Hozzávalók
-
60 dkg Lilaburgonya
-
2 kibédi Lilahagyma
-
3 evőkanál Extraszűz olívaolaj
-
3 evőkanál Balzsamecet
-
Ízlés szerint Himalaya só
Leírás
Az édesburgonyát már legalább egy évtizede használom, de a lilaburgonyával csak pár éve találkoztam először. Az első lilaburgonyából készült étel – amit kóstoltam – a szomszéd nénim által készített szilvásgombóc volt. Eléggé bizarr látványt nyújtott ibolyalila színével.
Aztán elkezdtem én is barátkozni vele, és rájöttem, hogy kiváló salátákhoz, ugyanis még hosszú főzés esetén sem esik szét, szépen szelhető marad. Azóta is salátákhoz használom a legszívesebben, ráadásul impozáns színe különlegessé teszi a belőle készült ételeket. Kicsit édesebb, mint a sárga héjú krumpli, de közel sem olyan édes, mint az édesburgonya,
Ezt a mai ételt teljesen a lila és a bíbor színeknek szenteltem.
Antal Vali
Lépések
1
Kész
|
A lilakrumplit héjában megfőzzük, majd hagyjuk kihűlni és hámozás után felkarikázzuk. |
2
Kész
|
A kibédi hagymát vékonyan felkarikázzuk és lesózzuk. |
3
Kész
|
A lilakrumplit és a hagymát összekeverjük, sózzuk, majd meglocsoljuk az olajjal és a balzsamecettel. Jól összeforgatjuk és hagyjuk összeérni egy negyed órát. Ha édesebben szereted, tehetsz hozzá egy picike mézet. |