Hozzávalók
-
Kötelező hozzávalók
-
2 bögre felkockázott Káposzta
-
1 nagyobb kockákra vágott VöröshagymaHasználhatsz lilahagymát, póréhagymát, újhagymát, de akár megmaradt hagymaszárat is.
-
1 kisebb, vékony szeletekre gyalult Sárgarépa
-
1 marék szeletelt GombaÉn fafülgombából vagy sötét trombitagombából szoktam készíteni, de szinte bármilyen gombával finom.
-
1 evőkanál Mogyoróolajolívaolajjal helyettesíthető
-
2 evőkanál Kókuszolaj
-
3 evőkanál SzójaszószTamarind szósszal helyettesíthető
-
Választható hozzávalók
-
1 kicsi, szeletekre gyalult BébicukkíniKígyóuborkával vagy kínai uborkával helyettesíthető
-
1 kisebb, vékony szeletekre gyalult Paszternák
-
1 marék Zöldborsó
-
1 marék rózsáira szedett Brokkoli
-
1 gerezd préselt Fokhagyma
-
1 mokkáskanál KókuszvirágcukorÍzfokozónak szoktam beletenni, de elhagyható.
-
Egy kevés szeletelt Bambuszrügy
Leírás
A szerzetesek eledele az egyik kedvenc ételem. Egyszer teljesen véletlenül bukkantam rá egy kínai étteremben, amikor húsmentes ételt kerestem, ami sem nem csípős, sem nem savanyú, sem nem édes – tehát mentes a gyorsbüfés kínai konyha minden jellegzetességétől. A pincér a szerzetesek eledelét ajánlotta, ami nem volt az étlapon. Amikor elmesélte, hogy ez egy teljesen egyszerű puritán étel, amit mindig frissen készítenek, és általában 15 perc alatt kész, akkor már biztos voltam benne, hogy megkóstolom. Nem bántam meg, rögtön beleszerettem. Olyannyira, hogy autentikus forrásból megtanultam elkészíteni.
Egyébként minden kínai étteremben – legyen az magyarosított gyorsbüfé vagy originál kínai étterem – szívesen elkészítik, annak ellenére, hogy általában nincs az étlapon. Egy kínai szakács ismerősöm egyszer azt mondta, hogy azért nem rakják ki az étlapra, mert olyannyira egyszerű étel, hogy az már szinte szégyen. 🙂
És valóban nagyon egyszerű, viszont annál finomabb. Azt szeretem benne, hogy ad teret az alkotásra, hisz a „kötelező” hozzávalókon kívül bármilyen idényzöldséget használhatunk. Sok esetben konkrétan maradékokból szoktam elkészíteni, hogy semmi ne menjen kárba. Nem rég olvastam utána, hogy azért hívják szerzetesek eledelének, mert Kínában a buddhista szerzetesek koldulással szerzik meg a napi betevőt, és ha nem volt bőséges az adomány, akkor sem éheztek, mert mert annyi maradék mindig összejött, hogy ezt az ételt el tudják készíteni.
A kötelező összetevői a káposzta, a sárgarépa, a hagyma és valamilyen gomba, ezt lehet aztán dúsítani bébicukkinivel, uborkával, zöldborsóval, brokkolival, paszternákkal, csemegekukoricával, zöldbabbal, bambuszrüggyel, zellerszárral. A kínaiak szerint akkor lesz a legfinomabb, ha káposzta torzsából készítjük.
Fogyaszthatod önálló ételként, de adhatod köretnek hús mellé – főleg, ha zsír-fehérje anyagcsere beállítottságú vagy. Szénhidrát anyagcseréjűek ehetik barnarizzsel, vagy főzhetnek ki hozzá bármilyen tésztát, amit az egyéni élelmiszerlistájuk enged. Ha autentikus szeretnél lenni, akkor edd barnarizzsel vagy risztésztával. Ha nincs személyre szabott élelmiszer listád, akkor is ezt a két utóbbit ajánlom, ugyanis az a tapasztalatunk a VALOR Program mérési eredményei alapján, hogy a barnarizs és a rizstészta szinte mindenkinek jótékony élelmiszer.
Antal Vali
Lépések
1
Kész
|
A hagymát és a káposztát elnagyolt kockákra vágjuk, a répa-féléket, cukkinit, uborkát, bambuszrügyet vékony szeletekre gyaluljuk, a brokkolit rózsáira szedjük. |
2
Kész
|
A hagymák kivételével minden felaprított zöldséget 1 percre lobogó forróvízbe mártunk. |
3
Kész
|
Wokban - ha nincs, akkor magas falú serpenyőben - felhevítjük az olajakat, majd beledobjuk a hagymákat, végül a forrázott és lecsöpögtetett zöldségeket. Dobva-rázva pirítjuk őket, majd ízesítjük szójaszósszal vagy tamarind szósszal, egy csipet kókuszvirágcukorral. Pirítjuk még egy kicsit, és kész is. Akkor jó, ha a zöldségek roppanósak maradnak. |
2 Hozzászólás Hozzászólások Elrejtése
Ez nagyszerű! Köszönöm.
Készítsd el, és váljék egészségedre!