Hozzávalók
-
1 csomag zsenge Spárga
-
2 marék Eper
-
1,5 dl ZöldségalapléRapunzel bio levesporból is készíthető
-
Egy kevés bio VajVegánoknak, tejérzékenyeknek kókuszzsírral helyettesíthető
-
Ízlés szerint Himalaya só
-
Ízlés szerint Provance-i fűszerkeverék
-
Ízlés szerint frissen őrölt BorsNagyon izgalmas ízhatást érhetsz el, ha bőven teszel bele borsot
-
1 teáskanál Modenai Balzsamecet
-
1 marék Borsmenta levél
-
1 mokkáskanál Útifűmaghéj
Leírás
Imádok kísérletezni bizarr ételtársításokkal. Ennek a szenvedélyemnek az egyik eredménye a következő recept, ami épp aktuális, mert itt a spárga, az eper és a friss menta szezonja is. Pont 5 évvel előtt osztottam meg először ezt a receptet még a régi oldalamon, és képzeld, azóta már találkoztam vele egy balatonfelvidéki étterem szezonális étlapján, ugyanis annyira finom, és különleges, hogy a főszakács felvette az étlapra.
Klasszikus spárgával és csirággal (zöld spárga) is készíthető. Vagy akár mind a kettővel, és akkor szép trikolor színe lesz: piros-fehér-zöld.
Előételként, de könnyű nyári vacsoraként is fogyasztható.
Húsevők a tepsi kivajazása helyett angolszalonna ágyra is fektethetik a spárgát!
Izgalmas kóstolgatást!
Antal Vali
Lépések
1
Kész
|
A megtisztított spárgát lesorjázom egymás mellé egy vajjal vastagon kikent fedeles jénaiba vagy cserépbe (bármilyen sütőedény jó, aminek van fedele, és nem teflon), majd nyakon öntöm a zöldséglé alappal, megborsozom és megszórom provance-i keverékkel, lefedőzöm és 180°C-ra előmelegített sütőbe teszem. |
2
Kész
|
Ha kellőképp megpuhult a spárga (10-40 perc , ez a spárga vastagságától és korától függ...), akkor a levét beleöntöm a turmixgépbe, amelybe előzőleg bekészítettem az eper 2/3 részét, a friss mentalevelek 1/3 részét, egy csipet sót, és egy teáskanálnyi modenai balzsamecetet. Összeturmixolom, de nem homogénre, hanem darabosra. |
3
Kész
|
Majd áttöltöm egy lábasba, és összemelegítem - de nem főzöm, csak épp megrottyantomegy pár másodpercre. |
4
Kész
|
A végén a maradék epret félbevágva, valamint a maradék mentalevelet összetépkedve belekeverem. (ha nem elég sűrű, egy mokkáskanál útifűmaghájat is belekeverhetünk, azzal zselésítsük.) |
5
Kész
|
TálalásaA spárgákat tányérra tálalom, és leöntöm az eperszósszal. |