Hozzávalók
-
2 db SárgarépaLevesben főtt, vagy vízben párolt répa
-
2 db FehérrépaLevesben főtt, vagy vízben párolt zöldség
-
15 dkg CéklaCéklasalátából mentsünk ki néhány darabot.
-
2 db ecetes vagy csemege Uborka
-
1 db Alma
-
1 nagyobb GrapefruitDe lehet kettő is, ha szereted!
-
Öntethez
-
1 adag Kölesmajonéz
-
Ízlés szerint Mustár
-
150 ml RizstejszínHa nem vagy tejérzékeny, készítsd tejföllel, mert azzal finomabb szerintem!
-
1 gerezd FokhagymaA kölesmajonéz alapreceptben is van, de kell még bele!
-
Ízlés szerint Tarkabors
Leírás
Az átlagos vasárnapi asztal egyik fontos eleme a hagyományos sült hús, mellé dukál a majonézes saláta.
Miután kitalálta valaki nálam okosabb a kölesmajonézt, már nem kell problémázni a tojás miatt a tojásmentes vagy vegán diétán lévőknek sem. A receptjét külön nem részletezem, mert már itt megtalálható.
Az eredeti majonéz nem könnyen emészthető étel, de ennél a receptnél szerencsére nem kell a mellékhatásoktól tartani. Több ismerősöm is állítja, hogy olyan finom hagyományos majonézes kukoricát csinálok, hogy lehetetlenség ellenállni neki, de miután teletömték magukat, később többször is – szó szerint – futó látogatást kellett tenniük a kétbetűs helyiségbe! 🙂 A kölesmajonézzel készült salátánál ez a momentum elhagyható! 🙂
Most a franciasalátához hasonló, grapefruittal kiegészített változatot készítettem ily módon. Eredetileg a receptemben tejföl szerepel a rizstejszín helyett, de most az ételintoleranciások kedvéért tejmentesen készítettem el. Én, mivel nincs laktózérzékenységem, természetesen tejföllel szeretem jobban, sokszor önmagában is – szinte desszertként – szoktam kanalazgatni! Ha te sem vagy érzékeny a tejtermékekre, okvetlenül próbáld ki tejföllel is!
Pálma
Hasznos tippek:
- Babáknak is adható 10 hónapos kortól. Nekik tehetünk bele több almát, és kicsit kevesebbet a többi alkotóból.
- Zsír-fehérje anyagcseréjűek kókusztejszínnel készítsék, vagy adjanak hozzá még egy kis olívaolajat.
- Általában akkor szoktam ezt a salátát készíteni, amikor levest is főzök, mert ki tudom lopkodni a fehérrépát és a sárgarépát belőle. Sőt, eleve többet főzök a levesbe, hogy legyen a salátához is.
- Ha szereted a pikáns ízeket, akkor tehetsz bele eggyel több grapefruitot is.
Lépések
1
Kész
|
A répát, zöldséget megpároljuk (de kilopkodhatjuk a levesből is :) ), és kockákra vágjuk. |
2
Kész
|
Ugyanezt tesszük - azaz felkockázzuk - az almával, a csemegeuborkával, és a céklasalátával is. (Egyébként a cékla nem létszükséglet, de érdemes beletenni!) |
3
Kész
|
A grapefruitot meghámozzuk és a gerezdeket lehártyázzuk, kockára vágjuk. Ez adja meg a sali pikantériáját, nem érdemes spórolni vele! |
4
Kész
|
A kölesmajonézt egy kis rizstejszínnel, kókusztejszínnel vagy tejföllel elkeverjük, majd hozzákeverjük a többi összetevőt. Behűtjük és tálaljuk, majd felfaljuk! ;-) |