Hozzávalók
-
2 db Bébicukkíni
-
1 db Sárgarépa
-
3 db Csilipaprika
-
3 kiskanál Lime lé
-
1 kiskanál Kókuszvirágcukor
-
3 kiskanál no fish Halszósz
-
5 db Koktélparadicsom
-
1 marék BokormogyoróÖsszetörve, megpirítva
Leírás
A thaiföldi kedvenc ételem a som-tam, vagyis a zöld papaja saláta volt. Szinte minden sarkon ült egy nő, aki frissen készítette folyamatosan az utcán sétálóknak. Ez az étel ugyanis egy hamisítatlan thai street food. Én azt szerettem meg benne, hogy színes, fűszeres, pikáns, csípős – akár önálló ételként is fogyasztható saláta-féle!
Itthoni elkészítését csak az akadályozta, hogy az alappillérét képező zöld papaja nálunk nagyon ritkán kapható. Itt a boltokban még csak a sárga papajával találkoztam és annak az állaga, íze össze sem hasonlítható, ezért elkezdtem más lehetőségekben gondolkodni. A thaiok például egyfajta zöldbabból is készítették, és az uborkát is ajánlották helyettesítőnek.
Nekem az ugrott be, hogy a cukkini íze az, ami a legjobban megközelíti a zöld papaját. Bár az állaga nem olyan roppanós, de az íze megtévesztően hasonlít. Bátran kísérletezzetek vele.
Ahhoz, hogy autentikusan készítsük el, kell egy kőmozsár, ugyanis a thaiok abban töri-préselik a hozzávalókat, hogy elinduljon egyfajta természetes erjedés, mint a préselt saláták esetében. Ha nincs kőmozsarad, akkor próbáld valamilyen eszközzel helyettesíteni, hogy az összetevők jól összetörjenek.
Pálma

Lépések
1
Kész
|
A cukkinit és a sárgarépát spirálvágóval felszeletelem, vagy vékony csíkokra, zsülienre vágom. |
2
Kész
|
Egy nagyobb kőmozsárba teszem a darabokra vágott csilipaprikát, fokhagymát, és egy fél lime levét, a kókuszvirágcukrot és jól összetöröm. |
3
Kész
|
|
4
Kész
|
Ráloccsantom a halszószt, ezzel is összedolgozom. |
5
Kész
|
A tálra borított salátára ráteszem a felkockázott koktélparadicsomot és megszórom a tört, pirított mogyoróval. |