5 0
Fehérborban főtt fokhagymás feketekagyló

Ha szereted a kagylót, bátran vedd fel a karácsonyi menübe ezt a kiváló gyorsan és könnyen elkészíthető egytálételt. Én nagyon szeretem!

Oszd meg a közösségi oldalakon:

Vagy csak másold ki és oszd meg ezt a linket

Hozzávalók

Adag Beállítása:
---------
1 kg Feketekagyló (Ha nem előételnek, hanem főételnek szánod, akor személyenként 700-1000 g kagylóval számolj, hisz ennyivel tökéletesen jól lehet lakni. Ha előételként tálalod, akkor 4 főre elég az 1 kg)
1 db kicsi Hozzávalók: Vöröshagyma (a dalmátok lapos, UFO alakú kapulájával a legfinomabb)
1 csokor Hozzávalók: Újhagyma Vagy 1 arasznyi póréhagyma
3 dl Fehérbor Chardonnay illik hozzá a legjobban
1 db Citrom leve
1/4 bio Citrom héja Ha nem bio a citrom, akkor inkább hagyd ki.
1 csokor friss petrezselyem zöldje Petrezselyem
3 dkg bio vagy házilag köpült Vaj
1 teáskanál Vegamix (szárított, aprított leveszöldségek zöldfűszerekkel - gyakorlatilag a vegeta egészséges változata)
1 szelet 200 Ft-os nagyságnyi friss Gyömbér
bőven mehet bele ízlés szerint Tarkabors

Tápanyag információk

%
Fehérje
%
Zsír
%
Szénhidrát

Hozzáadás a kedvencekhez

Kattints ide a Bejelentkezés-hez vagy Regisztrálj ingyenesen és utána el tudod menteni kedvenceid közé ezt a receptet is! :)

Fehérborban főtt fokhagymás feketekagyló

Kiváló alternatíva Karácsonyra a hal helyett.

Mentesség:
  • Csokoládé mentes
  • Élesztőmentes
  • Gluténmentes
  • Halmentes
  • Hozzáadott cukormentes
  • Kukoricamentes
  • Mogyoró- és dióféléktől mentes
  • Szójamentes
  • Tejmentes
  • Tojásmentes
  • kb. 20-25 perc
  • 4 Főre
  • Könnyű
  • Drága Drága

Hozzávalók

  • ---------

Leírás

Megosztás

Sajnálatos ténynek tartom, hogy a magyar lakosság halfogyasztásának a 70%-a karácsonykor realizálódik. Ez azt jelenti, hogy év közben alig eszünk halat. Mivel édesapám nagy pecás volt, egész évben folyamatosan ingyen volt a hal, ezért a mi családunkban nem volt divat karácsonykor halat enni, hisz az hétköznapi ételnek számított. De amióta apukám már az örök pecamezőkön horgászik, azóta nálunk is kevesebb hal jut az asztalra.

A hal utáni vágyamat általában Dalmáciában elégítem ki, ahol nemcsak halat, de a tenger összes gyümölcsét fogyasztom. 1999 óta járok rendszeresen Horvátországba, hisz évekig vitorlásversenyeken vettem részt, majd azóta is hobbyvitorlázó vagyok. És nemcsak a dalmát szigetvilág, hanem a dalmát konyha is rabul ejtett.

Itt kóstoltam először a dalmát feketekagylót. Sibeniktől nem messze torkollik a Krka folyó a tengerbe, számtalan vízesésen és szurdokon áthaladva. Sokszor felhajóztunk Skradinba, ami egy gyönyörű kis halászfalu a tenger és az édesvíz találkozásánál. Az oda vezető úton végig kagylótelepekkel találkozhatunk, ahol a hajóról olcsón tudtunk feketekagylóhoz jutni. Úgyhogy volt alkalmam jópárszor antalvalisítani a kagylófőzés tudományát.

Ma egy 10 perc alatt elkészíthető mennyei kagylóétel receptjét hoztam el, ami méltó helyen lehet az ünnepi asztalon is, ha már unod a halászlevet és a rántott halat.

Antal Vali

Lépések

1
Kész
3 perc

Előkészítés

Ha friss a kagyló, akkor kefével jól sikáljuk meg a külsejüket, és dörzsöljük le az összes moszatot, tengerifüvet és homokot. Ha mirelit, akkor nagy valószínűséggel ezt elvégezték helyettünk. (A kagyló akkor számít frissnek, ha zárva van, és nincs erőteljes halszaga)

2
Kész
3 perc

Főzés

A vajon fonnyasszuk meg az apróra vágott vöröshagymát, majd adjuk hozzá a fokhagymanyomóval átpréselt fokhagymát.

3
Kész
4 perc

Adjuk hozzá a citromlevet, és fedő alatt pároljuk üvegesre. Közben dobjuk bele a gyömbért, a frissen őrölt tarkaborsot és egy kevés reszelt citromhéjat.

4
Kész
3 perc

Ha mindez jól átpárolódott, akkor tegyük bele a kagylókat, és öntsük fel fehérborral és egy kicsi tisztított vízzel. Ekkor tegyük bele a vegamixet is. Ha már újra forr, akkor adjuk hozzá az elnagyoltan felszelt újhagymát és az apróra metélt petrezselyemzöldet is.

5
Kész
5-8 perc

Újraforrástól számítva 5-8 percig főzzük nagy lángon lefedve, amíg ki nem nyílnak a
kagylók.

6
Kész

Tálalás

Lével együtt tálaljuk, vajaspirítóssal.

Antal Vali

Antal Vali vagyok, természetgyógyász, fitoterapeuta, táplálkozási tanácsadó és böjtszakértő. Idestova 30 éve foglalkozom természetgyógyászattal és az egészséges életmód propagálásával. 2017-ben Béky László tanár úrral mi lettünk ketten az év természetgyógyász szakemberei. Ezt a honlapot azért hoztam létre, hogy még több embernek tudjak segíteni abban, hogy méreg és mérgelődés mentes, tiszta és egészséges életet éljen, hízás nélkül finomakat egyen, illetve eligazodjon a diéták útvesztőjében.

Recept Értékelések

Átlagpontszám:
(5)
Összes Értékelés:1

Nagy kedvencem ez a recept. Antal Vali sugallatára elmentem Skradinba, és ott is megkostóltam. Bevallom, Vali receptje jobban ízlett. Fenomenális. Lehet, hogy a bor a titka? Mert a horvátoknak szerintem csapnivaló boraik vannak.

előző
Banános antiaging pakolás többféle bőrre, többféle változatban
következő
Áfonyás kesukrém
előző
Banános antiaging pakolás többféle bőrre, többféle változatban
következő
Áfonyás kesukrém

Hozzászólás Elküldése

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here