Hozzávalók
-
---------
-
1 kg Feketekagyló(Ha nem előételnek, hanem főételnek szánod, akor személyenként 700-1000 g kagylóval számolj, hisz ennyivel tökéletesen jól lehet lakni. Ha előételként tálalod, akkor 4 főre elég az 1 kg)
-
1 db kicsi Vöröshagyma(a dalmátok lapos, UFO alakú kapulájával a legfinomabb)
-
1 csokor ÚjhagymaVagy 1 arasznyi póréhagyma
-
3 dl FehérborChardonnay illik hozzá a legjobban
-
1 db Citrom leve
-
1/4 bio Citrom héjaHa nem bio a citrom, akkor inkább hagyd ki.
-
1 csokor friss petrezselyem zöldje Petrezselyem
-
3 dkg bio vagy házilag köpült Vaj
-
1 teáskanál Vegamix(szárított, aprított leveszöldségek zöldfűszerekkel - gyakorlatilag a vegeta egészséges változata)
-
1 szelet 200 Ft-os nagyságnyi friss Gyömbér
-
bőven mehet bele ízlés szerint Tarkabors
Leírás
Sajnálatos ténynek tartom, hogy a magyar lakosság halfogyasztásának a 70%-a karácsonykor realizálódik. Ez azt jelenti, hogy év közben alig eszünk halat. Mivel édesapám nagy pecás volt, egész évben folyamatosan ingyen volt a hal, ezért a mi családunkban nem volt divat karácsonykor halat enni, hisz az hétköznapi ételnek számított. De amióta apukám már az örök pecamezőkön horgászik, azóta nálunk is kevesebb hal jut az asztalra.
A hal utáni vágyamat általában Dalmáciában elégítem ki, ahol nemcsak halat, de a tenger összes gyümölcsét fogyasztom. 1999 óta járok rendszeresen Horvátországba, hisz évekig vitorlásversenyeken vettem részt, majd azóta is hobbyvitorlázó vagyok. És nemcsak a dalmát szigetvilág, hanem a dalmát konyha is rabul ejtett.
Itt kóstoltam először a dalmát feketekagylót. Sibeniktől nem messze torkollik a Krka folyó a tengerbe, számtalan vízesésen és szurdokon áthaladva. Sokszor felhajóztunk Skradinba, ami egy gyönyörű kis halászfalu a tenger és az édesvíz találkozásánál. Az oda vezető úton végig kagylótelepekkel találkozhatunk, ahol a hajóról olcsón tudtunk feketekagylóhoz jutni. Úgyhogy volt alkalmam jópárszor antalvalisítani a kagylófőzés tudományát.
Ma egy 10 perc alatt elkészíthető mennyei kagylóétel receptjét hoztam el, ami méltó helyen lehet az ünnepi asztalon is, ha már unod a halászlevet és a rántott halat.
Antal Vali
Lépések
1
Kész
3 perc
|
Előkészítés |
2
Kész
3 perc
|
FőzésA vajon fonnyasszuk meg az apróra vágott vöröshagymát, majd adjuk hozzá a fokhagymanyomóval átpréselt fokhagymát. |
3
Kész
4 perc
|
Adjuk hozzá a citromlevet, és fedő alatt pároljuk üvegesre. Közben dobjuk bele a gyömbért, a frissen őrölt tarkaborsot és egy kevés reszelt citromhéjat. |
4
Kész
3 perc
|
|
5
Kész
5-8 perc
|
Újraforrástól számítva 5-8 percig főzzük nagy lángon lefedve, amíg ki nem nyílnak a |
6
Kész
|
TálalásLével együtt tálaljuk, vajaspirítóssal. |