
4 csokor Petrezselyem
-
1 csokor Koriander levélElhagyható, vagy petrezselyemmel helyettesíthető
-
1 marék Mazsola
-
1/2 Kígyóuborka
-
6 közepes ParadicsomTélen aszaltparadicsommal szoktam készíteni
-
2 Lime lé
-
Ízlés szerint Extraszűz olívaolaj
-
Ízlés szerint Himalaya só
-
Ízlés szerint Tarkabors
-
Ízlés szerint Tabouleh fűszerkeverékElhagyható, ha van elég mentánk,petrezselymünk, és újhagymánk szárastul
Leírás
A tabbouleh (ejtsd: tabulé) egy libanoni zöldfűszer saláta, amely bulgurral vagy kuszkusszal készül. A szó eredeti jelentése is nem más, mint ízesíteni, fűszerezni. Én Emese barátnőmnél kóstoltam először.
A tabbouleh már nálunk sem ismeretlen, számos orientális büfében feltűnik. Igen, ez az a közel-keleti saláta, amiben nagyon sok illatos, friss zöld levélke van, és előszeretettel szokták nekünk ajánlgatni akár a legközelebbi giroszosnál vagy a falafelesnél is a hús elé, alá vagy mellé.
A tabbouleh-t elsősorban előételként vagy salátaként fogyasztják, de ebéd és vacsora közötti időszakban önálló ételként is felszolgálják. Grillezett, sovány húsok mellé pedig tényleg kiváló köret – pláne zsír-fehérje anyagcsere állapotúaknak, akik nem árt, ha hússal fogyasztják.
Hűtő hatása, és friss hűvös ízei miatt kiváló ebédpótló kánikulában, amikor nem kívánunk meleg ételt enni, de mégis jól esne, ha lenne valami a gyomrunkban.
Gluténérzékenyek készítsék főtt kölessel! Én már azzal is próbáltam, úgy is isteni finom!
Antal Vali
Lépések
1
Kész
|
A bulgurt leöntjük a forró vízzel, és lefedjük, hogy saját gőzében puhuljon. |
2
Kész
|
Amíg a bulgur puhul, addig a paradicsomot, az újhagymát (szárastul), a petrezselymet, a koriander zöldjét és a mentát apróra vágjuk. |
3
Kész
|
Végül az aprított zöldségeket összekeverjük a megpuhult bulgurral, beleszórjuk a mazsolát, és ízlés szerint adunk hozzá olívaolajat, sót, borsot és lime-ot. |