5 0
Fehérborban főtt fokhagymás feketekagyló

Ha szereted a kagylót, bátran vedd fel a karácsonyi menübe ezt a kiváló gyorsan és könnyen elkészíthető egytálételt. Én nagyon szeretem!

Oszd meg a közösségi oldalakon:

Vagy csak másold ki és oszd meg ezt a linket

Hozzávalók

Adag Beállítása:
---------
1 kg Feketekagyló (Ha nem előételnek, hanem főételnek szánod, akor személyenként 700-1000 g kagylóval számolj, hisz ennyivel tökéletesen jól lehet lakni. Ha előételként tálalod, akkor 4 főre elég az 1 kg)
1 db kicsi Hozzávalók: Vöröshagyma (a dalmátok lapos, UFO alakú kapulájával a legfinomabb)
1 csokor Hozzávalók: Újhagyma Vagy 1 arasznyi póréhagyma
3 dl Fehérbor Chardonnay illik hozzá a legjobban
1 db Citrom leve
1/4 bio Citrom héja Ha nem bio a citrom, akkor inkább hagyd ki.
1 csokor friss petrezselyem zöldje Petrezselyem
3 dkg bio vagy házilag köpült Vaj
1 teáskanál Vegamix (szárított, aprított leveszöldségek zöldfűszerekkel - gyakorlatilag a vegeta egészséges változata)
1 szelet 200 Ft-os nagyságnyi friss Gyömbér
bőven mehet bele ízlés szerint Tarkabors

Tápanyag információk

%
Fehérje
%
Zsír
%
Szénhidrát

Hozzáadás a kedvencekhez

Kattints ide a Bejelentkezés-hez vagy Regisztrálj ingyenesen és utána el tudod menteni kedvenceid közé ezt a receptet is! :)

Fehérborban főtt fokhagymás feketekagyló

Kiváló alternatíva Karácsonyra a hal helyett.

Mentesség:
  • Csokoládé mentes
  • Élesztőmentes
  • Gluténmentes
  • Halmentes
  • Hozzáadott cukormentes
  • Kukoricamentes
  • Mogyoró- és dióféléktől mentes
  • Szójamentes
  • Tejmentes
  • Tojásmentes
  • kb. 20-25 perc
  • 4 Főre
  • Könnyű
  • Drága Drága

Hozzávalók

  • ---------

Leírás

Megosztás

Sajnálatos ténynek tartom, hogy a magyar lakosság halfogyasztásának a 70%-a karácsonykor realizálódik. Ez azt jelenti, hogy év közben alig eszünk halat. Mivel édesapám nagy pecás volt, egész évben folyamatosan ingyen volt a hal, ezért a mi családunkban nem volt divat karácsonykor halat enni, hisz az hétköznapi ételnek számított. De amióta apukám már az örök pecamezőkön horgászik, azóta nálunk is kevesebb hal jut az asztalra.

A hal utáni vágyamat általában Dalmáciában elégítem ki, ahol nemcsak halat, de a tenger összes gyümölcsét fogyasztom. 1999 óta járok rendszeresen Horvátországba, hisz évekig vitorlásversenyeken vettem részt, majd azóta is hobbyvitorlázó vagyok. És nemcsak a dalmát szigetvilág, hanem a dalmát konyha is rabul ejtett.

Itt kóstoltam először a dalmát feketekagylót. Sibeniktől nem messze torkollik a Krka folyó a tengerbe, számtalan vízesésen és szurdokon áthaladva. Sokszor felhajóztunk Skradinba, ami egy gyönyörű kis halászfalu a tenger és az édesvíz találkozásánál. Az oda vezető úton végig kagylótelepekkel találkozhatunk, ahol a hajóról olcsón tudtunk feketekagylóhoz jutni. Úgyhogy volt alkalmam jópárszor antalvalisítani a kagylófőzés tudományát.

Ma egy 10 perc alatt elkészíthető mennyei kagylóétel receptjét hoztam el, ami méltó helyen lehet az ünnepi asztalon is, ha már unod a halászlevet és a rántott halat.

Antal Vali

Lépések

1
Kész
3 perc

Előkészítés

Ha friss a kagyló, akkor kefével jól sikáljuk meg a külsejüket, és dörzsöljük le az összes moszatot, tengerifüvet és homokot. Ha mirelit, akkor nagy valószínűséggel ezt elvégezték helyettünk. (A kagyló akkor számít frissnek, ha zárva van, és nincs erőteljes halszaga)

2
Kész
3 perc

Főzés

A vajon fonnyasszuk meg az apróra vágott vöröshagymát, majd adjuk hozzá a fokhagymanyomóval átpréselt fokhagymát.

3
Kész
4 perc

Adjuk hozzá a citromlevet, és fedő alatt pároljuk üvegesre. Közben dobjuk bele a gyömbért, a frissen őrölt tarkaborsot és egy kevés reszelt citromhéjat.

4
Kész
3 perc

Ha mindez jól átpárolódott, akkor tegyük bele a kagylókat, és öntsük fel fehérborral és egy kicsi tisztított vízzel. Ekkor tegyük bele a vegamixet is. Ha már újra forr, akkor adjuk hozzá az elnagyoltan felszelt újhagymát és az apróra metélt petrezselyemzöldet is.

5
Kész
5-8 perc

Újraforrástól számítva 5-8 percig főzzük nagy lángon lefedve, amíg ki nem nyílnak a
kagylók.

6
Kész

Tálalás

Lével együtt tálaljuk, vajaspirítóssal.

Antal Vali

Antal Vali vagyok, természetgyógyász, fitoterapeuta, táplálkozási tanácsadó és böjtszakértő. Idestova 30 éve foglalkozom természetgyógyászattal és az egészséges életmód propagálásával. 2017-ben Béky László tanár úrral mi lettünk ketten az év természetgyógyász szakemberei. Ezt a honlapot azért hoztam létre, hogy még több embernek tudjak segíteni abban, hogy méreg és mérgelődés mentes, tiszta és egészséges életet éljen, hízás nélkül finomakat egyen, illetve eligazodjon a diéták útvesztőjében.

Recept Értékelések

Átlagpontszám:
(5)
Összes Értékelés:1

Nagy kedvencem ez a recept. Antal Vali sugallatára elmentem Skradinba, és ott is megkostóltam. Bevallom, Vali receptje jobban ízlett. Fenomenális. Lehet, hogy a bor a titka? Mert a horvátoknak szerintem csapnivaló boraik vannak.

előző
Banános antiaging pakolás többféle bőrre, többféle változatban
következő
Áfonyás kesukrém
előző
Banános antiaging pakolás többféle bőrre, többféle változatban
következő
Áfonyás kesukrém

Hozzászólás Elküldése

14 − kilenc =

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here