7 0
Szerzetesek eledele – a mindenmentes finomság

Finom, olcsó, laktató, egészséges és percek alatt elkészül. Mi az? Hát a szerzetesek eledele, ami akár maradékokból is elkészíthető. Te szereted? Ha még nem kóstoltad, okvetlenül próbáld ki!

Oszd meg a közösségi oldalakon:

Vagy csak másold ki és oszd meg ezt a linket

Hozzávalók

Adag Beállítása:
Kötelező hozzávalók
2 bögre felkockázott Káposzta
1 nagyobb kockákra vágott Vöröshagyma Használhatsz lilahagymát, póréhagymát, újhagymát, de akár megmaradt hagymaszárat is.
1 kisebb, vékony szeletekre gyalult Sárgarépa
1 marék szeletelt Gomba Én fafülgombából vagy sötét trombitagombából szoktam készíteni, de szinte bármilyen gombával finom.
1 evőkanál Mogyoróolaj olívaolajjal helyettesíthető
2 evőkanál Kókuszolaj
3 evőkanál Szójaszósz Tamarind szósszal helyettesíthető
Választható hozzávalók
1 kicsi, szeletekre gyalult Bébicukkíni Kígyóuborkával vagy kínai uborkával helyettesíthető
1 kisebb, vékony szeletekre gyalult Paszternák
1 marék Zöldborsó
1 marék rózsáira szedett Brokkoli
1 gerezd préselt Fokhagyma
1 mokkáskanál Kókuszvirágcukor Ízfokozónak szoktam beletenni, de elhagyható.
Egy kevés szeletelt Bambuszrügy

Hozzáadás a kedvencekhez

Kattints ide a Bejelentkezés-hez vagy Regisztrálj ingyenesen és utána el tudod menteni kedvenceid közé ezt a receptet is! :)

Szerzetesek eledele – a mindenmentes finomság

Nem csak szerzeteseknek

Mentesség:
  • Citrusféléktől mentes
  • Csokoládé mentes
  • Élesztőmentes
  • Gluténmentes
  • Halmentes
  • Húsmentes
  • Tejmentes
  • Tenger gyümölcsetől és kagyló-féléktől mentes
  • kb. 15-20 perc
  • 2 Főre
  • Könnyű
  • Olcsó Olcsó

Hozzávalók

  • Kötelező hozzávalók

  • Választható hozzávalók

Leírás

Megosztás

A szerzetesek eledele az egyik kedvenc ételem. Egyszer teljesen véletlenül bukkantam rá egy kínai étteremben, amikor húsmentes ételt kerestem, ami sem nem csípős, sem nem savanyú, sem nem édes – tehát mentes a gyorsbüfés kínai konyha minden jellegzetességétől. A pincér a szerzetesek eledelét ajánlotta, ami nem volt az étlapon. Amikor elmesélte, hogy ez egy teljesen egyszerű puritán étel, amit mindig frissen készítenek, és általában 15 perc alatt kész, akkor már biztos voltam benne, hogy megkóstolom. Nem bántam meg, rögtön beleszerettem. Olyannyira, hogy autentikus forrásból megtanultam elkészíteni.

Egyébként minden kínai étteremben – legyen az magyarosított gyorsbüfé vagy originál kínai étterem – szívesen elkészítik, annak ellenére, hogy általában nincs az étlapon. Egy kínai szakács ismerősöm egyszer azt mondta, hogy azért nem rakják ki az étlapra, mert olyannyira egyszerű étel, hogy az már szinte szégyen. 🙂

És valóban nagyon egyszerű, viszont annál finomabb. Azt szeretem benne, hogy ad teret az alkotásra, hisz a „kötelező” hozzávalókon kívül bármilyen idényzöldséget használhatunk. Sok esetben konkrétan maradékokból szoktam elkészíteni, hogy semmi ne menjen kárba. Nem rég olvastam utána, hogy azért hívják szerzetesek eledelének, mert Kínában a buddhista szerzetesek koldulással szerzik meg a napi betevőt, és ha nem volt bőséges az adomány, akkor sem éheztek, mert mert annyi maradék mindig összejött, hogy ezt az ételt el tudják készíteni.

A kötelező összetevői a káposzta, a sárgarépa, a hagyma és valamilyen gomba, ezt lehet aztán dúsítani bébicukkinivel, uborkával, zöldborsóval, brokkolival, paszternákkal, csemegekukoricával, zöldbabbal, bambuszrüggyel, zellerszárral. A kínaiak szerint akkor lesz a legfinomabb, ha káposzta torzsából készítjük.

Fogyaszthatod önálló ételként, de adhatod köretnek hús mellé – főleg, ha zsír-fehérje anyagcsere beállítottságú vagy. Szénhidrát anyagcseréjűek ehetik barnarizzsel, vagy főzhetnek ki hozzá bármilyen tésztát, amit az egyéni élelmiszerlistájuk enged. Ha autentikus szeretnél lenni, akkor edd barnarizzsel vagy risztésztával. Ha nincs személyre szabott élelmiszer listád, akkor is ezt a két utóbbit ajánlom, ugyanis az a tapasztalatunk a VALOR Program mérési eredményei alapján, hogy a barnarizs és a rizstészta szinte mindenkinek jótékony élelmiszer.

Antal Vali

Lépések

1
Kész

A hagymát és a káposztát elnagyolt kockákra vágjuk, a répa-féléket, cukkinit, uborkát, bambuszrügyet vékony szeletekre gyaluljuk, a brokkolit rózsáira szedjük.
Érdemes mindent előre a kezünk alá készíteni, mert menet közben nem lesz rá időnk, olyan gyorsan elkészül az étel.

2
Kész

A hagymák kivételével minden felaprított zöldséget 1 percre lobogó forróvízbe mártunk.

3
Kész

Wokban - ha nincs, akkor magas falú serpenyőben - felhevítjük az olajakat, majd beledobjuk a hagymákat, végül a forrázott és lecsöpögtetett zöldségeket. Dobva-rázva pirítjuk őket, majd ízesítjük szójaszósszal vagy tamarind szósszal, egy csipet kókuszvirágcukorral. Pirítjuk még egy kicsit, és kész is. Akkor jó, ha a zöldségek roppanósak maradnak.

Antal Vali

Antal Vali vagyok, természetgyógyász, fitoterapeuta, táplálkozási tanácsadó és böjtszakértő. Idestova 40 éve foglalkozom természetgyógyászattal és az egészséges életmód propagálásával. 2017-ben Béky László tanár úrral mi lettünk ketten az év természetgyógyász szakemberei. 2024-ben pedig elnyertem a Szakmai Elit Női Kiválósága díjat. Ezt a honlapot azért hoztam létre, hogy még több embernek tudjak segíteni abban, hogy méreg és mérgelődés mentes, tiszta és egészséges életet éljen, hízás nélkül finomakat egyen, illetve eligazodjon a diéták útvesztőjében.

Recept Értékelések

Még nem érkezett értékelés ehhez a recepthez. Légy Te az első, aki értékeli a lenti formula használatával
előző
Tarka-barka, gluténmentes tészta
sparga-mentas-eperszosszal
következő
Spárga mentás eperszósszal
előző
Tarka-barka, gluténmentes tészta
sparga-mentas-eperszosszal
következő
Spárga mentás eperszósszal

2 Hozzászólás Hozzászólások Elrejtése

Hozzászólás Elküldése

tizenöt − kilenc =

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here